Manligheten krisar inte

Imgur

“Manligheten är i kris”. Känner ni igen det uttalandet? Ni borde, för det har gastats från takåsarna i decennier nu. Allra senast av Bear Grylls i dagens DN.

Bullshit, så klart. Jag har ingen, absolut ingen, respekt för de som upprepar detta nonsens. “Manligheten är i kris, buhu, för jag får inte behandla kvinnor hur jag vill längre. Buhu, jag driver ankarlös genom livet för att min rätt att våldta utan konsekvenser är hotad. Ack och ve, jag kan inte längre upprätthålla en livsstil som kräver att min fru agerar tjänstefolk åt mig! Ååååå hur ska jag överleva i en värld där min muskelmassa inte längre är min viktigaste egenskap?!”

Än värre är att alla såna här artiklar, oavsett vinkel, upprätthåller myten om att det faktiskt finns en manlighet. Vilket det såklart inte gör. Eventuellt kan det finnas en övergripande (hetero) manlig kultur som förenar många män, men att tala om en mytisk “manlighet” är nonsens.

Så för att sammanfatta manlighetens kris:
1. Det finns ingen manlighet.
2. Om den ändå skulle finnas så är den inte i kris.
3. Det är på höjden specifika män som krisar.
4. Det är inte synd om dessa män.

Nu kan världen gå vidare.

28 reaktioner till “Manligheten krisar inte

 1. Fast håller ej med om punkt fyra. Det är lite synd om dem. De blir ju meningslösa, arbetslösa och sysslolösa i en värld där industrier inte behöver kroppsarbetare längre.

  Och när kvinnor mer och mer går efter män utifrån annat än muskler, utseende och stereotyp manlighet blir det svårare för dem även på den fronten.

  Svinen tänker jag aldrig tycka synd om. Det är mer de hårt arbetande bönderna, fiskarna, metallarna och arbetarna som jag tror får det svårt att anpassa sig och som jag kan tycka lite synd om.

  Dumt nog känner jag mig mer manlig när jag tränat eller när jag är skäggig eller skådar min håriga bringa. Men det där är endast stereotyp manlighet, det finns inte en enda slags manlighet.

  Gilla

 2. Jag tror det finns en sorts manlighet i kris, jag tänker på det som Faludi skriver om i http://susanfaludi.com/stiffed.html. Avsaknaden av möjligheter att vara en nyttig och uppskattad samhällsvarelse. Det handlar lika mycket om klass som om könsroller skulle vilja säga. Och det leder till de här märkliga reaktionerna, nån sorts revangerande machoism som Grylls, tidskrifter som King och andra tecken i tiden är exempel på. När det inte går att leva upp till klassisk manlighet så drar man till med nån sorts helt skrattretande tuffa-killen-manlighet i brist på annat.

  Gilla

 3. Tänkte spontant också på boken Stiffed. Den typ av sk manlighet som artikeln tar upp är ju helt flängd. Är män testosterostinna idioter? I så fall så skulle man kallt kunna konstatera att Valerie Solanas faktiskt hade rätt. Det jag däremot kan tycka är att många killar inte vet hur dom ska vara. Vi lever på ett sätt i ett paradigmskifte mellan nytt och gammalt. En förlegad stereotyp bild av vad det innebär att vara man (den tråkiga bilden, alltså) lever kvar hos båda könen. Något som ”mjuka” män (eller vad man ska kalla dom) beklagar sig över. Men det är faktiskt inte bara killar som gör det. En amerikansk kvinnlig feminist som jag ej kommer ihåg namnet på tog upp problemet i att många kvinnor ser män som inte är tuffa och coola som några man har som vänner men som man inte vill bli ihop med.

  Gilla

 4. 5. Det finns ingen könsmaktsordning.
  6. Det är på höjden synd om specifika kvinnor.
  7. Det är inte mer synd om dessa kvinnor än om de män som befinner sig i motsvarande situation.

  Gilla

 5. Finns det någon annat än du som påstått att manlighet är att våldta och behandla kvinnor som man vill? Tycker det här var lågt till och med för dig.

  Gilla

   1. Hur kan man säga att vi lever i en vådtäktskultur när våldtäktsman är en av de värsta stämplarna en man kan få? (pedofil undantaget).

    Jag skulle hellre bli misstänkt för mord än våldtäkt.

    Många sexualbrottslingar måste hållas åtskilda från andra dömda brottslingar, annars riskerar de att bli misshandlade etc.

    Våldtäktskultur är ett tredjevågs feministiskt buzzword som tyvärr gör mer skada än nytta.(http://en.wikipedia.org/wiki/Third-wave_feminism)

    http://time.com/30545/its-time-to-end-rape-culture-hysteria/

    Det är tragiskt att så många våldtäktsmän går fria, men alternativet är att riskera att oskyldiga blir dömda, då våldtäkt är ett svårt brott att utreda, speciellt om det gått ett tag och inga fysiska bevis kunnat inhämtas, då det endast är ord mot ord.

    Gilla

   2. Ja det är en av de värsta stämplarna att få, men det är också EXTREMT SVÅRT att faktiskt bli stämplad som våldtäksman. Och då menar jag inte bara att det är få som döms för våldtäkt, utan att till och med långt från alla dömda blir stämplade. Det sociala straffet för en man att begå sexbrott är ofta väldigt lågt. Om man är en ”vanlig kille” som blir dömd för våldtäkt så, tja, det är ganska liten risk att du kommer förlora några vänner på det. Tvärtom, det kommer skynda fram folk och tävla om att hitta på ursäker åt dig: hon ljuger, du kunde inte veta, du har blivit orättvist behandlad, alla vet att du inte skulle göra något sådant, etc.

    Gilla

   3. Å andra sidan är det få brott som får ens vänner att ta avstånd, om de är nära vänner.
    Vänner brukar ju ta ens sida när något händer (det är ju en del av vänskapen).
    Sexbrott tillhör nog ändå kategorin där folk tenderar att ta avstånd som mest.

    Personligen vill jag inte se ett system som i USA där sexualförbrytare måste gå runt i kvarteren och berätta om sina brott, det känns som ett brott mot en persons integritet (självklart ska kriminalvården hålla koll på dessa personer).

    Tycker bara att hela våldtäktskulturdebatten är överdriven och tillför inget förutom att skapa motsättingar och beskyller ett helt kön för vad ett fåtal as gör.

    Män våldtar inte, vådtäktsmän våldtar.

    Gilla

   4. En vanlig kille skulle förlora så gott som alla vänner. Allt annat är skitsnack.

    Men tycker du inte att du är hemsk som generaliserar så om en hel grupp? Hade du kunnat göra det om någon annan grupp och kommit undan med det? Vi kanske snarare lever i en manshatarkultur.

    Hela den här idén om att vi lever i en våldtäktskultur är helt sjuk. Varifrån kommer det egentligen?

    Gilla

   5. Det där är det enda fallet jag känner till. Så du får allt länka till lite fler för att bevisa nåt.

    Och du tycker alltså att dylika generaliseringar är ok eftersom du valde att inte svara på det.

    Gilla

   6. Jag har inga problem med att kritisera en grupp som jag själv tillhör, nej.

    Inte för att jag tror att det kommer få dig att byta åsikt, men här har du några fler länkar i ämnet att kolla in:

    http://www.newstatesman.com/laurie-penny/2013/03/steubenville-rape-cultures-abu-ghraib-moment

    http://www.dn.se/nyheter/sverige/domda-valdtaktsman-far-stod-pa-facebook/

    http://nymag.com/daily/intelligencer/2014/12/everything-we-know-uva-rape-case.html

    http://www.dn.se/sthlm/bakgrunden-till-rattsfallet-om-stureplansprofilerna/

    http://www.politism.se/genusfolket/no-sympathy-with-whores-vad-ar-en-valdtaktskultur/

    http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1011329-misstankt-valdtaktsforsok-pa-gothia-cup

    http://www.metro.se/nyheter/vanner-drog-sig-undan-nar-hon-berattade-om-valdtakterna/EVHnkA!wtoV0GG2B2lI/

    Jag kan även rekommendera följande böcker:

    Katarina Wennstam, ”En riktig våldtäktsman” samt ”Flickan och skulden”

    Annika Beijbom (red), ”#prataomdet”

    Katrin Kielos, ”Våldtäkt och romantik”

    Gilla

   7. Du tycker inte att det är lite tunt när du tvingas lämna landet för att hitta liknande försvar? Varför inte länka till de många fallen i Indien också? Jokkmokk hade jag glömt bort dock. Stureplansfallet handlade snarare om hur de skulle dömas.

    Oavsett så finns det inte en våldtäktskultur, för om det funnits så skulle inte fallen i Övik eller Jokkmokk fått reaktioner. Tvärtom tyder det på en antivåldtäktskultur.

    Mer väsentligt: Du tycker alltså att det är ok att döma en hel grupp för vad några få gör? IS härjningar är det exempel på muslimers mördarkultur? Du har ju själv hur sjukt det låter. Man kan inte peka ut män som grupp som våldtäktsmän lika lite som man kan kalla muslimer som grupp för mördare.

    Gilla

   8. PS: Jag tycker det är okej att döma män som grupp (en grupp som jag själv tillhör och har stor insyn i) om 99,99999% av alla våldtäktsmän kommer från den gruppen, och att det finns ett betydande antal högljudda män som hävdar att våldtäkt inte är ett stort problem samt att kvinnor ljuger om att ha blivit våldtagna.

    Gilla

   9. Men att 99% är män av våldtäktsmännen säger ju inget om gruppen, bara om handlingen. Om 99% av de prostituerade är kvinnor, kan man döma alla kvinnor efter det. Du hör ju. Jag vet inte vilka kretsar du rör dig i, men jag har inte fått någon sådan ”insyn”.

    Det är inte något betydande antal män som ”hävdar att våldtäkt inte är ett stort problem samt att kvinnor ljuger om att ha blivit våldtagna”, det är på sin höjd en högljudd klick på flashback. Om ens det.

    Gilla

   10. Grejen med våldtäktskultur är att själva våldtäkterna bara är den delen av isberget vi ser ovanför ytan… Kolla in hur populärkulturen behandlar stalking till exempel, ett beteende vi vet riskerar att eskalera. Det betraktas som romantiskt när killen i filmen (eller whatever) verkligen kämpar, det är ”synd” om honom när han ”hamnar i friendzone”, och det är också jävla romantiskt när han förföljer henne när hon reser till andra länder eller när han ställer sig utanför hennes fönster med en bandspelare… Överhuvudtaget är det romantiska mansidealet på film väldigt ofta förbannat creepy och helt klart en del av våldtäktskulturen.

    Våldtäktskultur handlar också om vad man ser som våldtäkt. För alldeles för många krävs det ju i praktiken att det rör sig om en överfallsvåldtäkt. Det finns en undersökning där man frågat killar inte huruvida de utfört våldtäkt utan huruvida de utfört saker som räknas som våldtäkt (utnyttjat tjejer som varit för fulla, t.ex.). Siffran de fick fram var skrämmande hög (Nej, jag ids inte leta rätt på källan. Använd google.) Det är inte någon liten klick på flashback som inte ser våldtäkt som våldtäkt — våldtäktsman är ju det värsta man kan göra (sägs det), alltså gäller det att ha en definition av våldtäktsman man själv hamnar utanför…

    Ställer mig bakom Magnus’ källor; böckerna han hänvisar till är riktigt bra.

    Gilla

   11. 44% av kvinnor uppger att de utsats för sexuella trakasserier innan de fyllt 18.

    13% uppger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp innan 18.

    Motsvarande siffror för ålder 1-15 är 20 respektive 8 procent.

    25% av alla kvinnor har blivit sexuellt trakasserade på sin arbetsplats.

    Ca 1 miljon av i dag levande svenska kvinnor beräknas ha utsätts för någon form av sexuell kränkning.

    99,5% av alla övergrepp och krakasserier begås av män.

    Enkel matematik visar då att ca 1 miljon av svenska män utsatt en kvinna för en sexuell kränkning.

    Vad tyder detta på om inte att vi lever i en våldtäktskultur?

    Källor
    http://hopp.org/forskning/55-befolkningserfarenhet

    http://www.kollega.se/sexuella-trakasserier-ett-slags-maktutovande

    http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Sexuellt_vald/Sexuellt_vald/

    Gilla

   12. Lite för enkel matematik där. Om siffrorna stämmer så vet vi ändå inte mer än att en miljon kvinnor uppgett detta, det är ju rätt troligt att samma person begått flera övergrepp, eller hur? Så att en miljon män skulle begått övergrepp är strunt. Jag tror du missförstår vad det innebär att 99% av x begås av y.

    Trakasseringskultur möjligen. Men även det är att överdriva. För att kunna kalla det en kultur så krävs det för mig att det är något som en stor grupp män sysslar med, det har du inte visat. Tvärtom är majoriteten av svenska män sympatiska typer.

    Gilla

   13. Och jag visste att du skulle hugga på den grejen och helt ignorera allt annat.

    Jag ser ingen anledning att fortsätta denna diskussion då du uppenbart inte är intresserad av att ta in vad jag skriver.

    Tack och hej!

    Gilla

   14. Jag ignorerade inte det övriga. Och om du visste att jag skulle hugga på den igen, varför skrev du det då?

    Gilla

   15. Ja herre jösses. Du har verkligen gått på den feministiska mytbilden. Har du något problem med att enligt forskningen är 20-40% av våldtäktsanmälningarna är falska? Eller det är helt ok att spärra in oskyldiga män i åratal? Lite får man ju ta som man, inte sant?!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s