Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Bästa böckerna 2008: #5

Neal Stephenson, Anathem
Årets smartaste bok. Ibland lite väl tankekrävande. Science fiction för vetenskapsnördar. Rymdvarelser för filosofer. Kanske de tråkigaste rymdvarelserna jag stött på, men bisarrt nog gör de boken så pass mycket bättre.

Den största förtjänsten med Anathem är att Stephenson tar sina läsare på allvar. Han förutsätter att de kan tänka själv, att de inte är helt bakom flötet. Därför slipper vi den typ av fördummande förklaringar som brukar finnas böcker som handlar om någonting mer komplicerat än lergökar. Förklaringar finns, förvisso, men de är inte fördummande. De kräver en motansträngning. Och de ger boken mervärde.

Läst mer här och här.

2 svar

  1. […] Stephenson, Anathem (Oct 28, […]

  2. […] alla odds så har jag lyckats läsa fyra av de fem nomineringarna till Årets bästa roman: Anathem, The graveyard book, Little brother och Zoë’s tale. Jag sätter 500 pix på att Anathem […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *