Vad vet Facebook om svenska rollspelare?

Häromdagen efterlyste jag statistik från svenska rollspelstillverkares Facebooksidor. Det blev en ganska bra uppslutning och jag fick in uppgifter från följande FB-sidor: Fria Ligan, Eon, Neotech, RiotMinds, Drakar och demoner, Noir: Syndens Diplomater, Sägen, Svärd och svartkonst, Fallna gudar, Mylingspel, Järnringen, More than human, Rotsystem, Evolutionens barn, Kaleidoskopspel, Svenska kulter, Fantasy! och Spela bortom.

Statistik från Facebook kan bara säga så mycket, men sammanställt kan ovanstående ändå ge en vink om hur rollspelssverige ser idag.

Populärast

Drakar och demoner, Fria Ligan och Eon har flest likes på FB – i den ordningen. Det betyder inte nödvändigtvis att DoD är Sveriges största rollspel, att det säljer mest eller ens att det spelas mest. Det kan vara så, ja det är kanske till och med troligt att det är så, men det enda man kan säga med säkerhet är att DoD, Ligan och Eon har flest fans som är benägna att klicka ”gilla” på Facebook.

Jag kanske är lite petig, för nog känns det ganska självklart att dessa tre spel är Sveriges mest populära och oftast spelade, men likes är en notorisk svårtolkad enhet. Man lockas gärna att översätta det med ”popularitet”, men det är inte helt korrekt. Eventuellt kan man drista sig till att konstatera att DoD med sina 1588 likes är Sveriges mest engagerande rollspel, men eftersom Ligan har 1278 och Eon 1215 så … tja, det är tätt i toppen.

Övriga sidor har mellan 40–650 gillare. De flesta ligger under 200.

Kön

I snitt 13 procent av alla som gillat de aktuella FB-sidorna är kvinnor. Medianvärdet är 10,5 procent. Sidorna med flest likes ligger inom spannet 7–11 procent kvinnor, medan sidor med få gillare kan sticka iväg så lågt som 2 och så högt som 32 procent. Här rör dig sig om så får personer att man inte kan dra några slutsatser om vilka spel som är mest populära hos vilka kön – en hög procentsats kan för allt man vet vara resultatet av att just den spelkonstruktören har många kvinnliga släktingar som sympati-lajkar.

Ju fler gillare, desto närmre 10 rör sig procenten. Det är inte säkert att den siffran går att överföra på rollspelare i stort, det kan bara betyda att kvinnor är mindre villiga att avslöja att de är rollspelare på Facebook.

Det finns dock en annan indikation på att Facebooksiffrorna har hyggligt rätt: Av speltidningen Fenix prenumeranter är 12 procent kvinnor. (Källa: Mejl från redaktionen.)

Rollspelssverige tycks förbli en pojkklubb.

Ålder

Majoriteten av svenska rollspelare är 25-44 år gamla. Vissa spel är populärare bland 35-44-åringar (t.ex. Fria ligan, Fantasy! och Järnringen) medan andra diggas av 25-34-åringar (t.ex. Drakar och demoner, Eon, Kaleidoskopspel), men utanför dessa åldersspann är det glest om folk.

DoD och Eon utmärker sig med att ha 20 respektive 22 procent gillare som är 18-24 år. Fria ligan har 11 procent.

Över 45 år ekar det tomt. I stort sett är det bara Fantasy! som ens blippar till radarn, med dryga 11 procent silverryggar.

Ort

Stockholm, Göteborg, Umeå och Malmö är de stora rollspelsstäderna. Därefter kommer en radda städer av universitetskaraktär: Uppsala, Lund, Linköping, Örebro, Kalmar, Karlstad.

Detta stämmer väl överens med Fenix prenumeranter som i fallande ordning kommer från Stockholm, Göteborg, Umeå, Linköping, Lund, Uppsala, Malmö, Halmstad, Luleå.

Att det bor flest rollspelare i de städer som har flest invånare är knappast en överraskning, men det är intressant att se att rollspelande i huvudsak tycks ske i just universitetsstäder.

Hur många spelar rollspel?

