Riotminds går sin egen väg

bomb

2014 är inte bara året då Riotminds släpper en ny version av 1700-talsrollspelet Götterdämmerungdet är även året då samma förlag släpper ”the bomb”. Vad kan det vara, kan man undra. Jag har ingen aning, men senast Riot höll på med sprängmedel så blev resultatet en betal-wiki med Drakar och demoner.

På något sätt är det lite uppfriskande att Riotminds skiter i allt och alla och gör som de vill. Har någon endaste människa efterlyst ett nytt Götterdämmerung? Tveksamt, men Riot kör ändå. Ett företag som bryr sig mindre om trender, teknologiska framsteg och andras åsikter får man leta efter, och i de bästa fall leder det till utmärkta produkter som Jorges bestiarium.

Historiskt har Riot-folkets största problem varit just denna bubbla de tycks leva i. 2000 släppte de Drakar och demoner med levlar och trodde att det var nyskapande. 2006 slog de på stora trumman över att Drakar och demoner Trudvang var ett spel utan grundegenskaper – trots att spelet bara hade bytt ut ordet ”grundegenskaper” mot ”karaktärsdrag”. 2010 visste de inte vad print on demand var.

Det skulle inte förvåna mig om 2014 års ”the bomb” typ är Drakar och demoneronlinetjänst fast i en app.

Tyvärr har ”basha Riotminds” blivit lite av en folksport bland rollspelare, troligen för att det är så förbannat enkelt. Om de hade varit lite mer lyhörda för vad som sagts utanför deras egna fanboyforum, tagit mer hjälp utifrån, så hade nog läget sett helt annorlunda ut. Då hade de kanske fått lite mer erkännande för allt som de faktiskt gjort för hobbyn; deras olika versioner av Drakar och demoner har ju trots allt varit flitigt spelade ute i landet.

Jag håller tummarna för att ”the bomb” faktiskt är något riktigt stort, men vid det här laget är mitt förtroende för Riot nästan obefintligt. Jag hoppas på det bästa men förväntar mig det värsta, kan man säga. Då slipper jag i alla fall bli besviken igen.

22 reaktioner till “Riotminds går sin egen väg

   1. Det skulle stämma med det andra du skriver, att bomben inte är så ”bomb”, men app eller i-spel låter väl egentligen troligare. Är det en bom då?

    Gilla

   2. Om det är en bra att app allt finns smidigt och sökbart, och regler smart anpassade för att spelas från en platta KAN det vara en bomb. Om det är smart gjort (vilket ingen gjort än, oavsett land och spel). Men vete fan.

    Gilla

  1. Jag funderade på möjligheten att de har en TV-serie i görningen. Ett svenskt fantasyepos i Game of Thrones spår. 🙂

   Gilla

 1. Man hoppas ju att bomben är en påkostad långfilm i någon av spelvärldarna eller ett datorspel i dito.

  Vad gäller Götterdämmerung, så tycker jag att grundidén – hemliga sällskap och mysterier på 1700-talet – är bra, men att avgränsningen i spelvärlden blev alldeles för vid och därmed konceptuellt svag. Hade hellre sett att det bara handlat om Sverige (eller möjligen Norden) och att grundboxen innehållit en fet beskrivning och detaljerad karta över Stockholm. Hade också velat se betydligt färre monster. Över huvud taget tror jag att man hade behövt komma bort från generiska rollspelslösningar och renodla konceptet.

  Gilla

 2. En film vore kul. Eller ett onlinespel a la WoW fast DoD.

  Angående Götter så tycker jag om grundtanken och hoppas att de gör rätt denna gång. Det vill säga inte två ”regelböcker” utan mer spelvärld/kampanj.

  Personligen skulle jag gilla ett nytt Drakar också, typ en bra grundlåda (som Pathfinders grundlåda) och börja om från scratch. Med en mer Ereb-liknande värld. Kill your darlings, Riotminds, låt Trudvang vara ett separat spel! Våga vara vaniljfantasy för massorna!

  Gilla

  1. Kan bara hålla med. Aldrig riktigt fastnat för Trudvang själv, men första äventyret Vildhjarta var riktigt bra. