Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Hur gör man ett köpt rollspelsäventyr till sitt eget?

På sistone har jag köpt på mig ett gäng rollspeläventyr. Kanske kommer jag spelleda dem under hösten; man kan ju hoppas.

Under åren har jag skaffat mig lite av en rutin i hur jag tacklar färdigskrivna äventyr, för de måste utan undantag modifieras för att vara spelbara.

Givetvis kräver olika äventyr olika åtgärder, men jag har fyra knep som nästan alltid kommer till användning.

Byt kön på alla spelledarpersoner. Män blir kvinnor, kvinnor blir män. Det här är ett busenkelt knep för att piffa upp även de mest klichéplågade äventyr, och ger per automatik en ny dynamik åt storyn. Det är läskigt effektivt, faktiskt.

Inget tvång. Vissa äventyr förutsätter att rollpersoner ska bete sig på ett visst sätt – somliga slår till och med fast hur rollpersoner ska känna. De ska bli kära i nån slp, förutsetts vilja bli vänner med någon annan, hata en tredje, inte våga göra-ditten-och-datten förrän senare i äventyret, etc. Sånna saker blir nästan aldrig bra, och därför är det bäst att ta bort eller modifiera allt som kräver att rollpersonerna agerar enligt ett bestämt mönster.

Ta bort saker du vet inte funkar i din spelgrupp. Vissa grupper gillar inte gåtor, andra kan inte hantera romantiska inslag. Då finns det ingen anledning att behålla sådana element i äventyret. Det här kräver att man känner sin spelgrupp ganska väl.

Fixa klyschorna. Är äventyret fullt av onda magiker som bor i ensligt belägna torn? Eller kanske visa alver som lever i trädtopparna? Finns där en listig vampyr som bor i ett hemsökt slott? Rollspel är stereotypernas främsta hemvist, men det är ganska lätt att skruva dem lite, så att det inte känns lika gjort. Ett bra trick är att bara byta ut ett ord i exempel ovan.

 • Onda magiker som är fängslade i ensligt belägna torn.
 • Visa halflings som bor i trädtopparna.
 • En listig vampyr som bor i ett ombonat slott.

Boom, stereotypen känns genast lite mindre stereotyp.

Har ni några bra knep för anpassa era köpeäventyr? Dela med er!

  7 svar

  1. Profilbild för Mikael Bergström

   Jag sitter och har något slags plan om att köra ett Eclipse Phase-äventyr med nån grupp till hösten faktiskt, och måste givetvis modifiera det. Det jag kan tipsa om är att ta bort alla ”clue gates”, alltså alla tärningsslag eller liknande som krävs för att hitta ledtrådar. Jag tycker inte att det tillför något till spelet att rollpersonerna ska kunna missa ledtrådar pga otur liksom; det roliga är ju pussel/mysterieklurandet och att faktiskt interagera med SLP:er, inte att hoppas på att man lyckas med det där dolda slaget mot Perception.

   Sen gillar jag också att försöka identifiera återvändsgränder. Som du säger om att äventyrsförfattaren förutsätter att spelarna/rollpersonerna gör ett visst val – det måste gå att komma framåt, och om ett val presenteras kan inte bara det ”rätta” vara fysiskt möjligt. Har läst flera Kultäventyr som just visar upp skenbara val men där äventyret kör fast om spelarna inte väljer så som, antar jag, äventyrsmakarens spelare valde.

   I övrigt, bra och sköna knep!

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Jag gillar hur du tänker. Återvändsgränder i äventyr är orimligt vanligt förekommande.

  2. Profilbild för Henke

   Gäller det oneshot´s så gillar jag när spelarna iklär sig roller av SLP´s som alltså redan är insyltade i historien. Att inte bara vara en förbipasserande äventyrare som drivs av en belöning tror jag gör spelet mycket roligare. Vi spelar just nu MUA på det sättet där spelarna bl.a. är Smilet, Översten och Maskäggas Hyfverlapp.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Bra tips! Att rollpersonerna ständigt är turister i sin egen värld kan vara en svår nöt att knäcka.

  3. Profilbild för Olav Nygård
   Olav Nygård

   gör en slumpmötestabell tillsammans med spelarna. Säg en sak var tills ni har tjugo. Då kan du smyga in bakgrundsinformation naturligt och spelarna får en känsla för vad som finns i världen utan att behöva läsa en sida.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Det här har jag också testat. Funkar mycket bra.

  4. Profilbild för Mårten
   Mårten

   Många bra tips!
   Nu blev jag väldigt sugen på att göra om gamla dod-äventyr *hej då arbetsdagen*

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *