Att stödja hobbyn

Hur vettigt är det egentligen att köpa saker bara för att ”stödja hobbyn”? I mitt fall tänker jag på rollspel, men frågan kan nog gälla det mesta.

Hur bra är det egentligen – ”för hobbyn” – att jag köper spel jag vet att jag aldrig kommer att spela och troligen knappt ens läsa bara för att ”supporta hobbyn”.

Är det verkligen konstruktivt att ge pengar till ett projekt bara för sakens skull? Jag tänker att det egentligen innebär att jag uppmuntrar folk att producera saker som jag, när allt kommer till kritan, inte är intresserad av.

10 reaktioner till “Att stödja hobbyn

 1. Blir väl en definitionsfråga, men om du är intresserad av att stödja hobbyn genom att köpa spel så…ja, då är du det 🙂

  Som jag tolkar dig så är du inte det. Fine, det är inte jag heller. Jag har köpt en del spel som jag vet att jag inte kommer att spela, för att jag gillar det, på ett eller annat sätt, där ”hobbyn behöver ett sånt här spel” kan vara ett argument.

  Men att hobbyns överlevnad kräver att JAG köper ALLA spel, det har jag svårt att tro 🙂

  Gilla

  1. Vad jag personligen gör är egentligen en bagatell, men när jag surfar runt på forum och bloggar så får jag intrycket av att en stor del av svenska rollspelare köper svenska rollspel av rena lojalitetsskäl, och inte nödvändigtvis för att använda dem.

   Gilla

 2. Att köpa grejer man gillar generellt, även om man inte direkt kommer att använda det, gäller väl ganska många områden? (Jag sneglar på dig – kokböcker!)

  Vad menar du med ”konstruktivt” ovan?

  Gilla

 3. Jag skulle aldrig lägga pengar på saker jag inte gillar men lägger ofta pengar på saker jag knappt använder. Rollspelsprodukter kan jag köpa av många olika anledningar varav att spela bara är en. Tycker inte det räknas som att stödja hobbyn men ibland måste man konsumera för att upptäcka. Man kan bli överraskad åt båda hållen. Lätt värt att chansa. Emellanåt.

  Gilla

 4. Jag ser viss distinktion mellan ”inte gilla” och ”inte spela/läsa”. Jag köper inte rollspel jag tror att jag kommer att ogilla — stödjer till exempel inte nya Eon, har inte köpt Morwhayle — men jag köper gott om rollspel jag mestadels har som referenslitteratur. Läser dem gör jag i princip bara som PDF, men de fysiska böckerna är bättre som referens. Som när jag skrev Rotsystem till exempel; jag bläddrade en hel del i spel som Teknochock, Technoir, Interface Zero, Cyberpunk 2020, Neotech och Ex Machina. Technoir har jag läst, men de andra är bara bläddermaterial. Jag har dem för listor och illustrationer och så vidare.

  Men visst, om man köper saker ENBART för att supporta hobbyn så kan jag se problemet. Men jag vet nog inte så många som köper spel ENBART för att stödja hobbyn. Jag hoppas att de som köpt mina spel inte bara gör det för att stödja hobbyn — som allra värst hoppas jag att de till exempel vill stödja mig och tycker att det är bra att jag känner att jag kan fortsätta köpa spel. Lite som man tar emot välmenande släktingars presenter och tackar hjärtligt innan man lägger dem i en pappkartong på vinden: Man har ändå fått släktingen att känna sig lite nyttig en stund…

  Gilla

 5. Jag har väl ungefär samma åsikt som Mikael här. Köper spel som jag vet att jag sannolikt inte kommer spela. För att de är trevliga att bläddra i. För att få koll på vad andra gör. För att även om jag kanske inte kommer spela ett rollspel kan jag ändå använda delar av det i andra spel. Och det är bra att bygga upp ett referensbibliotek.

  Sen är jag en hoarder. Har högar med rollspel i vardagsrummet. 😉

  Gilla

 6. När jag någon gång under det tidiga 00-talet kom fram till att jag hade 14 rollspel hemma (ej inkluderat alla expansioner) så fick jag inse att jag var en rollpselssamlare. Jag spelade knappt ens något på den tiden. Bestämde mig för att fokusera på spel som jag verkligen gillar och hålla mig till det/dom. Jag tänker inte stödköpa rollspel något mer. Däremot så köper jag fortfarande serier gjorda av serieskaparkollegor som jag ibland inte hade köpt om jag inte hade känt dom. Ofta så är investeringen ändå värd det, men inte alltid.

  Gilla

 7. Mitt liv är relativt enkelt. Ett bra rollspel kostar samma som några öl på baren, och det känns som att man inte behöver bry sig för mycket.
  Fria Ligan, Järnringen, ToR killarna… det känns inte jobbigt att köpa. Och sedan lever man ju alltid på ett hopp om att man kanske kan spela det 😉
  Dessutom har många supplement från andra spel (ofta de som Åsa Roos gillar, vilken fingertoppkänsla) fått plats i mina pågående CoC o Changeling kampenjer som ju är en bonus.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s