Det här är den mest intressanta frågan, och den som är svårast att svara på. Men vi ska se.

De tre största FB-sidorna har 1200–1500 likes. Min gissning är att det i stor grad är samma personer som gillat, jag vet i alla fall att samma 15-20 av mina rollspelade vänner har lajkat typ alla sidor som jag skriver om här. Självklart är det inte en fullständig överlappning, men det gå i alla fall att konstatera att det på FB finns minst 1500 personer engagerade nog att gilla en rollspelssida. Troligen lite fler.

Andra siffor som kan vara intressanta i sammanhanget: Eon-crowdfundern fick 981 bidrag. Fenix har cirka 1300 prenumeranter.

Vad kan man dra för slutsatser om detta? Klurigt. Jag gissar dock att rollspelssverige består av en kärna av 1000-1500 aktiva gamers. En inte så vild gissning är att de som är mest engagerade (prenumererar, crowdfundar, är aktiva på facebook etc) är spelledare eller folk med spelledarambitioner. Vilket borde innebära att de har, eller i alla fall har haft, en klick av spelare runt sig. Så om jag verkligen ska ge mig ut på statistiskt hal is så kanske vi i slutändan hamnar på 4000-6000 spelare. Varav typ 500 är kvinnor.

OBS: Extremt svajig optimistisk slutsats! Det kan lika gärna vara sa att det inte finns fler än just 1000–1500 rollspelare i hela landet, men att dessa alla är tämligen närvarande och aktiva. Vilket rollspelare i min erfarenhet brukar vara.

Avslutning

Den svenske rollspelaren är en man som bor i en större stad och är 30-40 år gammal. Ingen större överraskning där.

Ni får dock ta den här lilla undersökningen för vad den är. FB-statistik är FB-statisik, och hur väl den övernstämmer med verkligheten är en öppen fråga. Jag hoppas dock att den här genomgången åtminstone kan ge en fingervisning om hur landet ligger.

Frågor? Fråga!

54 reaktioner till “Vad vet Facebook om svenska rollspelare?

  1. Intressant. En till siffra är att rollspel.nu sedan nystarten (med vårtor och allt) har fått 760 användare på kort tid. Alltså över sjuhundra spelare har reggat sig på fyra månader. Så 1500 i kärnan låter kanske troligt, jag tror inte att majoriteten reggar sig på rollspel.nu. Så då kanske kärnan till och med är något större, säg 2000 eller nått sånt.

    Gilla

  2. För att svara Tomas från en annan tråd:
    Njaä, man kan inte se några större geografiska skillnader på var ett spel är poppis.

    De sidor som står ut geografiskt – tex Mylingspel som är störst i Göteborg – gör det med liten marginal OCH har få gillare. Har man under 300 eller så, så kommer ”kompisfaktorn” ofrånkomligt att påverka statistiken. Dvs att om du bor i Göteborg så kommer dina kompisar – som troligen också bor i Göteborg – gilla din sida först, vilket förvränger siffrorna en smula.

    Gilla

    1. Saga sålde på ”sin tid” nästan uteslutande i Stockholm. Säkert 80 %. Men mer eller mindre nada i Göteborg, Eon-country.

      Gilla

  3. Kul! Inga stora överraskingar, men ändå intressant. En grej dock – detta är ju en ögonblicksbild, som inte säger något om historisk eller pågående utveckling. Riktigt intressant vore om du gör om undersökningen om ett eller två år, och kan jamföra.

    Gilla

  4. 10% kvinnor borde väl ändå vara en utveckling? Tror knappast det ens var så många under 80-talet?

    Sedan vill jag flika in att alla använder sig faktiskt inte av Facebook (iaf inte så ofta så de like:ar sidor där). I min spelgrupp (7-8 personer beroende på spel och tillgänglighet) är en person inte ens medlem på Facebook. Av övriga (inkl. mig) så gillar ingen DoD, 3 gillar Fria Ligan och 1 gillar Järnringen.

    Gilla

    1. Det man måste fundera på här är om rollspelare är mer eller mindre eller likna benägna att använda Facebook än svensken i allmänhet. År 2013 hade 66% av befolkningen ett FB-konto.

