10 bevis för att ”The wheel of time”-piloten är det bästa som hänt

Plötsligt finns det ett pilotavsnitt till en ”The wheel of time”-tvserie på YouTube. Många har dissat avsnittet, kallat det fult och löjligt och en skymf mot Robert Jordans minne. Men de har fel. ”The winter dragon” är den bästa fantasy som någonsin filmats, och det ska jag bevisa nu – i tio punkter.

1) Lews Therin Telamons kostymkostymenDen är grå och sitter jättebra på skådespelaren Max Ryan, men framför allt visar kostymen direkt att, wow, här är det något nytt som händer.

2) HjuletSkärmavbild 2015-02-10 kl. 19.35.52Det är tidens hjul, och det brinner i det. SÅ COOLT. På många sätt sammanfattar det allt som Wheel of time handlar om. Jäkligt smart gjort.

3) DockornaSkärmavbild 2015-02-10 kl. 19.37.56Aldrig har trasdockor känts så viktiga i en tv-serie – de är bokstavligt talat överallt. Stämningsfullt! (Och dessutom en bra illustration av förhållandet Dark One/Forsaken.)

4) DekorenDekorenSpeciellt de där fågelstatyerna fångar WoT-känslan perfekt. Mer! Mer! (Dessutom: häftig foreshadowing.)

5) Billy Zane som IshmaelishmaelFörrädisk, svartklädd, snubblande över orden. Precis som man föreställde sig när man läste böckerna. Ren jävla ondska.

6) Homage till fansen!Skärmavbild 2015-02-10 kl. 19.37.23En oerhört subtil referens till böckerna syns när familjen Telamon sitter på golvet och spelar spel. (Hint: Det är ett spel.)

7) DolkenSkärmavbild 2015-02-10 kl. 19.40.31Formodligen en sa’angreal. Designen vittnar om att någon verkligen satt sig in i böckerna och fattat dem. Sån fingertoppskänsla! The age of legends har aldrig känts mer fascinerande.

8) ScenenSkärmavbild 2015-02-10 kl. 19.41.38Visst, man kan ha sina invändningar mot det här avsnittet, men ingen kan ifrågasätta produktionens mod i valet av scen. Att låta hela det första avsnittet baseras på prologen i ”The eye of the world” är utan tvekan ett genidrag. Man kommer så nära karaktärerna, och får en känsla för resten av serien direkt.

9) GalenskapenlttMax Ryans tolkning av en man som tappat minnet och blivit fullständigt galen är spot on. Sakta sakta tar han med oss på Lews Therin Telamons förskräckliga uppvaknande.

10) SlutetSkärmavbild 2015-02-10 kl. 19.42.59I boken slutade prologen med att LTT gick bananas och typ atombombade sig själv. Ett uppenbart misstag av Robert Jordan, som annars inte befattade sig med så vulgära berättartekniska trix. I tv-serien har man valt ett mer passande, mer jordanesque, avslut på sagan om Lews Therin Telamon.

Bubblare: The one powerSkärmavbild 2015-02-10 kl. 19.50.15När LTT omfamnar Saidin och låter magin spraka – då vet man att man är hemma! Har aldrig fått så mycket gåshud av specialeffekter tidigare.

Mer info om piloten hittar du här.

20 reaktioner till “10 bevis för att ”The wheel of time”-piloten är det bästa som hänt

 1. Ha ha, scenografin och kostymen såg ju ut som de snott det rakt av från en video till Azerbaijans schlagerbidrag till Mellon. 😉 Epic fail. Men ”nytt” såklart i fantasygenren.

  Sen såg hela grejen rätt cheep:t ut. Inte GoT, om man säger så. Men det kanske blir bättre.

  Sen ska sägas att jag inte är ett WoT-fan, har bara läst de första tre, sen tröttnade jag. Boring.

  Gilla

  1. Hela grejen är, om jag förstår det rätt, bara ett desperat trick för att företaget som innehar rättigheterna till WoT ska få behålla rättigheterna. Piloten kom ut dagen innan rättigheterna skulle återgå till Jordans ”estate”, och de är inte roade.

   Surt för alla oss som skulle vilja se något vettigt gjort av WoT.

   Gilla

   1. Aha, det förklarar saken.
    Sen är det ju poppis numera med tv-serier där det inte händer någonting. 😉 Så WoT kan funka.

    Gilla

 2. På jobbet så pratade vi om WoT piloten, om Wheel of time verkligen är ett varumärke som går att exploatera och hur sjukt det är att Game of Thrones funkar för en så stor publik. Hälften av oss, alltså min kollega simon, hands otroligt svårt att skilja på WoT och Belgarion, så jag et inte hur tungt hans åsikt kan räknas. Vår största insikt är att det var ett genidrag att byta namn på serien från A song of Ice and Fire.

  Gilla

  1. Jag tror att WoT skulle kunna funka lika bra Game of thrones, om rätt personer gör det. Serien har ju en jäkla massa intriger, romantik, mysterier, våld och action som skulle gå att göra bra tv på.

   Det skulle dock kräva en regissör som inte är rädd för att vara vara oöm med källmaterialet.

   Jag häpnar också att GoT går så bra. Fast samtidigt … GoT peakar på ca 7 miljoner tittare, medan säg Walking Dead har 17 miljoner och Big Bang Theory har 21.

   Gilla

   1. Martin har ju varit manusförfattare för TV innan han skrev GoT. Det märks. Böckerna är gjorda för att göras till TV. Och vääääääldigt mycket mer intressanta än trista WoT. Det krävs att man skriver om dem rejält för att det ska bli bra TV där.

    Gilla

   2. Både ja och nej. Jämför mängden stora slag i böckerna med motsvarande scener i serien, till exempel. Eller hur mycket screentime drakarna har i serien, med hur mycket de är med i böckerna.

    Gilla

  2. Det är lätt att skilja på dem: Belgarion är underhållande och rätt kul. Lättsmält underhållning. WoT är trista tegelstenar. 😉

   Gilla

 3. Seriöst Belgarion?

  Hörni, Belgarion har inget gemensamt med Wheel of Time bortsett från genren. Det är ju fantasy för tidiga tonåren. Den enda fantasy-serie jag kan tänka mig Belgarion har något gemensamt med är väl typ Legend of the Seeker.

  Gilla

   1. Kommer ihåg att Eddings beskrev, mer eller mindre, en våldtäkt i Safirrosen under belägringen av not-katolska kyrkans egna stad.
    Men visst, jämfört med Goodkinds travestier står sig stora delar av fantasygenren slätt.

    Gilla

   2. En soldat från Martels armé släpar in en kvinna i en mörk gränd, Spjuthök och de kyrkosoldater som Spjuthök är befäl för hör hennes jämmer och skrik. Kort senare kommer legoknekt-drägget ut och blir prompt nedskjuten av en kyrkosoldat som tjänstgör på inre stadsmuren som bågskytt, legoknekten är fortfarande vid liv när den våldtagna kvinnan stapplar ut, tar hans kniv och ptja ser till att han lider under sin sista minut. Sen tar hon hans byte och försvinner iväg någonstans.

    Ledsen för spoilers.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s