Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Löningsfredag? Stötta ett svenskt rollspel!

Eon är ett av mest klassiska svenska rollspelen. I en tid (1996) då Drakar och demoner förvandlats till Willy Wonka-fantasy med strutsar, kom Eon som en räddare i nöden med sitt märkliga magisystem, detaljerade värld och konstiga alver. (Detta var på den tiden då ”konstiga alver” i sig var en selling point.) Jag minns med värme hur mina framslumpade rollpersoner hela tiden dog på de mest förnedrande sätt.

Just nu pågår en crowdfunding-kampanj för en ny, fjärde, version av speletAv det jag sett och läst om Eon IV verkar det som en värdig nystart med sprillans regler och en massa annat gött.

En sak jag hoppas på är att de har gjort spelvärlden Mundana lite mer tillgänglig för en sådan som mig, som inte har spelat Eon sedan första utgåvan för snart 20 år sedan. Mundanas storlek skrämmer mig. Jag vet inte var jag ska titta! Var finns de coolaste äventyrsplatserna, de mest spännande städerna, de intrigvänligaste SLP:erna? Vilka äventyr bör jag spela? Vilka är Eons mest ikoniska karaktärer, platser, monster, plotlines och fenomen?

Helt enkelt: Var, och hur, börjar en Eon-novis som jag spela? Jag vet ju inte ens vem Xinu är!

Crowdfundingen hittar ni här, och mer info finns på spelets Facebooksida, på Helmgast.se och på NeoGames-bloggen.

24 svar

 1. Profilbild för Marco Behrmann
  Marco Behrmann

  Du kommer nog fortfarande dö på en hel del förnedrande sätt – det är ändå Eon! (som vid ett spelmöte där hjälten snubblade i en slänt, trillade ned i ett hål det brann ur, tärningarna hatade spelare och det blev dags med en ny rollperson.)

  I Eon IV är just Mundana inzoomad för att just ge en lokal förankring (för de som är nya till spelet och världen – veteranerna kan ösa på som förr) och startpunkt att förlägga äventyren vid. Mindre lätt att gå vilse som nybörjare mao.

  Vem Xinu är, det vågar jag inte berätta. 😉

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Det låter tryggt.

   ”Rebootas” världen, eller fortsätter den från där tidigare böcker slutade?

   1. Profilbild för Petter Nallo
    Petter Nallo

    Det blir ingen reboot. Spelvärldsböckerna som publicerats och som Eonspelare är aktuella. Vi har putsat till vissa saker, gjort några mindre ändringar (samt några större när det gäller demografi). Däremot fokuserar vi nu på delar av Mundana som inte presenterats inne såsom Jargiska kejsardömet och Västlanden. Vårt mål är ju att bygga vidare på den spelvärld som introducerades 1996.

    1. Profilbild för Magnus Edlund

     Okej, det låter bra. Det finns ju olika sätt att tackla det där. Jag tänker tex på Forgotten Realms som alltid är med om någon sorts ”kosmiskt event” när en ny version släpps.

   2. Profilbild för Marco Behrmann
    Marco Behrmann

    Året ingame är fortfarande 2967 efter Daak, men timeline:n har fått småputs och lite mer ”styrning”. Kanske något mer sense of urgency också. Där tidigare Eon-utgåvor hade mer fokus på mekanik och regler så har drama och culture gaming tagit ett par steg framåt i Eon IV.

    I grund och botten är det ett modernt trad-rollspel – man slår mycket tärning och galna grejer händer och det finns tabeller att kolla upp resultat i. Men spelet har samtidigt fångat upp några av trenderna från indie-svängen (men gjort dem väldigt Eon:ska).

    Och med tanke på att det finns kanske 4000 sidor publicerat material till Eon redan så kändes det inte rätt att bara hiva allt över bord – här finns en mycket gedigen spelvärld för dem som vill att gräva i, och verkligen grotta ned sig på culture-gaming-spåret.

    1. Profilbild för Magnus Edlund

     Ja det förstår jag verkligen att man vill behålla.

     Jag vet som sagt inte så mycket om Eon längre, men har det funnits någon ”klassisk kampanj” till spelet som man bör känna till?

     1. Profilbild för Marco Behrmann
      Marco Behrmann

      Det finns en, kallad Sylfens Vrede, i fem delar:

      Del 1 är Diamantäpplet

      Del 2 är Katres Gåtor

      Del 3 är Av blod komna

      Del 4 är Ödesväven, och beräknas komma i slutet av året eller i början av nästa.

      Del 5 är fortfarande hemlig.

  2. Profilbild för Oskar Sandström
   Oskar Sandström

   Jag minns en förnedrande död i Neotech när en rollperson avled efter att ha fått en knogmacka på armbågen. Ob-sexorna slutade aldrig rulla…

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Jag minns en Eon (1996)-kampanj där tärningarna föll som så att rollpersonerna besegrade de mäktigaste fiender och monster utan problem, men så fort det blev gruff med någon halvsvulten bonde så dog rp som flugor.

    1. Profilbild för RipperDoc
     RipperDoc

     Vår senaste sommarkampanj i Eon (IV) hade Petter spelandes en nytillsatt baron, som alla intriger cirkulerade runt. Efter att spelgruppen försökt spana in en ockult ceremoni och startade ett slagsmål så föll baronen i en slänt och landade med huvudet i en brasa – och dog… Eon is still Eon.