      Och angående kvinnorna – jag har verkligen ingen aning om det är en ökning eller ej. För allt jag vet kan det alltid ha varit 1/10.

      Gilla

      1. Rent anekdotiskt svar: min bekantskapskrets innehåller rätt många kvinnliga rollspelare, men av de som håller sig up to date med nyheter, köper nytt, aktivt diskuterar rollspel på forum och liknande så är nästan samtliga män.

        Annan reflektion: det sägs ofta att World of Darkness-spelen var ett stort skäl till att spelardemografin förändrades och fler kvinnor kom in i rollspelandet. Om denna tendens fortfarande håller i sig, och folk primärt spelar de spel de började med (eller nyversioner av dessa), så kanske ett mörkertal finns där. Rollspelare är ju rätt ofta konservativa när det gäller vad de spelar (och ju mer konservativa de är, desto mindre känns chansen att de aktivt bryr sig om att ha kontakt andra rollspelare).

        Gilla

      2. Vampire är väl på dekis, eller? Men visso kan det finnas ett mörkertal. Frågan är i så fall: köper tjejer WoD? Eller är det en liknade situation där? Har bara sett ett fåtal tjejer uppe bland rollspelen på SFbok, och de verkade nästan uteslutande vara flickvänner till en kille som skulle köpa. Om de var spelare eller inte framgick inte. Men detta är också anekdotiskt.

        Gilla

      3. En av de stora frågorna här är i vilken mån rollspelare är beroende av spelmarknaden för att hålla igång. Hur många spelar ”döda” spel? Hur många bryr sig ens om att hålla koll på vad som sker i fråga om nya rollspel? Om vi kollar på spelen ovan så är det enbart ett fåtal som är äldre än tio år, och det mest namnkunniga av de gamla spelen (Drakar och Demoner) är i en nyversion som inte har särskilt mycket gemensamt med de äldre. Jag tror definitivt att detta inverkar på att skapa ett mörkertal.

        Gilla

      4. Det är nästan omöjligt att bli tagen för spelare om man som kvinna går in i en spelbutik i sällskap med en man, i min erfarenhet. Om vi nu ska prata anekdotiskt. Jag handlar helst på nätet om jag kan.

        Varför skulle kvinnor INTE köpa WoD, eller vilket annat spel som helst? Kan vi inte utgå från att kvinnliga spelare är ungefär som manliga, i det att deras engagemang, köpvilja och tendens att hålla sig uppdaterade varierar från person till person? Om det nu är fler män än kvinnor som spelar rollspel (vilket även jag misstänker) så är det ju knappast konstigt om de är överrepresenterade i de flesta underkategorier också, tex bland de mest engagerade/köpvilliga.

        Gilla

      5. Ingen aning.. har sett massor med tjejer stå i kön till kassan på SFbok, men aldrig med ett rollspel i händerna. Men naturligtvis anekdotiskt.

        Så klart att det finns tjejer som köper rollspel. Men de är för få.

        Gilla

      6. Men å andra sidan – hur ofta köper man egentligen ett rollspel? Hur ofta gör man det i butik? Däremot har jag sett en hel del kvinnor köpa tärningar i butik, vilket väl tyder på att de spelar åtminstone.

        Gilla

      7. Sanna har helt rätt, anekdotiskt. Som kvinnlig spelare syns man inte alltid, välkomnas inte alltid, och tas sällan på allvar – både i spelbutiker och internetforum. Det leder till att vissa av oss också väljer att inte visa oss, så det är väldigt svårt att räkna oss.

        Gilla

      8. Efter våra erfarenheter (MylingSpel) är det runt 10 % tjejer som köper spel, mer på konvent och vanligen mindre via crowdfunding. Det senare verkar också variera med författare och typ av spel. Starchallenge hade 0 % kvinnliga köpare om man ser till kontaktuppgifterna för köparna. Leviathan hade 5 % och mina projekt har alla haft 8 till 15 % kvinnliga finansiärer.

