Han skrev en artikel om nerdrage – du kommer häpna när du ser vad som hände sen!

Idag skriver jag om nördkultur i Aftonbladet. Läs här!

26 reaktioner till “Han skrev en artikel om nerdrage – du kommer häpna när du ser vad som hände sen!

 1. Är det bara jag som ser uppenbara paralleller med SD-framgångar i det här träsket? Storslagna konspirationsteorier och ännu mer storslagna självbilder som ”krigare”, som kämpar i ett kulturkrig mot feminazislamultikulturadikoftorna som är ute efter att ”förstöra vårt land/vår hobby”. Omfattas av unga män i utanförskap, som har svårt att förstå den moderna tiden, och som maskerar sin oförmåga att läsa fakta innantill med föreställningar om att ”fakta” är ”planterade” av ”konspirationen” på olika vis? Allt medan de mer sansade delarna av samhället står bredvid och skakar på huvudet?

  Gilla

  1. Kanske. Samma klimat råder dock utomlands, så det kan inte bara vara SD:s fel. Tror snarare att SD rider på samma våg av normaliserat internethat. Det är helt okej att hata och hota på internet, på ett sätt som aldrig skulle accepteras i köttvärlden.

   Gilla

   1. Ja, nej, naturligtvis så. Inte att GametGate följer av SD, utan att det finns ett…uhm…etablerat modus för hur man förhåller sig till fakta, till auktoriteter, till hur man uttrycker sig mot andra, hur man ser på sin plats i världen, som känns som en mall för båda två.

    Gilla

   1. Ja, det är bara att skicka in. Är du oetablerad är det bäst att skicka in en färdig text om du inte har en riktigt bra idé som du också kan förklara begripligt vad som är bra med den. (jag skriver halvregelbundet för dem)

    Gilla

 2. Blev själv lite förvånad över ifrågasättandet av din nördighet, trodde det mest bara var icke-manliga nördar som ifrågasattes över detta, iof kan det ju bara vara ännu ett uttryck för den fruktansvärda elitism som råder särskilt bland delar av nördkulturen. ”Älskar” även hur ”INTE-ALLA-MÄN”-folket dök upp i det kommentatorsfältet med.

  Gilla

 3. ”These obtuse shitslingers, these wailing hyper-consumers, these childish
  internet-arguers — they are not my audience. They don’t have to be
  yours. There is no ‘side’ to be on, there is no ‘debate’ to be had.”

  ”‘Games culture’ is a petri dish of people who know so little about how
  human social interaction and professional life works that they can
  concoct online ‘wars’ about social justice or ‘game journalism ethics,’
  straight-faced, and cause genuine human consequences. Because of video
  games. ”

  Skulle gissa att Intel kanske inte gillar när en gaming site skriver såhär om sina läsare, som också är Intels kunder.

  Att #GamerGate handlar om kvinnohat är som att säga att första världskriget handlade om skottet i Sarajevo.

  Det må ha startat med Zoe Quinn, men varken hon eller Anita Sarkesian har varit relevanta i GamerGate på över en månad.

  Sen finns det människor som tar chansen och vräker ur sig hot och andra avskyvärda saker när känslorna i communityn är höga, och responsen garanteras bli stor.

  Kan för övrigt rekommendera Erik Kain på Forbes som har skrivit flera balanserade artiklar om #GamerGate, och dessutom gjort en podcast med bl.a. Totalbuisquit och chefsredaktören på the Escapist.

  http://www.forbes.com/sites/erikkain/

  Gilla

   1. Hmm, lyckas inte koppla mitt facebook såhär i efterhand på min padda.

    Hur som helst kolla upp mig på facebook om du vill.

    Eller ville du bara avfärda min kommentar.

    Gilla

   2. Ville mest kommentera om att det finns saker som din artikel inte tar upp, något som i min mening blivit väldigt vanligt i s.k. mainstream media.

    Förväntade mig inget svar, men uppfattade ditt svar som lite ”bitchigt” (ursäkta språket) och svarade lite konfrontativt.

    Jag antar att jag är trött på att bara höra/läsa om trakasserier och inte om, vad jag tror att den stora massan av GamerGate supporters vill prata om. Journalistisk integritet och etik i gaming pressen.

