Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Mutant in da house

Processed with VSCOcam with f2 preset

För lite drygt ett år sedan drog Fria Ligan i gång crowdfundern för Mutant: År noll. Nu är spelet här, och det är inga dåliga grejer Ligan har kokat ihop.

Produktionsvärdet på den fysiska lådan är skyhögt. Gedigna böcker som ser ut att tåla en hel del bläddring, tärningar, kort, spelmarker och kartor. Allt är genomgående snyggt, även om jag inte är jätteförtjust i vägskyltarna som används här och där i regelböckerna, och lätt att ta till sig. Regelsystemet är efter ett par genomläsningar helt klart det bästa Ligan fått ur sig till dags dato. Enkelt, flexiblet och med en lätt touch av indie. En mycket lättare touch än Svavelvinter, till exempel.

Den medföljande kampanjen och upplägget med zonutforskning, Arken och att alla spelar mutanter, är genialiskt i sin enkelhet. Dels är det en genuint spännande setting med oerhörda möjligheter att anpassas efter olika spelstilar och preferenser, dels var det länge sedan jag läste ett spel som känns så lätt att komma igång med. Att göra en rollperson tar inte ens 10 minuter, och tack vare en hel del slumptabeller och färdigt material kan man som SL i stort sett sätta igång och spela på studs.

Okej, SL kanske bör bläddra igenom reglerna en gång först – men sen!

Få saker känns dåligt med Mutant: År noll. Eventuellt kan man fundera lite över återspelningsvärdet i spelet, för den medföljande kampanjen ser inte ut att ta jättelång tid att spela igenom. Det går givetvis att strunta i den och köra som man vill men då gör man det på egen hand, världsbeskrivningen är så gott som uteslutande fokuserad på en enda berättelse.

Mutant: År nolls kampanj kommer förvisso fortsätta i framtida moduler, men när de släpps och hur denna fortsättning kommer se ut i praktiken är lite oklart.

Detta är dock ett akademiskt problem som man lätt kan skjuta framför sig. Mutant: År noll är ett exceptionellt rollspel, och är man det minsta intresserad av den här typen av underhållning så bör man skaffa det omedelbart.

Dessutom: Snygg referens.

mutantomslagen

  17 svar

  1. Profilbild för Kosta Kostulas
   Kosta Kostulas

   Kul att du gillar!

  2. Profilbild för Joakim Larsson

   Bonuspoäng om du hittar vilken av illustrationerna som är jag.

   1. Profilbild för Moxie

    Pja, det finns ju en uppenbar järnrörssnubbe på framsidan 🙂

  3. Profilbild för Johannes Axner
   Johannes Axner

   Jag crowdfundade också samt beställde spelledarskärmen som kom med en till karta och ett zonkompendium. https://www.flickr.com/photos/johannesaxner/13882346534/in/set-72157644021488954

   1. Profilbild för Johannes Axner
    Johannes Axner

    För övrigt, har någon förslag på storlek på plastfickor för korten? De känns som att de inte kommer hålla för en blandning ens.

    1. Profilbild för Magnus Edlund

     Är de så illa? Kollade inte så noga på korten.

   2. Profilbild för Magnus Edlund

    Nice. Ska nog köpa dem separat.

  4. Profilbild för Moxie

   Riktigt bra grejer. Jag är djupt imponerad. Jag shoppade också loss på spelledarskärmen och en T-shirt 🙂

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Vore det inte för trycket på baksidan så skulle jag också köpt t-tröjan. Släpp en version med bara tryck på framsidan, Ligan!

    1. Profilbild för Christian Granath
     Christian Granath

     Jag har ett ex i ”medium” utan tryck på baksidan. Vill du ha den så hojta till 🙂

     1. Profilbild för Magnus Edlund

      Typiskt, för liten storlek.

  5. Profilbild för MagerValp
   MagerValp

   Jag plöjde spelarboken igår och började nosa lite på SL-boken. Metaspelet med arken och zonen verkar riktigt jävla skoj, hexcrawling done right.

  6. Profilbild för Fredrik L
   Fredrik L

   Superkul! Och underbart med omslagsrefensen! Den tankte jag inte pa! (jag hade den andra versionen sjalv da jag kopte pa 80 talet)

  7. Profilbild för Manen

   Så hur mycket från spel som State of Decay har de lånat? tänker främst på ”bas”-grejen då.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Har inte spelat. Kanske nån annan här vet?

  8. Profilbild för Henka

   Det här hade i alla fall inte jag väntat mig för ett och ett halvt år sedan… 🙂

   “Mutant: Ano Zero é um RPG excepcional, e se você tem o mínimo de interesse que seja neste tipo de jogo, deveria comprá-lo imediatamente” – The Piruett SF and Fantasy blog

   http://www.pensamentocoletivo.com.br/role-playing-games/mutant-ano-zero/

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *