Löningsfredag? Stötta ett svenskt rollspel!

Eon är ett av mest klassiska svenska rollspelen. I en tid (1996) då Drakar och demoner förvandlats till Willy Wonka-fantasy med strutsar, kom Eon som en räddare i nöden med sitt märkliga magisystem, detaljerade värld och konstiga alver. (Detta var på den tiden då ”konstiga alver” i sig var en selling point.) Jag minns med värme hur mina framslumpade rollpersoner hela tiden dog på de mest förnedrande sätt.

Just nu pågår en crowdfunding-kampanj för en ny, fjärde, version av speletAv det jag sett och läst om Eon IV verkar det som en värdig nystart med sprillans regler och en massa annat gött.

En sak jag hoppas på är att de har gjort spelvärlden Mundana lite mer tillgänglig för en sådan som mig, som inte har spelat Eon sedan första utgåvan för snart 20 år sedan. Mundanas storlek skrämmer mig. Jag vet inte var jag ska titta! Var finns de coolaste äventyrsplatserna, de mest spännande städerna, de intrigvänligaste SLP:erna? Vilka äventyr bör jag spela? Vilka är Eons mest ikoniska karaktärer, platser, monster, plotlines och fenomen?

Helt enkelt: Var, och hur, börjar en Eon-novis som jag spela? Jag vet ju inte ens vem Xinu är!

Crowdfundingen hittar ni här, och mer info finns på spelets Facebooksida, på Helmgast.se och på NeoGames-bloggen.

24 reaktioner till “Löningsfredag? Stötta ett svenskt rollspel!

 1. Du kommer nog fortfarande dö på en hel del förnedrande sätt – det är ändå Eon! (som vid ett spelmöte där hjälten snubblade i en slänt, trillade ned i ett hål det brann ur, tärningarna hatade spelare och det blev dags med en ny rollperson.)

  I Eon IV är just Mundana inzoomad för att just ge en lokal förankring (för de som är nya till spelet och världen – veteranerna kan ösa på som förr) och startpunkt att förlägga äventyren vid. Mindre lätt att gå vilse som nybörjare mao.

  Vem Xinu är, det vågar jag inte berätta. 😉

  Gilla

   1. Det blir ingen reboot. Spelvärldsböckerna som publicerats och som Eonspelare är aktuella. Vi har putsat till vissa saker, gjort några mindre ändringar (samt några större när det gäller demografi). Däremot fokuserar vi nu på delar av Mundana som inte presenterats inne såsom Jargiska kejsardömet och Västlanden. Vårt mål är ju att bygga vidare på den spelvärld som introducerades 1996.

    Gilla

   2. Okej, det låter bra. Det finns ju olika sätt att tackla det där. Jag tänker tex på Forgotten Realms som alltid är med om någon sorts ”kosmiskt event” när en ny version släpps.

    Gilla

   3. Året ingame är fortfarande 2967 efter Daak, men timeline:n har fått småputs och lite mer ”styrning”. Kanske något mer sense of urgency också. Där tidigare Eon-utgåvor hade mer fokus på mekanik och regler så har drama och culture gaming tagit ett par steg framåt i Eon IV.

    I grund och botten är det ett modernt trad-rollspel – man slår mycket tärning och galna grejer händer och det finns tabeller att kolla upp resultat i. Men spelet har samtidigt fångat upp några av trenderna från indie-svängen (men gjort dem väldigt Eon:ska).

    Och med tanke på att det finns kanske 4000 sidor publicerat material till Eon redan så kändes det inte rätt att bara hiva allt över bord – här finns en mycket gedigen spelvärld för dem som vill att gräva i, och verkligen grotta ned sig på culture-gaming-spåret.

    Gilla

   4. Ja det förstår jag verkligen att man vill behålla.

    Jag vet som sagt inte så mycket om Eon längre, men har det funnits någon ”klassisk kampanj” till spelet som man bör känna till?

    Gilla

   5. Det finns en, kallad Sylfens Vrede, i fem delar:

    Del 1 är Diamantäpplet

    Del 2 är Katres Gåtor

    Del 3 är Av blod komna

    Del 4 är Ödesväven, och beräknas komma i slutet av året eller i början av nästa.

    Del 5 är fortfarande hemlig.

    Gilla

  1. Jag minns en förnedrande död i Neotech när en rollperson avled efter att ha fått en knogmacka på armbågen. Ob-sexorna slutade aldrig rulla…

   Gilla

   1. Jag minns en Eon (1996)-kampanj där tärningarna föll som så att rollpersonerna besegrade de mäktigaste fiender och monster utan problem, men så fort det blev gruff med någon halvsvulten bonde så dog rp som flugor.

    Gilla

   2. Vår senaste sommarkampanj i Eon (IV) hade Petter spelandes en nytillsatt baron, som alla intriger cirkulerade runt. Efter att spelgruppen försökt spana in en ockult ceremoni och startade ett slagsmål så föll baronen i en slänt och landade med huvudet i en brasa – och dog… Eon is still Eon.

    Gilla

   3. Inte bara Eon. I vår Drakar och Demoner Samuraj-kampanj (!) lyckades rollpersonerna nyligen slå ihjäl en demonfurste utan några större motgångar, men på vägen dit blev de näst intill massakrerade, och i ett fall permanent stympade, av fem svartalfer.

    Gilla

   4. Minns ett gammalt konventsäventyr på Sydcon när vi stötte på en jägare på långt avstånd, i en skog. Min karaktär kastade sig genast bakom ett enormt träd OCH en stor stembumling men fick ändå en pil i huvudet och dog på fläcken. Och då hade man ingen smart lur att pilla med medan man var död. Unga kass SL dock. Skyller på det.

    Gilla

 2. Nya Eon kommer till skillnad från tidigare versioner vara fokuserat på en plats i Mundana (Det jargiska kejsardömet). Detta just för att ge en tydligare grund och introduktion till nya personer som introduceras till Mundana. Förutom detta så har vi ju nått en crowdfundernivå där vi kommer göra en PDF som är just en spelarintroduktion till Jargien.

  De lite mer mystiska sakerna i Mundanas kosmologi som Xinu och liknande det är något man får rota i själv 😉

  Gilla

   1. Eon IV boken och Spelpaketet kommer väl mestadels att hinta om det. Vill man ha de mer skumma sakerna så får man leta i de lite äldre böckerna såsom Legender & Hemligheter (som till och med vi skapare säger att man ska ta med en nypa salt… eller tre), Religioner samt diverse hemlighetskapitel här och där.

    De flesta av dessa kan man däremot få tag på visa exempelvis Neogames.se som fortfarande har en aktiv webbshop med dem.

    Gilla

 3. Apropå tidigare diskussion om crowdfundingens myriad av nivåer har jag nu kommit fram till att jag skulle vilja att alla rollspels-crowdfundings, inklusive Eon, hade tre nivåer:

  1) Jag blir nyfiken, här är några spänn för en pdf.
  2) Coolt, ge mig standardkittet för tusan.
  3) Jag är helt galen! Läderinbunden spelledarskärm i noshörningshud för 20 000 kr? Fort, ge hit! Allt nu!!

  Fler nivåer än så gör mig utmattad.

  Gilla

  1. +1 på den. Just Eon tycker jag dock har gjort det bra. Alternativen är ju i princip bara:
   1) Grundboken
   2) Grundbok + lite andra böcker.
   3) Lyxig version av grundboken + lite andra böcker.

   Gilla

  2. Gillar det tänket lite – ffa en lägsta nivå där man får pdf direkt, sen kanske det är svårt att alltid ha en pdf klar direkt. Det var det som gjorde att jag stödde FATE Core – jag fick en pdf för 60 spänn – helt ok. Idag har jag köpt böckerna i affär.

   Gilla

 4. Vad är skillnaden mellan gamla och nya regelsystemet? Det är ObT6-baserat tolkade jag av rollformuläret på GC men vad är skillnaderna mot förr, typ?

  Gilla

  1. En av de stora skillnader att dina färdighetsvärden utgörs i tärningar (exempelvis Svärd 4T6+2) och att du slår mot en fast svårighetsgrad eller mot motståndarens slag.
   Just denna förändring gör att det dels ALLTID är bra att slå högt. Så man blir bara glad för OB-slag samt att det snabbar upp processen i synnerhet i strid.
   Sedan har systemet expanderats så det täcker in saker såsom sociala konflikter, mentala påfrestningar med mera.

   Gilla

 5. Med tanke på att crowdfunding:en går som tåget och för länge sedan har sprungit förbi insamlingen till Mutant: År Noll så börjar i alla fall jag fundera på om Eon kan vara Sveriges största/populäraste rollspel? Störst kännedom har folk i allmänhet givetvis om Drakar och Demoner men denna crowdfunding från himmelen får en i alla fall att undra?

  Gilla

  1. Jag tror också att Eon är störst. Men Mutant har än så länge ett försprång när det gäller antal funders. Eon kommer antagligen att gå om där med inom kort. Tror det rör sig om 60 funders ledning.

   Gilla

 6. For den som ar nyfiken pa varlden Mundana kan man kika in pa eonwiki.se. Nar Eon IV ar slappt ska wikin fa sig en ansiktslyftning och sammanfogas med fanmade-wikis men tills dess finns iallafall hela innehallet fran boken Encyklopedia Mundana pa wikin.

  / Anton, som just visat upp Eon i Iran

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s