        Måste för övrigt säga att man på något sätt känner sig lite udda och utsatt när man står i kön på SF och köper rollspel. Detta trots att jag köper mer spel än de flesta (har nog 5-6 hyllmeter här). Det händer därför att Jörgen får göra inköp åt mig. Jag anar därför att det är andra tjejer som också skickar in sin kille att köpa rollspel, eller hellre gör det via nätet.

        Gilla

      9. Dina siffror stämmer väl ungefär med mina erfarenheter. Fast jag förstår inte varför du känner dig udda i kön på SF… alla som handlar där är väl mer eller mindre supernördar där (på ett bra sätt). Man är bland vänner. Och jag blir bara glad att se tjejer med rollspel. 😉 Det tror jag de flesta tycker.

        Gilla

      10. Jag vet att det är ologiskt och dumt, men jag har alltid haft problem med att sticka ut på något sätt, och att köpa rollspel är enligt min hjärna något som får mig att sticka ut. =)

        Gilla

  5. Spännande undersökning, men precis som du antyder är det viktigt att komma ihåg att FB inte är ett tvärsnitt av befolkningen. En målgrupp du helt missar är tex alla barn som spelar rollspel. För att inte tala om alla oss som spelar hängivet, men håller oss till utländska spel. Det beror förstås på hur du definierar och vad du räknar till svenska rollspelare – är det alla som ger ut, köper och spelar svenska spel, eller alla rollspelare i Sverige oavsett spel? Jag skulle säga att din uppskattning på 1000-1500 rollspelare i landet låter pessimistiskt – glöm inte bort att mycket rollspelande görs i slutna vänskapsgrupper, och att vi är många som inte kommer att dyka upp i statistiken du tittar på. Till exempel är det ingen i min spelgrupp som har prenumererat på Fenix på flera år.

    Gilla

    1. Sant. FB-stats kan bara säga något om de som 1) använder FB och 2) gillat en sida. Resten är spekulationer.

      Hur vet vi förresten att det finns en massa slutna kompisgrupper som spelar? Om de inte har någon kontakt med hobbyn i övrigt, menar jag? Och om de nu finns, hur många är de? Finns det 10 grupper? Eller 1100?

      Är det rimligt att anta att det finns stor grupp rollspelare som verkar helt osynligt?

      Gilla

      1. Gällande små slutna kompisgrupper som spelar rollspel så är den grupp jag spelar i precis en sån grupp. Jag är 100% säker på att ingen av oss är reggade på rollspel.nu och jag är 90% säker på att ingen av oss klickat like på något rollspel på FB. Vi spelar dock rollspel sedan ett antal år tillbaka och flera av oss köper spel och äventyr.

        Gilla

      2. Annan Carl, samma situation. Jag spelar några gånger om året med samma gäng som jag spelat med de senaste 20 åren. Plus ett gäng nya killar.

        Gilla

      3. Personligen ser jag ingen som helst anledning att ”ha någon kontakt med hobbyn i övrigt” – för hobbyn är att spela tillsammans med min slutna spelgrupp.

        Gilla

      4. Jag känner till flera rollspelsgrupper som verkar helt i det fördolda och spelar ”döda” spel (den meningen lät sinister), t ex en grupp som spelar Chock i egenhändigt skapade kampanjer sedan 80-talet. De flesta har nog inte ens loggat in på rollspel.nu.
        Tror det finns ett enormt mörkertal av 60- och 70-talistgamers som träffas emellanåt och bara kör sina gamla spel och inte bryr sig nämnvärt om samtiden.

        Gilla

    2. Min magkänsla säger att de snarare är 10000 personer som då och då spelar eller köper rollspel. Men rätt länge emellan. Och att många många av dem kör D&D med varianter, inte svenskt. (Och naturligtvis andra engelska spel.)

      Gilla

  6. Intressanta grejer!

    (En liten rättelse: Kaleidoskop heter Kaleidoskop och inte Kaleidoskopspel. ”Kaleidoskopspel” är bara en effekt av att vi inte var först med att stava unikt och därför har delar av internet hunnit före. 🙂 )

    Gilla

  7. Intressant ja men ingen överraskning. Något som inte heller syns men som som jag gissat hade kommit fram om parametrarna funnit är att rollspel är ett medelklassfenomen för framförallt vita. Så en vit medelklassman mellan 30-40 år boendes i stortstad. Vi snackar alltså hypernorm, som tyvärr mycket annat i samhället. I’m guilty as charged as well.

