Vi måste prata om Dean Martin

När Dean Martin 1953 sjöng ”When the moon hits your eye, like a big pizza pie, that’s amore” i låten That’s amore, vad fan menade han då? Det är ju en helt obegriplig, trasslig, metafor som inte funkar på något plan.

Om vi tolkar Dean lite välvilligt och antar att han med ”When the moon hits your eye” menar ”När du ser månen” så blir nästa led i texten helkonstig. Har han aldrig sett en pizza i hela sitt liv, Dean? För om man har en pizza framför sig, så är den utan tvekan större än den största supermåne – så till vida det inte är underförstått att man befinner sig på 5-10 meters avstånd från pizzan. Vidare kan man undra om vår käre smörsångare ofta käkat helt vita pizzor. Kanske var alla pizzor vita på 50-talet? Jag har faktiskt ingen koll på det och en snabb googling ger inga svar, men om det finns någon mathistoriker där ute så får den gärna skriva en rad i kommentarerna.

Om vi inte tolkar Dean välvilligt så måste vi ifrågasätta hans intelligens, eller i alla fall hans kunskap om solsystemets beskaffenhet, för då står han där och helt fräckt sprider falska fakta. Det är ytterst osannolikt, för att inte säga omöjligt, att månen fysiskt skulle träffa ens öga. 1953 låg månlandningen långt i framtiden, och filmer som Armageddon och Deep impact hade ännu inte gått upp på biograferna, så föreställningen om kontakt mellan människa/himlakropp var inte lika vanliga som idag. Dean verkar dessutom inte ha någon koll på månens storlek och massa, om han tror att upplevelsen att få den i ögat på något sätt skulle gå att jämföra med en pizzabit. En pizza i ögat kanske kladdar ner och svider lite; en måne i ögat utplånar troligen allt mänskligt liv på jorden.

Så var är det då som är ”that’s amore”? Hur är kärlekens innersta väsen? Enligt ovan så finns det två tolkningar: Antingen är kärlek som att se en vit (möglig?) pizza på 10 meters håll, eller så är den som att månen kraschar in i jorden och utplånar allt liv.

Oavsett vad så är det slarvig vetenskap och slarvigt diktat. Det är dags att vi omvärderar Dean Martin och bojkottar hans galenskaper!

15 reaktioner till “Vi måste prata om Dean Martin

 1. Enligt Wikipedia är sången skriven av Harry Warren (musik) och Jack Brooks (text). Den figurerade första gången i filmen ”The Caddy” från 1953 (sv. titel ”Kuliga kumpaner”) därMartin spelade mot Jerry Lewis. Kanske finns gåtans lösning i filmen!

  Gilla

  1. Just det! Jag tycker att metaforen är bra just för att den är såpass egen. Folk minns den och i sammanhanget så verkar det logiskt. Pizza: stor, varm, god, ljus. Man får aldrig underskatta den känslomässiga reptilhjärnan. Positiva tankar av vällust kommer fram. När man kör på iknelser så ska man försöka nå de känslor som de frambringar. Det är då det blir bra.

   Gilla

   1. Det man måste fråga sig är hur ”mannen på gatan” betraktade pizza 1953. Det här var innan pizzans stora breakthrough i USA – den första pizzakedjan grundades 1954 till exempel. Pizza var troligen något nytt och spännande, en rätt som fram tills alldeles nyligen mest ätits av immigrerade italienare. Att sjunga om pizza i början av 50-talet i USA kanske var som om någon sjungit om sushi i det tidigare 90-talets Sverige?

    Gilla

 2. Mr. Edlund, what a fun Dino centered post! Never was, never will be anyone as cool as the King of Cool….oh, to return to the days when Dino walked the earth. Know that your reflections are being shared this day at ilovedinomartin. Thanks for lifting up the name of our Dino in this coolest of cool way!

  Gilla

 3. Det finns ju en pizzavariant som är tämligen gul/vit och månlik. Pizza Bianca, pizza utan tomatsås. Ofta med en kombination av flera olika ostar. Kanske ett spår?

  Gilla

 4. Kanske blir han lika glad av att se månen, som han blir av att äta en stor bit pizza, helt enkelt? Att kärleken finns i de små, vackra ögonblicken. Som när man ser fullmånen när man går en nattpromenad, eller när man tar en rejäl tugga av världens godaste pizza. Att det är så kärleken känns.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s