Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Det stora bokköpstoppet 2014

Varje morgon när jag vaknar så står de där och stirrar på mig. De bortglömda, de ignorerade, de oälskade. Deras blickar bränner på min hud; jag känner mig som en dålig, vidrig, människa. Skammen och det dåliga samvetet växer dag för dag.

Så i höst ska jag göra slag i saken och läsa alla de där olästa böckerna som häckar i min bokhylla. Vissa har stått där i en vecka eller två (Randall Munroes What if?), andra i någon månad (Rocket Raccoon & Groot: The Complete Collection) och några i flera år (Ivar Lo-Johanssons självbiografi i fyra band), men nu ska de läsas.

Jag tänker inte köpa någon ny bok förrän att läsa-hyllan är tom. Jag har bokköpstopp!

Här är lineupen:

 • Vera Nazarian, Lord of rainbow
 • Alan Grant, Judge Anderson, vol 2
 • Robert Kirkman, The walking dead, vol 10-11
 • Seth Grahame-Smith, Stolthet och fördom och zombier
 • Fresh food for small places
 • Donna Tartt, The little friend
 • Jan Guillou, Gudarnas berg
 • James Joyce, Ulysses
 • James Joyce, Finnegans wake
 • John Williams, Stoner
 • Tony Samuelsson, Kafkapaviljongen
 • Karen Miller, Innocent mage
 • Amos Oz, Att älska en kvinna
 • Robin Hobb, Fool’s assassin
 • Anders Fager, En man av stil och smak
 • Rocket Raccoon & Groot: The Complete Collection
 • Brian Azzarello, Wonder woman, vol 2-4
 • Edan Lepucki, California
 • Ivar Lo-Johansson, Pubertet
 • Ivar Lo-Johansson, Asfalt
 • Ivar Lo-Johansson, Tröskeln
 • Ivar Lo-Johansson, Frihet
 • Lars Gustafsson, Tre korta klassiker
 • Hjalmar Söderberg, Den allvarsamma leken [läste i högstadiet – dags för omläsning]
 • Ian McDonald, The dervish house
 • Robert Jordan, A memory of light
 • Jeff VanderMeer, Authority
 • Donna Tartt, The secret history [bara läst på svenska innan]
 • Dennis Lehane, Darkness take my hand
 • Fjodor Dostojevskij, Idioten [läst när jag pluggade litteraturvetenskap, men minns inget av den]
 • Patricia A McKillip, Ombria in shadow
 • Randall Munroe, What if?
 • Thomas Ligotti, Teatro grotesco

Läsordningen kommer att bli … lite som jag känner för det. Jag tar det på uppstuds, så att säga. Tror jag. Vilken strategi skulle ni använda?

  13 svar

  1. Profilbild för Karl

   Du måste ju göra en slumptabell och slå en T100 såklart!

  2. Profilbild för Vargnatts bokhylla
   Vargnatts bokhylla

   Det hade jag också behövt göra…:)

  3. Profilbild för Saviano
   Saviano

   Börja med de som du lagrat längst. Efter att du avverkat dem kommer resten vara som en enda lång nedförsbacke.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Mycket bra idé. Jag tror det blir så jag gör.

  4. Profilbild för Mikael Bergström

   Jag skulle nog behöva en tydlig systematik. Det är ju typ sånt som varit poängen med att jag startat ”filmklubben” (där jag ser minst en film varje vecka som jag inte skrivit om förut, och skriver om den) och ”spelklubben” (där jag spelar en timme av ett Steamspel jag inte tidigare spelat en timme av). Då får jag någon form av krav och struktur och kan dessutom tydligt se om jag ”gjort mitt” varje vecka.

   Så typ… Först sortera listan efter antingen bokstav eller liggetid, och därefter beta av en i taget. Eventuellt avsätta en tid varje dag eller varje vecka till läsning för att se till att det blir gjort. Kanske skriva något om det jag läser, för att liksom markera och tydliggöra att något händer.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Blogga om varje bok kommer jag garanterat att göra. Läsa efter liggtid låter som en vettig idé. Vissa böcker kommer jag nog läsa parallellt; jag tror knappast jag pallar läsa Finnegans wake i ett svep, till exempel. Där få det kanske bli ett kapitel i veckan, medan jag läser en annan bok som ”huvudbok”, så att säga.

  5. Profilbild för Pontus

   Läs dem i publiceringsordning, äldsta först, så att du kommer ifatt nutiden i flera bemärkelser samtidigt.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Hm … låter vettigt. Jag har lite tid på mig att komma till beslut – har redan börjat läsa Karen Miller ”The innocent mage” (som inte finns med på listan) men är köpt typ 2011.

  6. Profilbild för Balthasar
   Balthasar

   Steg 1 är att kasta ut Joyceböckerna genom fönstret, bokstavligt och grundligt. Välj själv om du öppnar fönstret först; har du köpstopp på böcker kanhända du har råd med en verklig tillfredsställande utkastning och påföljande fönsterbyte? Joyce är verkligen ohyggligt överskattad och han kommer att sätta sig som en förstoppning i ditt läsande. Tro inte att jag överdriver för att du kunde uthärda Dubliners, heller.

   Det enda du kommer att kunna få ut av det är den där småborgarosäkra tillfredsställelsen över att ha läst något ”svårt”, och den bekräftelsen är du förhoppningsvis inte nog osäker för att behöva.

   Resten ser bra ut. Börja med Ivar Lo. Där har du en karl från samma period som kunde greppa en penna.

  7. […] lust att köpa alla Thomas Covenant-böcker i pocket. Gah, sådana cravings! Men på grund av mitt bokköpstopp så blir det inget av med […]

  8. […] just att jag har 14 olästa böcker liggande på min Kindle Paperwhite. Detta innebär att mitt bokköpstopp utökas rejält i omfattning, och att jag är ett steg närmre ett totalt mentalt sammanbrott. Det […]

  9. […] Hej, här kommer lite info om mitt hårda liv som icke-bokköpare. […]

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *