Tronländaren – en härlig liten bagatell

Drakar och demoner: Tronländaren fångar både det sämsta och det bästa med rollspel i allmänhet och Trudvang i synnerhet.

Det dåliga: Skäggiga, pälsklädda män som talar med basröst. En handling så enkel att den nästan inte är en handling alls, bara en förevändning att göra ”balla” saker. Ödestyngda repliker, plågade karaktärer.

Det bra: Skäggiga, pälsklädda män som talar med basröst. En handling så enkel att den nästan inte är en handling alls, bara en förevändning att göra ”balla” saker. Ödestyngda repliker, plågade karaktärer.

Tronländaren är berättelsen om ett gäng individer som letar efter ett magiskt svärd åt sin härskare. Två bröder, en stor bärsärk/träl (tillika den överlägset bästa skådespelaren), ett hyrsvärd av något slag (den enda kvinnan i filmen, förutom en död flicka). Sökandet går sådär.

Ett klassiskt rollspelsäventyr, helt enkelt.

Som film är det en härlig liten fantasybagatell, tjugo trevliga minuter i en annan värld. Förvånansvärt välgjord med tanke på budget, inklusive fullt godkända specialeffekter och – enligt säkra källor, jag själv är mer eller mindre tondöv – helt okej körsång.

Det finns vissa problem med Tronländaren: Valet att låta skådespelarna tala i viskande basstämmor gör det emellanåt svårt att höra vad de faktiskt säger, huvudpersonens uppenbart maskintrimmade skägg kräver en del suspension of disbelief, och dramaturgin är så genomskinlig att man ser slutet från mils avstånd. Dessutom: Skulle det vara så svårt att slänga in en till kvinna, eller kanske ge den som finns några vettiga repliker? Eller repliker överhuvudtaget?

Tronländaren är helt klart en film alla nördar borde se, oavsett deras relation till Drakar och demoner. Personligen hoppas jag att detta bara är början, att vi i framtiden kan få se en riktig jäkla långfilm i Trudvangs värld. (Fast med större budget, och inte lika mycket basröster.)

12 reaktioner till “Tronländaren – en härlig liten bagatell

  1. Ha ha, skägget tänkte jag också på. Bärsärken inte bara bäst skådis utan till och med så bra så att det hade platsat i en produktion med högre budget. Irriterar mig också på genusaspekten lite, men jag valde att läsa kvinnan som alv (jag kan inte något om världen) och att hennes få repliker berodde på bristande språkkunskaper. Det räddade det hela lite.

    Min första reaktion var nog: shit, det där är ett äventyrargäng. Lite för udda uppsättning personer för att kännas ”äkta”. Men som du skriver, det är ju både en svaghet och en styrka.

    Jag önskar mig att de vågar köra vidare på att det här är en videoskildring av ett rollspelsäventyr och inte hymlar med det utan tvärtom kör ända in i kaklet. Tror det blir bättre än att göra en ”rollspelsinfluerad riktig spelfilm”.

    Gilla

  2. Vaför måste du ha med mer kvinnor? Skulle kännas extremt krystat om ett gäng kvinnor gick ut och äventyrade bara för att det ska vara PK.

    Gilla

    1. Om du har spelat rollspelen så finns det mycket mycket mer kvinnor som både beskrivs i böckerna samt att det finns inga riktiga begränsningar för kvinnor i ”den världen”. Dom flesta lär sig hantera svärd och försvara sig och det är inte något svagt kön som bara springer runt och vet inte vad dom gör!

      Gilla

  3. Blev själv lite irriterad på att bruden hade pilbåge. Sen blev jag lite glad av att hon var hyrsvärdet och inte 20 år. Sammansättning av gruppen är väl inte så galen? Två väldigt olika bröder, en träl och ett hyrsvärd. Har ni bättre idéer på 4 pers?

    Gilla

  4. Omg.
    20 minuter film kan inte ha en större intrig, för det behövs en serie, typ GoT. 😉

    Basröster? Tre av fem röster ja.

    Genusperspektiv? Men herregud, ni kan inte se/läsa ngt utan 50% kvinnor som bristande genusperspektiv. Stort lol.
    Däremot hade jag gärna fått veta lite mer om hyrsvärdet annat än att hon var ett hyrsvärd. 🙂

    Gilla

  5. Jag störde mig inte på att det bara var en kvinna men jag störde mig verkligen på att hon inte sa någonting alls, kunde inte hon tagit replikerna från missdådaren? Hade inte nog med skäms-kuddar till när han öppnade munnen..

    Gilla

  6. Om jag var Barda-Karl hade jag bett den vuxna kvinnan om hjälp istället för barnet. Barnet kunde väl fått dyka ner och fiska upp svärdet eller nåt så hade plotten gått ihop också.

    Gilla

Lämna en kommentar