Utomordentligt initiativ

Föredömligt av Mikael ”Krank” Bergstöm att göra Rotsystem tillgängligt i ePub-format.

20 reaktioner till “Utomordentligt initiativ

   1. Lättare att läsa, men fult. Rätt begränsat format, men nya versioner av ePub ska tydligen ge mer möjligheter. Påstås det.

    Gilla

   2. Jag gillar epub. Det finns dessutom rätt mycket möjligheter, tycker jag — eller, lika stora möjligheter som det finns i HTML+CSS när man dessutom har möjligheten att bädda in typsnitt.

    Jag har valt att ha ganska minimal styling på mina epubs; jag undviker konstiga typsnitt och att själv bestämma teckenstorlek och sådant. Det tycker jag nämligen är e-bokläsarens uppgift att fixa. Om en ePub-bok är ful så är det för att man har en dålig platta; ePub är markup, inte design/layout.

    Gilla

 1. En rollspelsprodukt är väl summan av layout, text och illustrationer? Exempelvis se på Spelet om Morwhayle. Går man inte som läsare miste om en hel del i ePub-format? Själv föredrar jag välavvägda PDF-filer, alltså inte för tunga. Men jag använder iPad så det är såklart skillnad.

  Gilla

  1. Ja, en skickligt gjord, välindexerad pdf är inte illa det heller.

   Tycker för övrigt det är intressant det du skriver om layout/bild/text. Har funderat en del på det, faktiskt. Återkommer nog i frågan. =)

   Gilla

   1. Jag tänker att rollspel är en betydligt mer komplex produkt än en litterär roman. Det är ju ett spel men i bokform. Du har ju tidigare lyft det här med att det borde behövas redaktörer i rollspelshobbyn. Kan inte mer än instämma men tyvärr har väl få svenska spel musklerna att anlita en sådan.

    Gilla

   2. Det är baksidan av self publishing/pod/crowdfunding-myntet.

    Jag skulle gärna sett att fler rollspelscrowdfunders hade följande ”stretch goals”:
    * Anlita en sträng redaktör
    * Anlita professionell korrekturläsare.
    * Anlita en extra korrekturläsare.

    Nu är alla crowdfunders så här: FLER GREJER!!!

    Nä, hellre bättre grejer.

    Gilla

   3. Instämmer! Samt extra illustrationer och snyggare layout. Det är vad en crowdfunding borde användas till. Nu har väl crowdfunding snarare använts som ett sätt att generera intresse och förbeställningar, alltså att den huvudtaget blir av, än att förbättra produkten.

    Gilla

   4. Jag skulle gärna göra det, men tyvärr ser beräkningen ut typ såhär för mig:
    Illustrationer och sådant: 30 papp
    In från indiegogo: 12 papp
    Kostnad tryck för finansiärer: 5 papp

    Jag har ingen aning om vad det skulle kosta att anlita en riktig redaktör, men jag vågar gissa att det är en bit över min budget…

    Gilla

   5. Det finns ett format till padda, men säkert låst till Apple som Bonnier el någon annan publisher utvecklade (eller så har jag fel). tidningen Popular Science+ använder det. Kolla in. Du kan scrolla nedåt som en bok, åt sidan för fördjupningar, zick-zack efter ett ”spår”, klicka på bilder för att förstora, få bildtext, se tabeller. Det vore ideal till regelbok – du kan då läsa som vanligt, hoppa, förstora tabeller, kolla bilder i detalj och även ha mindre animeringar.
    Men antagligen låst 😉

    Gilla

 2. Jag jobbar med e-böcker till vardags, men kan ändå tycka att det inte är ett optimalt medium för rollspel. Upplevelsen av ett rollspel är för mig så mycket mer än text. Men visst, som rent komplement för snabb inläsning kan det vara bra. Annars tror jag mer på snygga, smart formaterade och grundligt internlänkade PDF:er.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s