    Jag skulle vilja bolla frågan vidare till alla (större) konstruktörer. Det snackas mycket om att vilja sprida rollspelshobbyn men då avses oftast bara nästa generation. Yngre. Locka dem från dator-/TV-spel etc. Vilka tankar finns för att sprida det till kvinnor, arbetarklass, rasifierade etc? Ett problem är ju att de som gör rollspel också ingår i exakt denna hypernorm. Kvotering brukar funka och ge otroligt spännande och bra resultat. Dags för lite uppsökande verksamhet gällande rekrytering och skapa mer mångfald i communityn!

    Gilla

  8. Spännande! En sak som jag undrar över är hur mycket Eon egentligen överlappar övriga spel. På rollspel.nu får man ofta intrycket av att en stor del av Eon-spelarna bara spelar Eon (i varje fall finns det där många användare som enbart diskuterar Eon) och är nöjda med det. Att Eon:s CF formligen exploderade som den gjorde tyder också det på att det finns en stor grupp Eon-spelare som inte varit inne och petat i tidigare crowdfunders. Så jag tycker nog att man kan argumentera för 1500 + exklusiva Eon-spelare (500? 700?).

    Gilla

    1. Kan vara så. Svårt att spekulera. Det enda sättet att få reda på detta vore om jag fick ut listan på alla personer som gillat de olika spelens fb-sidor. Och det känner jag att jag inte riktigt kan begära. Integritet etc.

      Gilla

  9. En intressant jämförelse skulle kunna göras om du fick ut motsvarande information från Sveriges större konvent, även om denna ju kommer att täcka in annat än rollspelare.

    Gilla

  10. Jätteintressant! Tack Magnus för sammanställningen samt för de olika förlagen som skickat data. Man brukar säga att en sådan undersökning ger en ”faktor 10” rätt eller fel, och det känns verkligen som att ”några tusen” spelare fungerar.

    Ett litet sample ur min grupp, som alla spelar Fria Ligan spel (som exempel) och där fyra av nio har klickat ”like”. Järnringen två av nio.

    Gilla

  11. Min grupp är en Spelgruppen som inte räknades i FB statistiken. Vi har spelat ihop sedan slutet av 80-talet och jag är SL. Ingen av mina spelare har nog aldrig varit inne på en rollspelssida på internet, själv använder jag inte fejan så jag är bara inne på några av de offentliga hemsidor kring de spel vi spelar. Jag spelar också med min 7 årige son och min fru. Inte heller de finns med på internet. Så vi tillhör inte de 1500 men vi spelar ofta och gärna.

    Gilla

    1. Det vore intressant att veta om du är normen. Det kan ju faktiskt vara så. Dvs att vi som håller på och härjar runt på olika forum etc är i minoritet, och att det mesta av allt rollspelande sker ”off the grid”, så att säga.

      Gilla

      1. Det är väldigt svårt eftersom de inte läser den här texten. Jag har också många omkring mig som slutat spela rollspel. Rimligen kan inte mörkertalet vara jättestort. Även om vi är 10 gånger så många (vilket jag tror är högt räknat) så blir det inte så jättemånga.

        Gilla

      2. Jag härjar runt på forum, men inte svenska. När jag var yngre spelade jag mitt eget spel, nu spelar jag Warhammer.

        Gilla

  12. Riktigt intressant statistik! Några observationer från Eon-crowdfundern: en hel av funders indikerade att de hade spelgrupper kring sig som inte fundade. Så jag skulle multiplicera antalet funders med 3-4 för att få ett minimum av Eon-spelare (ok, det finns nog en del som köpte utan att ha en spelgrupp).

    Den andra observationen, som är nästan helt anekdotisk, är att jag tror att överlappet mellan Fria Ligan-spelare och Eon-spelare inte är jättestort – det är inte samma 1200 personer som gillar båda. Så det borde betyda ett lite större antal unika rollspelare.

    Gilla

  13. Intressant är kanske att bara 6 personer av de som 130 som stödde Svenska kulter – rollspelet var tjejer. Och då ska man veta att Fagers böcker har en stor kvinnlig läsekrets. Så visst fan är rollspel fortfarande en herrklubb, kanske ännu mer IRL än på Facebook.

    Gilla

  14. När det gäller EON crowdfundingen så finns ju ett stort antal dubbletter i form av uppgradering till helgonbok (ett tjugotal) och spelpaketboken (över tre hundra). Så drygt 600 unika bidrag skulle jag säga. Fortfarandre bra dock.

    Gilla

  15. Har man nån uppfattning om vad antalet aktiva rollspelare låg på under 80-talets glansdagar? Har för mig att det nämnts prenumerationssiffror på Sinkadus nån gång. Och hur har besöksantalet sett ut på konventen över tiden? När toppade det?

    Själv är jag avdankad spelare sen många år. La av redan i slutet av 90-talet. Men läser gärna om mycket av Äventyrsspels grejer och tar a trip down memory lane 🙂

    Gilla

  16. Tja.

    Jag spelar Warhammer Fantasy i Nyköping, och är bara organiserad via Jimmys (gestaltarskiten) forum. Där finns några andra spelledare som tar sig an Enemy Within kampanjen. Jag har spelat rollspel i 25 år, men aldrig varit engagerad i Sverok. Senaste gången jag var på konvent var på något inofficiellt kör i Skåne för 8-9 år sedan. Jag misstänker att bland oss som spelar ibland och har långa uppehåll ibland finns det många som inte bryr sig om att gilla riotminds sida på Facebook. Jag använder Facebook, men gör inget rollspelsrelaterat där.

    Gilla

  17. Jag är 50-årig man, boende i Örebro. Började spela AD&D, men blev snabbt väldigt charmad av BRP, alltså Basic Role Playing som är systemet i Call of Cthulhu, Stormbringer, samt indirekt Drakar och Demoner, m.fl. När jag låg i lumpen på 80-talet fanns det en grupp befäl som då var mellan 35-50 som brukade mötas i Marketenterians övervåning på I3 här i Örebro och spela AD&D. De var definitivt die hard roleplayers. Så detta går långt tillbaka. Och meningen ”men utanför dessa åldersspann är det glest” stämmer nog bara delvis. Börjar man gräva runt i landet kan man hitta fler än man tror som fortfarande spelar penna-och-papper-rollspel efter 40 år eller mer.

    Gilla

  18. Min erfarenhet från att pitcha nya Neotech är att det -verkar- finnas ett tämligen stort mörkertal av potentiella -köpare-. Jag har på fester och i liknande slumpartade sammanhang stött på många individer som varit ”wow, Neotech, det brukade jag spela, det måste jag köpa när det kommer ut”. I vilken mån dessa individer i nuläget varit aktiva rollspelare har varierat, men de flesta har haft iaf nån liten grej på gång, och samtliga har haft nåt slags aktivt eller semi-aktivt engagemang i nördrelaterade hobbies. Detta, och många andra argument som framförts i kommentarerna, leder mig att tro att antalet facebook-gillare och Fenix-prenumeranter inte är representativt för den faktiska mängden rollspelare i Sverige. Det finns heller ingen anledning att tro att en stor mängd allmänna rollspelare stödköpte Eon IV, då de allra flesta paket som såldes var dyra med grundbok+spelpaket och extra bös, och detta antyder att köparna primärt var fans som redan var ganska dedikerade. Siffrorna för Eon IV-crowdfundern säger därför en hel del om Eons popularitet, men ganska lite om den totala mängden rollspelare i SVerige.

    Gilla

    1. Ja, man får som sagt ta statistiken för vad den är. Jag tror, som någon skrev här, att vi snackar om ”några tusen” människor men troligen inte över 10 000.

      Fast det är ju också bara gissningar.

      Gilla

      1. Det är ändå väldigt roligt med en sån här diskussion! Den behövs aktualiseras ”from time to time”! 🙂

        Gilla

Lämna en kommentar