    Hur som helst, jag brukar gilla det du skriver, men jag antar att vi inte kan hålla med om allt.
    (Jag håller dock med till fullo om att dödshot och liknande skräp inte ska accepteras)

    Gilla

   3. Ok, wall of text igen:
    Om jag använder ditt resonemang så kan man inte vara muslim utan att indirekt stödja ISIS, inte vara katolik utan att indirekt stödja pedofili eller vara vänsterparist utan att indirekt stödja våldsvänstern.

    Att döma ut en rörelse för vad en minoritet gör tycker jag är ganska trångsynt och oinformerat.

    Så vitt jag vet har inga hot kunnat knytas direkt till GamerGate-rörelsen och inom GamerGate fördöms hoten av den stora massan och av samtliga medlemmar jag lyssnat på (har nog lyssnat på sammanlagt 30 timmar podcasts och diskussioner med minst lika många olika personer, varav flera kvinnor.).
    Det är ju mycket möjligt att en tredje part, som inte tillhör någon av sidorna tar chansen att bete sig som as mot båda sidor (för hot och trakasserier är inte unikt för ena sidan).

    Problemet ligger ju i att gaming ”journalisterna” inte vill stå till svars och därför använder dessa hemska hot som ammunition för att svartmåla tusentals gamers så de slipper svara på jobiga frågor om deras yrkesetik. Vilket jag tycker är en unken taktik.

    Det finns ett väldigt enkelt sätt att få slut på GamerGate: Sluta svartmåla och ta diskussionen om gaming ”journalismens” integritet.

    Men det är väl för jobbigt och obehagligt, bättre och fortsätta att fokusera på de okända asen och hävda att de representerar hela rörelsen.

    Gilla

   4. Om du vill diskutera etik inom speljournalistiken så kanske det är mer givande att prata om det och inte ägna din tid åt att försvara GamerGate. Om du verkligen vill föra den diskussionen så känns det kontraproduktivt att göra det under ett så fläckigt baner som GamerGate.

    Gilla

   5. Det är lätt att bli defensiv när något man stödjer blir attackerat och smutskastat. Och när det stämplas som något det inte är.

    Jag tvivlar inte på din Journalistiska integritet och det är inte dig jag vill diskutera detta med (jag menar inget illa med detta) utan med de som verkar på nätet, på sidor som ex Polygon, Kotaku etc.
    Dessutom är jag inte den bäst lämpade att diskutera detta, då de fem poängen Journalism jag har läst var för sju år sen och jag har knappt rört ämnet sen dess.

    Men jag vill att diskussionen sker.

    Som svar på din andra post:
    The Escapist är en av få ställen där #GamerGate trådar inte raderats direkt.
    http://www.escapistmagazine.com/forums/read/18.860762-GamerGate-Discussion-Debate-and-Resources
    (Det finns ett par trådar till om GamerGate i Off-topic forumet).

    Jag har inte hängt på det forumet särskilt mycket och har definitivt inte läst alla 700+ sidor.

    Min främsta källa har varit podcasts och liknande.
    Radio Nero (https://soundcloud.com/radio_nero) är enligt mig en bra källa för information om GamerGate då Milo Yiannopoulos (http://www.breitbart.com/Columnists/Milo-Yiannopoulos) har haft flera av GamerGates mer kända ”ansikten”, samt Adam Baldwin, som myntade uttrycket.

    Erik Kain på Forbes hostade en Hangout med Totalbiscuit (youtubepersonlighet), Greg Tito (Editor-in-Chief på The Escapist) och Janelle Bonanno Editor-in-Chief på GameFront.com.

    Tydligen tänker han göra det till en serie, vilket jag tror är bra, då han vägrat välja sida (precis som en journalist borde) och därför har stor chans att kunna få med folk från båda sidor.

    Gilla

 4. Förlåt, men… är det inte lite väl självmotsägelsefullt att först kalla videovåldsdebatten ren moralpanik, och sedan i nästa stycke beklaga våldsfetischismen i nördkulturen? Hur är det egentligen, är det okej eller dåligt med våld i spelen?

  Det är alltså inte så att jag inte håller med — det kan jag inte alldeles avgöra än — utan jag begriper inte riktigt vad det egentligen är du tycker.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s