Mutant in da house

Processed with VSCOcam with f2 preset

För lite drygt ett år sedan drog Fria Ligan i gång crowdfundern för Mutant: År noll. Nu är spelet här, och det är inga dåliga grejer Ligan har kokat ihop.

Produktionsvärdet på den fysiska lådan är skyhögt. Gedigna böcker som ser ut att tåla en hel del bläddring, tärningar, kort, spelmarker och kartor. Allt är genomgående snyggt, även om jag inte är jätteförtjust i vägskyltarna som används här och där i regelböckerna, och lätt att ta till sig. Regelsystemet är efter ett par genomläsningar helt klart det bästa Ligan fått ur sig till dags dato. Enkelt, flexiblet och med en lätt touch av indie. En mycket lättare touch än Svavelvinter, till exempel.

Den medföljande kampanjen och upplägget med zonutforskning, Arken och att alla spelar mutanter, är genialiskt i sin enkelhet. Dels är det en genuint spännande setting med oerhörda möjligheter att anpassas efter olika spelstilar och preferenser, dels var det länge sedan jag läste ett spel som känns så lätt att komma igång med. Att göra en rollperson tar inte ens 10 minuter, och tack vare en hel del slumptabeller och färdigt material kan man som SL i stort sett sätta igång och spela på studs.

Okej, SL kanske bör bläddra igenom reglerna en gång först – men sen!

Få saker känns dåligt med Mutant: År noll. Eventuellt kan man fundera lite över återspelningsvärdet i spelet, för den medföljande kampanjen ser inte ut att ta jättelång tid att spela igenom. Det går givetvis att strunta i den och köra som man vill men då gör man det på egen hand, världsbeskrivningen är så gott som uteslutande fokuserad på en enda berättelse.

Mutant: År nolls kampanj kommer förvisso fortsätta i framtida moduler, men när de släpps och hur denna fortsättning kommer se ut i praktiken är lite oklart.

Detta är dock ett akademiskt problem som man lätt kan skjuta framför sig. Mutant: År noll är ett exceptionellt rollspel, och är man det minsta intresserad av den här typen av underhållning så bör man skaffa det omedelbart.

Dessutom: Snygg referens.

mutantomslagen

17 reaktioner till “Mutant in da house

  1. För övrigt, har någon förslag på storlek på plastfickor för korten? De känns som att de inte kommer hålla för en blandning ens.

   Gilla

 1. Jag plöjde spelarboken igår och började nosa lite på SL-boken. Metaspelet med arken och zonen verkar riktigt jävla skoj, hexcrawling done right.

  Gilla

 2. Superkul! Och underbart med omslagsrefensen! Den tankte jag inte pa! (jag hade den andra versionen sjalv da jag kopte pa 80 talet)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s