Så kommer du igång med T Kingfisher

Hej alla!!

Ursula Vernon, alias T. Kingfisher, har de senaste åren seglat upp som min absoluta favoritförfattare.

Hon skriver på ett sätt som jag omvartannat beskrivit som ”Joe Abercrombie möter Jane Austen”, ”Bridget Jones med bredsvärd”, ”En kåt Terry Pratchett” och ”Gardening Punk”.

Ursula Vernon

Vernon är en av de där författarna som ger ut fem böcker om året, tillbringar all sin vakna tid i trädgården, och har en miljon olika sidoprojekt. Hemligheten bakom denna produktiva livsstil är, som hon ibland påpekar på Twitter, ADHD.

Eftersom jag så gärna lovordar henne, får jag ofta frågan var man ska börja läsa.

I dagsläget har hon gett ut orkar-inter-räkna-många romaner, serier och noveller. Vissa är egentugivna, andra på små alternativa förlag, vissa på stora förlag, och några finns bara digitalt. Så det är en relevant fråga. Därför har jag skrivit en liten guide.

8 sätt att närma sig ett helt otroligt författarskap!

1 – Gör som jag

Clockwork Boys

För några år sedan råkade jag se romanen Clockwork Boys nämnas på Twitter. Jag köpte och läste, och sen var jag fast. Clockwork Boys visade sig vara den första delen i den ännu pågående serien ”The Temple of the White Rat”, men just då fanns det inga fler delar utgivna. Så jag gick vidare med The Seventh Bride, som är ett riff på Riddar Blåskägg, novellsamlingen Toad Words and other Stories och kortromanen Nine Goblins – om nio goblinssoldater som råkar hamna bakom fiendens linjer. En snårig väg, men den funkade för mig.

2 – Läs Swordheart

Swordheart

Mitt standardtips till alla som är nyfikna på en bra fantasybok, är att de ska läsa Swordheart. Ge den en chans. Se vad som händer.

3 – Hoppa på paladin-tåget

Paladin's Grace

Kingfishers Paladin-böcker handlar om… paladiner. En order av paladiner vars gud, The Saint of Steel, oförklarligt dött. Det här är episk tantsnusk humor high fantasy av bästa stort. Börja med Paladin’s Grace, och fortsätt med resten.

4 – Läs en ungdomsbok

Minor Mage

Kingfisher skriver en hel del för ungdomar, där Minor Mage och A Wizard’s Guide to Defensive Baking sticker ut. Otroliga böcker! De skiljer sig främst från hennes vuxenböcker i det att folk svär mindre och det inte är lika mycket nuppa.

5 – Ta något random

Bryony and Roses

Kingfishers long tail är fantastiskt. Gå loss på den den! I The Halcyon Fairy Book återberättar hon konstiga folksagor (i en regnar det laxpaté). Bryony & Roses är en retelling av Skönheten och odjuret som fick mig att för all framtid förakta växten buxbom. The Raven & The Reindeer… tänk Frost fast för vuxna. Ja, eller som en flippig version av HC Anderssen-originalet.

6 – Välj något digitalt

Twitter Comic

Delar av Kingfishers katalog är ibland inte helt lätt att hitta. På hennes Patreon får man för 10 spänn tillgång till många titlar som eböcker. Däribland den skruvade portal fantasyn Summer in Orcus, som jag faktiskt tror bara finns där. På Twitter experimenterar hon ofta med olika AI-genererade serier, som verkligen är värda att kolla in!

7 – Ha kul med skräck

Hollow Ones

Jag gillar ju inte horror. Det är läskigt, och jag tycker generellt inte om att bli skrämd. MEN! Kingfishers skräckromaner är en perfekt kombination av humor och total galen skräck. Hon har skrivit några skräckisar nu; The Hollow Places, The Twisted Ones och What Moves the Dead. Min favorit är The Hollow Places.

8 – Läs en novell

Uncanny Magazine

T. Kingfisher är en prisbelönt novellist. Metal Like Blood in the Dark vann en Hugo för bästa novell 2021, till exempel. Jag har normalt svårt för novellsamlingar, men Toad Words and Other Stories och Jackalope Wives and Other Stories är 100 procent bra.

Det här är ett författarskap som rymmer något för alla. Och då har jag inte ens nämn böckerna hon ger ut under sitt riktiga namn, Ursula Vernon.

PS, ett nytt avsnitt av LÄS HÅRT! har landat. Det handlar om Alien: The Cold Forge, en roman som utspelar sig i Alien-universumet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s