Grand Tour

Grand Tour

“Grand tour” var ett fenomen vanligt bland europeisk överklass under perioden 1660–1840. Den gick i princip ut på att rika ungdomar skickades runt på en “turné” mellan olika städer i Europa, med syftet att kidsen skulle öva på sina spåkfärdigheter, se världen, uppleva konst och andra kulturer, gå i läro hos kända mästare, hälsa på vänner och släktingar samt knyta värdefulla kontakter.

En vanlig resa för en brittisk yngling kunde gå från Dover, över kanalen och vidare till Paris, Genève, Turin, Florence, Rom och så vidare. Många olika färdvägar och destinationer förekom och varierade över decennierna.

Jag tänker givetvis att Grand tour-traditionen skulle funka hur bra som helst som ramberättelse i en rollspelskampanj.

Den skapar en legitim ursäkt för rollpersonerna att färdas runt mellan olika exotiska platser och städer, söka upp intressanta människor och råka ut för allehanda äventyr. Resorna i sig kan vara fyllda med faror och hinder, och i städerna väntar intriger, romantik och möjligheten till grava sociala klavertramp.

Vill man inte spela rikemansbarn så kan rollpersonerna vara tjänstefolk, lärare, livvakter eller andra som kan tänkas följa med på resan. Då kan en betydande del av kampanjen gå ut på att rädda ungdomarna ur knipor och i allmänhet hålla dem vid liv.

Det är ett perfekt upplägg om man vill ägna sig åt “culture gaming”, eller för den delen om man bara har en cool värld att visa upp.

4 reaktioner till “Grand Tour

Lämna en kommentar