Privateer-kickstartern nedlagd

Skärmavbild 2014-10-28 kl. 19.40.02

Privateer-kickstartern jag tipsade om häromdagen har lagts ner. En mycket tråkig nyhet. I ett mejl till sina backers listar MylingSpel en rad anledningar till detta där den främsta tycks vara att Kickstarter fortfarande inte funkar särskilt bra med svenska projekt.

The biggest problem is that many Americans are unable to back the project. We have received messages and complaints about not being able to pledge. Some just get an unspecified error message, while others cannot pledge due to Kickstarter not allowing Amazon Payments to be used for Swedish projects (something we had no knowledge of), and a third group cannot use saved card details. Basically, this means we lost a big part of our potential backers before we even began, without us knowing anything about it.

Detta är riktigt riktigt illa och gör Kickstarter till ett icke-val för framtida svenska projekt, i mina ögon i alla fall. Att sajten dessutom tvingar en att använda kronor som valuta gör knappast något för att locka till sig internationellt intresse.

En tråkig nyhet såhär på måndagmorgonen, men jag hoppas att MylingSpel återkommer with a vengeance i framtiden.

8 reaktioner till “Privateer-kickstartern nedlagd

 1. Trist att projektet havererade. Dock måste jag säga att jag tycker att det är lite dålig smak att skylla på sin crowdfunder-leverantör när man själv inte verkar ha gjort hemläxan. Det är inte Kickstarter som ”inte tillåter” Amazon Payments, utan det är Amazon Payments. I villkoren hos AP för att skaffa ett affärskonto (dvs vara den som tar emot pengar) hos dem står det tydligt:

  ”To use the Service, (a) you must have a valid e-mail address and create a payment account with us (a ”Payment Account”) by providing complete and accurate registration information, (b) if the applicant is registering as an individual, the applicant must be at least 18 years old, or if the applicant is registering on behalf of a business, the applicant must be duly authorized to enter into this Agreement on behalf of the business, and (c) you must be (i) a permanent U.S. resident (which does not include holders of U.S. visas), (ii) a U.S. citizen, or (iii) a business entity authorized to do business and having a physical presence in the United States.”

  Så man måste verka i USA i någon kapacitet.

  Vid alla former av internationella transaktioner så ligger regelverk och lagar över, för att hantera och motverka penningtvätt. Att vara mottagare av pengar kräver att man är registrerad på ett korrekt sätt, som affärsidkare, med papper i ordning. Samma sak gäller om du vill sätta upp en kampanj med IndieGoGo – rätt blanketter och godkännanden måste hanteras före kampanjen startar. Detta är något jag anser man borde ta reda på om man ger sig in på internationella affärer i allmänhet, och med USA i synnerhet.

  Det är också viktigt att veta att Kickstarter (och i princip alla plattformar för crowdfunding) knappt ens rör pengarna eftersom de inte är någon betalväxel. De är ingen ”superbank”. De vill inte ha all admin och rapportingstvång till myndigheter så därför används externa payment service providers. IGG använder tex primärt PayPal som insamlare av betalningar.

  De problem som anges som problem låter underliga, om det inte rör sig om rena buggar eller belastningsproblem. Kickstarter själva anger:


  Can people outside Scandinavia and Ireland pledge to Scandinavian and Irish projects?

  Yes! As with all other projects on Kickstarter, backers can pledge to projects no matter where they are.

  What payment methods are accepted for pledges?

  Right now, pledges can be made with any Visa, MasterCard, or American Express card.

  Jag tolkar det som att Kickstarter inte har några begränsingar satta i sin plattform.

  Antagligen ligger delar av problemet hos olika betalväxlar. Speciellt i USA finns det många banker som inte tillåter sina kunder att använda sina kreditkort utanför USA:s gränser, vilket också är något att beakta. Så om folk har problem att använda sina kort så är det främst betalväxeln som man bör konfrontera, inte crowdfunder-leverantören. Annars blir det som att skylla på McDonald’s för att man inte kan använda sitt kort när man vill betala för sitt Happy Meal.

  Se det som en crash course i ”Internationella affärer med kreditkort”. Det finns massor av mer info online för den som är intresserad. Grunden är, som alltid, kan det vara komplicerat, så är det komplicerat. 🙂

  Gilla

  1. Fast det stämmer inte längre. Kickstarter (och amazon payments) påstår ju sedan okt 24 att de kan ta emot kronor och svenska projekt. Ska bli kul att jämföra Kickstarter mot FundedByMe exempelvis med Viktor Hertz kampanjen som nådde 320% på FundedByMe och fick 18000 likes och den som nu är på Kickstarter/Daniel FundedByMe

   Gilla

   1. Då kanske Privateer-cf:en hamnade i någon sorts brytpunkt.

    Det ändrar dock inte det faktum att om svenska Kickstarter-projekt tvingas att använda SEK så kommer många utländska intressenter att skrämmas bort.

    Gilla

 2. Vi lade ned det efter att vi upptäckte en del buggar och brister som skulle göra det väldigt svårt att lyckas. Istället får vi försöka skaffa en partner som kan ge oss tillgång till dollar som valuta.

  Vi upptäckte ganska fort att det inte fungerade som det skulle, eller som de angav på sidan. Men vi försökte hitta lösningar och information om sätt att arbeta runt Kickstarters begränsningar några dagar. Det var därför som vi inte stängde ned redan efter tre dagar.

  Problemet med att bli tvingad att använda svenska kronor som valuta visste vi om från början. Många amerikaner blir lätt skrämda av främmande valuta. Men vi tänkte att vi i alla fall kunde testa och se hur stor skillnad det eventuellt gjorde. Det var rätt stor skillnad visade det sig. Dels har väldigt många rapportverktyg och Kickstartersidor buggar som gör att de räknar svenska kronor som dollar, vilket gjorde att till exempel Kicktraq angav att vi behövde över en miljon dollar för att nå målet (Kicktraq var i och för sg väldigt samarbetsvilliga och uppdaterade sina verktyg på bara några timmar efter att vi fick tag i rätt person). Dels hade vi inte räknat med hur stora växlingsavgifter visa kortföretag tar ut, vilket i praktiken gör det omöjligt för många att lägga något i en valuta som SEK.

  En del buggar ställde också till det. Vi fick meddelanden om personer som hade försökt lägga pengar, men misslyckades. De fick egentligen aldrig veta varför och fick bara upp ett generellt felmeddelande (”Something went wrong”). Vi bad dem felanmäla det hela, men det sista vi hörde från dem var att de inte hade fått något svar.

  Sedan gick det visst inte att använda sparade kortuppgifter i systemet vid finansiering av projektet. Detta gjorde att vissa inte kunde lägga något, medan andra inte orkade eller vågade (rädsla för hackers och sådant) skriva in sitt nummer igen.

  Slutligen kunde inte de som ville föra över pengar med Amazon Payments finansiera projektet alls. Det fanns ingen information någonstans på Kickstarters sida att vi inte skulle kunna göra det när vi skrev in våra uppgifter. Det enda de frågade efter var momsnummer och IBAN till ett svenskt bankkonto. Så vi antog att alla skulle kunna betala genom Kickstarter bara vi angav alla uppgifter som de ville ha. Det var inte förrän efter starten som vi fick reda på att de som försökte använda Amazon Payments inte kunde göra det. De flesta kan dock ändå använda sina kort att betala, så vi trodde inte att det hella skulle göra så stor skillnad. Ett par dagar in i projektet fick vi dock reda på att många vägrar att lägga något om de inte kan använda Amazon Payments, eftersom Kickstarter har blivit hackat tidigare och för att det inte är säkert att betala med kort via Kickstarter. Genast blev därmed Amazon mycket viktigare och något som man i stort sett måste ha för internationella projekt.

  Med tanke på alla meddelanden vi fick om de olika problemen lär det vara väldigt många som inte kundelägga pengar. Det är trots allt bara ett par procent av alla människor som faktiskt orkar klaga istället för att bara skita i det och hoppa på nästa projekt.

  Alla dessa buggar (både på Kickstarter och på sidor kopplade till deras system) och begränsningar gjorde som sagt att vi tog beslutet att stänga ned det hela på ett ordnat och lugnt sätt för att försöka hitta en lösning i form av en partner med rätt förutsättningar. Med lite tur kan projektet köras igång igen i mars.

  Alternativet är annars Indiegogo, vilket är mycket enklare att använda och har ingen dold information eller begränsningar för svenskar. Det enda man behöver tänka på där är att ha sina exportpapper iordning när man väl skickar ut den färdiga produkten. Annars är det bara att tuta och köra. Tyvärr har Indiegogo lite dåligt rykte bland många och chansen att få in så pass mycket som behövs för att täcka hela kostnaden för ett sådant projekt som Privateers! blir mycket liten. Det är Kickstarter som gäller för brädsspelsprojekt.

  Sammanfattningsvis kan man väl säga att Kickstarter för Sverige främst verkar vara gjort för helsvenska projekt med inga eller väldigt få utländska finansiärer. Vår Kickstarter för Legend fungerar till exempel jättebra. Allt är toppen och Inget strul någonstans. Det är när man försöker nå en internationell publik som allt börjar falla samman.

  Gilla

  1. Jäkla tråkigt att det blev som det blev, men det här känns som jäkligt viktig information för alla som funderar på att använda Kickstarter. Obegripligt att det inte gjorts tydligare!

   Gilla

  2. Kan bara bekräfta nu (när jag inte kapar tråden i smygreklam-syften) att Kicktraq är väldigt på bollen. De lärde sitt system att skilja mellan Ä och A också. Det var något med titeln på mitt projekt BLÄSTER…
   I övrigt så ska man nog ta det lugnt med att länka till Kicktraq, det gör folk onödigt nervösa om kurvorna inte pekar oavbrutet upp – vilket det mycket sällan gör i en Kickstarter.
   Må gott vänner!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s