Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Vad gör man om man är förföljd av en sekt lönnmördare?

Det kom en fråga på Twitter.

Vi har här att göra med klassikt rollspelsproblem. Rollpersonerna är jagade av lönnmördare (vi förutsätter att de är skickliga sådana) och risken för att de ska bli mördade i sin sömn är överhängande. Åtminstone om spelledaren använder mördarna så effektivt som möjligt.

Mitt första tips är detta: Låt inte rollpersonerna dö i sömnen. Som frågeställaren konstaterar så är detta sällan en populär grej, och hela poängen med rollspel är att ha roligt.

Jag tänker så här: Varför skulle ens en lönnmördare vilja döda en person när den ligger och sover? Att bryta sig in i ett hem, eller värdshus, och smyga genom rummen är en bökigt process. Någon kanske vaknar och måste på toa, saker kan ligga på golvet, möbler kan ha flyttats, målet kanske inte kan sova just den natten. Risken för upptäckt är hög, det är svårt att fly – ja, det är helt enkelt för många osäkra variabler.

Lönnmördare gillar inte osäkerhet, de gillar kontroll. De gillar när allt sker på deras villkor.

Tänk på hur det ser ut i verkligheten. Var sker de flesta mord, kidnappningar och fall av misshandel? På öppen gata. En skicklig lönnmördare jobbar som en ficktjuv, den slår till och försvinner i folkmassan. Och framför allt: En skicklig lönnmördare lär sig sitt offers rutiner och vet i förväg var och när offret kommer vara. Det är ingen slump att så många skurkar skjuts ihjäl när de sitter på sin favoritkrog, eller att företagsledare kidnappas på vägen hem från jobbet. Människor är vanedjur.

Ett av de främsta argumenten för att Olof Palme inte utsattes för ett planerat attentat är att ingen jävel kunde ha förutsatt vad han skulle göra den där februarikvällen. Han visste det inte ens själv; biobesöket var en spontan idé. Likaledes är det ytterst osannolikt att en mördare skulle kunnat förutsäga paret Palmes väg hem från bion, av den enkla anledningen att de aldrig brukade ta den vägen hem.

Om inte … om inte någon hade stämt möte med Palme i korsningen Sveavägen–Tunnelgatan. Sedär, där har ni en annan fiffig strategi lönnmördarna kan använda sig av. Boka helt enkelt ett oskyldigt möte med rollpersonerna.

Tricket är att ge rollpersonerna en chans. En chans att upptäcka att någon håller på att kartlägga och spionera på dem, en chans att reagera på, eller efter, ett överfall.

Med det sagt så ska det vara svårt att överleva ett attentat från en sekt av skickliga, förberedda, lönnmördare. Det ska vara en verklig risk att stryka med, och lättnaden efteråt ska vara i paritet med att ha överlevt en drakattack.

En faktor jag inte tagit upp ännu är just att det rör sig om en sekt lönnmördare, alltså en religiös sammanslutning av något slag. Sekter brukar ha olika levnadsregler som de följer slaviskt, och om rollpersonerna känner till några av dessa så kan de använda dem till sitt försvar. Sekten kanske betraktar söndagen som vilodag, anser att menstruationsblod är det oheligaste av det oheliga, inte får skada katter, eller vad det nu må vara.

Just lönnmördarsekter lär ha extra många ritualer och doningar, det är ju mycket skuldkänslor som dövas.

Sammanfattning: Lönnmördare tar så få risker som möjligt, så därför smyger de inte in i hus och mördar folk i sängen. Nej, de väntar tills offret är vaket och på väg till jobbet.

 

  Ett svar

  1. Profilbild för Elias

   Någon förbannad krypskytt sitter och kurar på taket till Blå Vildsvinet-puben och skjuter hjälten med armborst. Sekten ser till att t ex hjältens sängkläder eller liknande hålls förgiftade i sju dagar och sju nätter, varefter han dör (om han inte skyndar till någon som har motgiftet, dvs). Så skulle man kunna göra det. Många glömmer att armborst var ett speciellt vapen då vem som helst kunde skjuta det utan någon som helst träning, till skillnad från pilbåge.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *