Moralpanik och förvirring

Häromdagen delade någon de här gamla tidningsklippen på Facebook, så jag tänker att det är lika bra att lägga upp några stycken rollspelsrelaterade artiklar ut svensk press som jag haft liggande.

20 år sedan. En helt annan värld.

Expressen941117

SvD19960625

expressen19950301

SvD19950317

Expressen19950226

aftonbladet19941205

aftonbaldet19941125

 

 

13 reaktioner till “Moralpanik och förvirring

 1. Otroligt, var ska man börja? Den där SvD-understreckaren alltså, journalisten är skrattretande illa påläst, vilket hon nästan gör ett nummer av, och skriver dessutom knappt begriplig svenska… ”I ”Mutants värld” spelar man idoler av stora mått som sprider sedelärande död och förintelse omkring sig.”

  Jag är en smula skakad. Och då var denna artikel knappast det sämsta i genren.

  Gilla

 2. Snacka om moralpanik i kvällstidningsartiklarna. Lite kul dock att det är Fredrik Wikingsson som skrivit den om de stackars Magic-spelarna som ruinerade sig på spelet…

  Gilla

 3. Det är ju ingen överraskning att journalisterna missuppfattar så mycket. Det har jag observerat varenda gång när det skrivs om något jag är är insatt i. Sisådär 15-50 % har journalisterna tolkat fel eller inte fattat. Undantaget om det har varit någon med specialinriktning på det aktuella ämnet. Då blir resultatet något bättre.

  Så let’s face it: sisådär en tredjedel i tidningen har de ingen koll på. 😉

  Gilla

  1. Ja det är ett problem. Speciellt i ett medielandskap där det blir allt mer sällsynt med specialreportrar. Alla ska kunna skriva om allt numera (pga billigare).

   Men i dessa artiklar … Jag tror en bidragande orsak till de konstiga texterna är att vuxna överlag inte tar barns intressen på allvar.

   Gilla

 4. Häftig läsning! Minns moralpaniken då jag själv spelade mycket på den tiden. Att läsa artiklarna var en rejäl nostalgidusch, på ett lite obahagligt sätt. Vanligtvis brukar det vara angenämt att läsa gamla spelartiklar,men det är var något helt annat. Tack för inlägget!

  Gilla

 5. Bjuv-fallet exploaterades dessutom av rasister. Jag antar att någon av gärningsmännen var tillräckligt mörk för att kunna anses vara en mördare bara på grund av sin hudfärg.

  Gilla

 6. Jag tyckte att Militärligan-artikeln var rätt intressant i det att de t.ex. pratar om nollningen i gymnasiet – som av vad jag kan utläsa var rätt fruktansvärd – men istället för att kritisera denna så fokuseras på att grabbarna spelade rollspel… Inte tillstymmelse till kritik mot nollningskulturen; mer att nollningskulturen måste ges extra svärta genom att associeras med de farliga spelen…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s