Spoilers för Game of thrones säsong 4 (minst)

Game of Thrones

Det mesta som sagts om Game of thrones har redan sagts, så jag tänker bara komma med en liten reflektion här.

När jag jämför böckerna med tv-serien så slår det mig hur olika berättelsens mysterier behandlas.

I böckerna så är frågan ”Vem är John Snows mamma?” ett great mystery (även om man kan lista ut det ganska enkelt) med ledtrådar spridda över flera böcker. I serien så nämns det i s01e01 – men annars inte alls. När jag frågade en kompis som bara sett tv-serien vem han trodde mamman var så svarade han ”Hm, det har jag inte ens tänkt på”. Läser man böckerna så är det omöjligt att inte ägna avsevärd tankemöda åt ämnet.

Ett annat exempel: I böckerna får man aldrig uttryckligen veta vem som förgiftade Joffrey; i serien avslöjas det omedelbart.

Profetior är ett annat område som behandlas olika. ”The prince that was promised”, ”The stallion that mounts the world”, den röda stjärnan, ”There must be one more… The dragon has three heads”, ”Beware the perfumed seneschal”. Om de nämns i tv-serien så nämns de en gång, inget mer. Det görs ingen grej av dem.

Hur ställer ni er till detta? Går något förlorat, eller spelar det ingen roll? Jag är kluven, men jag tror att det mest beror på att jag hela tiden har böckerna i bakhuvudet när jag ser serien. Det är svårt att hålla isär varifrån känslorna kommer.

3 reaktioner till “Spoilers för Game of thrones säsong 4 (minst)

 1. Har inte läst böckerna själv (sparar dem tills alla är ute så jag kan sträckläsa allihopa).

  Men vad du beskriver känns ändå som ganska små saker. Att pressa in en hel bok på 10 timmar (eller ens 20) är ju omöjligt, dels pga tidsbrist men även pga att det skulle vara omöjligt att hänga med då man inte kan läsa om stycken, kolla bakåt i boken och inte hänger med på samma sätt som när man läser osv.

  Något måste bort och då klipps saker som inte har en stor payoff alt. för storyn framåt.

  Självklart går något förlorat, att läsa är ju det överlägsna sättet att konsumera en berättelse.

  Gilla

  1. Självklart har det med konverteringen till tv att göra – även om det börjar bli allt tydligare att serien är en helt annan grej än böckerna. Det som är intressant är prioriteringarna. Snows härkomst ignoreras, Joffreys mördare skrivs svart på vitt. Man undrar om det finns någon tanke där, eller om det mest råkade bli så. Kanske kommer Joffrey-grejen påverka mer saker i framtiden, medan Jon-grejen mest är kuriosa? Vem vet.

   Gilla

 2. I TV-serien ser vi Ned säga till Robert att Jon Snows mor var en tjänsteflicka vid namn Wylla. Det är dock ingen garanti för att det är sant. En av de mer intressanta fan-teorierna säger ju att det inte är Ned som är Stark-en i Jons familjeträd…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s