Rollspel på YouTube

https://flic.kr/p/jKPuQz

Den här grejen då: Varför finns det inte fler inspelade rollspelsomgångar på YouTube?

En grej som ofta återkommer när jag läser nya rollspel är att jag kan förstå regler och koncept på ett intellektuellt plan, men att jag inte alltid kan föreställa mig hur de ser ut i praktiken. Hur är en viss regel tänkt att använda? När ska man använda sig av den eller den mekaniken? Hur har konstruktörerna föreställt sig att man spelar deras spel?

Om det funnit en kultur av actual play/tutorials på YouTube så skulle dessa frågor aldrig uppstå. Det är nästan lite konstigt att konstruktörerna själva inte spelar in och lägger upp sådant material i rent pr-syfte. ”Så här funkar det när Fria Ligan spelar Svavelvinter”, till exempel. ”Helmgast visar alla nya balla Eon-regler – och hur de fungerar i spel.” Skulle betala pengar för att se en YouTube-följetong där Riotminds-gänget spelar Snösaga.

Kanske har jag bara missat att det finns ett Twitch-liknande community där rollspelare sänder sina kampanjer live? Om inte… varför finns det inte?

16 reaktioner till “Rollspel på YouTube

 1. Wil Wheaton har ju på youtube programmet tabletop. Där spelar de än så länge endast brädspel. Men i deras crowdfunding fick de in så mycket stålar att det kommer skapas en parallell serie med en lång rollspelskampanj. Jag gillar Tabletop. Det har inspirerat mig att spela fler spel och har en stor fanbase som kanske får upp ögonen för rollspel som hobby nu. Jag vet dock inte vilket spel de kommer att spela.

  Gilla

 2. Eller så här: Järnringen har släppt ett jättekort äventyr till Symbaroum för att illustrera hur spelet fungerar. Varför släpper de inte också en video där de spelar igenom äventyret och faktiskt visar hur spelet funkar?

  Gilla

 3. Tabletop har spelat både Fiasco och Dragon Age tror jag, och sen finns det väl andra ”actual-plays” i USA, inte minst i podcast-format.
  I Sverige är det sällsynt – vårt demospel av Mutant: År Noll i P3 i påskas, när Nils var SL för programledarna i PP3, gav dock mersmak. Vi har pratat om att göra egna AP, åtminstone som podcast (alltid meckigare om det ska filmas också).
  Det är väl en gammal sanning att rollspel inte är någon ”spectator sport” – det är helt enkelt inget kul att se på – men om det genomförs väl och hålls lite kort och rappt tror jag att det skulle funka utmärkt som introduktion.
  Så – jag ser detta som en kastad handske. Jag hoppas att vi i Fria Ligan kan plocka upp den!

  Gilla

  1. Ingen publiksport – absolut. Men det är lite av en självuppfyllande profetia. Om folk började spela inför publik, eller la ut sina spelomgångar efteråt, så skulle det snabbt bli en publiksport.

   Ser fram mot ert podspelprojekt!

   Gilla

  2. Jag skulle kunna vara intresserad av att vara med på någonting, ifall ni tycker det kunde vara nåt. Möjligt att det finns något värde jag skulle kunna bidra med. 🙂

   Gilla

 4. Jag är tveksam. Att köra korta instruktions-AP för att illustrera regelmekaniker eller liknande ja, absolut men för att visa setting eller stämning, nja. Jag är övertygad om att det på ett plan finns bra och dåliga rollspelare men på samma gång kan man inte tävla i rollspel, det har inga vinnare och förlorare. För det andra går det ut på att ha kul och vad som är kul rollspel finns det lika många svar på som det finns rollspelare.

  I jakt på poddar började jag lyssna på några som körde AP. Olidligt. Det är som att höra någon berätta ett skämt kring en händelse ingen annan var med på och ingen därför tycker är kul – ”You had to be there”. Det blir liksom kul av att vara med.

  Som introduktion ja, definitivt. Har du ingen aning om vad rollspel är skulle såna introduktioner vara guld. Särskilt för att visa att rollspel är annat än murder hobo-karaktärer, alltså att visa hur man kan spela en roll i första person, inte loota i tredje. Interaktioner, känslor, gestaltning etc.

  Personligen hade jag gärna sett/lyssnat på sånt jag gillar, friform borderline till amatörteater men hade aldrig pallat BRP tex.

  Gilla

 5. Riktigt intressant! Jag hade naturligtvis uppskattat det massivt, speciellt till svenska rollspel som Svavelvinter, Mutant, Symbaroum, etc.
  Detta är lite relaterat till en annan tanke jag grunnat på: ett av skälen att man fortsätter stödja crowdsourcingar är för att t.ex. Tomas på fria ligan är så trevlig – det är ju inte bara produkten i sig man vill stödja utan också folket.
  Att ha skaparna sitta och spela sitt spel ger också den mänskliga dimensionen och kan väl bara förbättra chansen till fortsatta bidrag/köp (just visuellt blir ju då ännu viktigare)?

  Gilla

  1. iPhone meck – därför två poster.
   Jag håller helt enkelt med Magnus – detta är ett tillfälle att visa värdet av produkten samt att bättr marknadsföra sig i denna 2.0 ekonomin 🙂

   Gilla

 6. Lyssnade på Penny Arcade när de spelar DnD – kommenterade om detta igår på Fria Ligans blogg, så det är tydligen aktuellt med AP. Tyckte att det fungerade ganska bra, de hade en sjukt bra SL från Wizards of the coast (tror jag) som hade jättebehaglig röst. De som var med och spelade var ganska roliga, så det finns defenitivt roligare/tråkigare spelare att lyssna på.

  Jag tror också på det som ett PR verktyg, eller introduktionsverktyg. Om de som gjort spelet spelar det så blir det ett annat djup, de kan tex. diskutera regler och idéer som inte vanliga spelare känner till.

  Hoppas verkligen att få höra/se någonting sånt här om Mutant År Noll, eftersom att jag inte har tillgång till böckerna på dagarna men gärna vill uppleva spelet ändå.

  Varför skulle du betala för Snösaga? Har det någonting att göra med din analys av det? Mins att det var en del genusgrejer som många har snackat om, såvida jag inte blandar ihop det med något annat äventyr.

  Frågade min gamla spelgrupp om det var OK att jag spelade in på mobilen när vi spelade eftersom att jag skulle vara den som skrev spelkrönikan efteråt, fick dock många nej. Både SL och ett par av spelarna ville inte att jag bandade några bevis från mötet, osäker på varför.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s