    2. Profilbild för Lukas Sjöström
     Lukas Sjöström

     Inte bara Eon. I vår Drakar och Demoner Samuraj-kampanj (!) lyckades rollpersonerna nyligen slå ihjäl en demonfurste utan några större motgångar, men på vägen dit blev de näst intill massakrerade, och i ett fall permanent stympade, av fem svartalfer.

    3. Profilbild för talgboll

     Minns ett gammalt konventsäventyr på Sydcon när vi stötte på en jägare på långt avstånd, i en skog. Min karaktär kastade sig genast bakom ett enormt träd OCH en stor stembumling men fick ändå en pil i huvudet och dog på fläcken. Och då hade man ingen smart lur att pilla med medan man var död. Unga kass SL dock. Skyller på det.

 2. Profilbild för Petter Nallo
  Petter Nallo

  Nya Eon kommer till skillnad från tidigare versioner vara fokuserat på en plats i Mundana (Det jargiska kejsardömet). Detta just för att ge en tydligare grund och introduktion till nya personer som introduceras till Mundana. Förutom detta så har vi ju nått en crowdfundernivå där vi kommer göra en PDF som är just en spelarintroduktion till Jargien.

  De lite mer mystiska sakerna i Mundanas kosmologi som Xinu och liknande det är något man får rota i själv 😉

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Kommer det gå att rota i detta med hjälp av Eon4-boken och spelpaketet? Eller måste man börja hänga på tradera och köpa gamla out of print-grejer?

   1. Profilbild för Petter Nallo
    Petter Nallo

    Eon IV boken och Spelpaketet kommer väl mestadels att hinta om det. Vill man ha de mer skumma sakerna så får man leta i de lite äldre böckerna såsom Legender & Hemligheter (som till och med vi skapare säger att man ska ta med en nypa salt… eller tre), Religioner samt diverse hemlighetskapitel här och där.

    De flesta av dessa kan man däremot få tag på visa exempelvis Neogames.se som fortfarande har en aktiv webbshop med dem.

 3. Profilbild för MattiasLejbrink
  MattiasLejbrink

  Apropå tidigare diskussion om crowdfundingens myriad av nivåer har jag nu kommit fram till att jag skulle vilja att alla rollspels-crowdfundings, inklusive Eon, hade tre nivåer:

  1) Jag blir nyfiken, här är några spänn för en pdf.
  2) Coolt, ge mig standardkittet för tusan.
  3) Jag är helt galen! Läderinbunden spelledarskärm i noshörningshud för 20 000 kr? Fort, ge hit! Allt nu!!

  Fler nivåer än så gör mig utmattad.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   +1 på den. Just Eon tycker jag dock har gjort det bra. Alternativen är ju i princip bara:
   1) Grundboken
   2) Grundbok + lite andra böcker.
   3) Lyxig version av grundboken + lite andra böcker.

  2. Profilbild för Kosta Kostulas
   Kosta Kostulas

   Gillar det tänket lite – ffa en lägsta nivå där man får pdf direkt, sen kanske det är svårt att alltid ha en pdf klar direkt. Det var det som gjorde att jag stödde FATE Core – jag fick en pdf för 60 spänn – helt ok. Idag har jag köpt böckerna i affär.

 4. Profilbild för Kosta Kostulas
  Kosta Kostulas

  Vad är skillnaden mellan gamla och nya regelsystemet? Det är ObT6-baserat tolkade jag av rollformuläret på GC men vad är skillnaderna mot förr, typ?

  1. Profilbild för Petter Nallo
   Petter Nallo

   En av de stora skillnader att dina färdighetsvärden utgörs i tärningar (exempelvis Svärd 4T6+2) och att du slår mot en fast svårighetsgrad eller mot motståndarens slag.
   Just denna förändring gör att det dels ALLTID är bra att slå högt. Så man blir bara glad för OB-slag samt att det snabbar upp processen i synnerhet i strid.
   Sedan har systemet expanderats så det täcker in saker såsom sociala konflikter, mentala påfrestningar med mera.

   1. Profilbild för Kosta Kostulas
    Kosta Kostulas

    Ah, tack för bra svar 🙂

 5. Profilbild för Jörgen Karlsson

  Med tanke på att crowdfunding:en går som tåget och för länge sedan har sprungit förbi insamlingen till Mutant: År Noll så börjar i alla fall jag fundera på om Eon kan vara Sveriges största/populäraste rollspel? Störst kännedom har folk i allmänhet givetvis om Drakar och Demoner men denna crowdfunding från himmelen får en i alla fall att undra?

  1. Profilbild för lkjkj

   Jag tror också att Eon är störst. Men Mutant har än så länge ett försprång när det gäller antal funders. Eon kommer antagligen att gå om där med inom kort. Tror det rör sig om 60 funders ledning.

 6. Profilbild för Anton

  For den som ar nyfiken pa varlden Mundana kan man kika in pa eonwiki.se. Nar Eon IV ar slappt ska wikin fa sig en ansiktslyftning och sammanfogas med fanmade-wikis men tills dess finns iallafall hela innehallet fran boken Encyklopedia Mundana pa wikin.

  / Anton, som just visat upp Eon i Iran

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *