Bästa böckerna 2008: #5

Neal Stephenson, Anathem
Årets smartaste bok. Ibland lite väl tankekrävande. Science fiction för vetenskapsnördar. Rymdvarelser för filosofer. Kanske de tråkigaste rymdvarelserna jag stött på, men bisarrt nog gör de boken så pass mycket bättre.

Den största förtjänsten med Anathem är att Stephenson tar sina läsare på allvar. Han förutsätter att de kan tänka själv, att de inte är helt bakom flötet. Därför slipper vi den typ av fördummande förklaringar som brukar finnas böcker som handlar om någonting mer komplicerat än lergökar. Förklaringar finns, förvisso, men de är inte fördummande. De kräver en motansträngning. Och de ger boken mervärde.

Läst mer här och här.

2 reaktioner till “Bästa böckerna 2008: #5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s