Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Terry Jävla Pratchett

twawod.jpgHäromdagen läste jag klart The Wit and Wisdom of Discworld — en samling citat ur Terry Pratchetts nu ganska många böcker om Skivvärlden.

Jag vet egentligen inte varför jag köpte denna ganska onödiga tingest, men jag är så här i efterhand förbannat glad att jag gjorde det. Boken blev lite av en nostalgitripp på syra.

Jag läste min första Pratchett-bok (Äventyrsspels översättning av The Colour of Magic) när jag var 12-13 år, och har sedan dess varit en trogen Pratcettit. De första tio böckerna har jag säkert läst tre gånger vardera, men de 10 senaste åren har det inte blivit så mycket omläsande. Trots att jag ständigt är sugen på att läsa om bland annat Jingo, Feet of Clay, Carpe Jugulum och Nightwatch. Det finns helt enkelt för många andra intressanta böcker jag också vill läsa.

The Wit and Wisdom of Discworld blev lite som att läsa om alla Discworld-böcker på en gång — i turbofart. Citaten är uppdelade kronoliogiskt efter bok. Först The Colour of Magic (1983) och sist Making Money (2007). Givetvis är det lite varierande kvalitet på urvalet, men det är ju med Pratchett som med pizza (och sex): även när han är dålig är han djävligt bra.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *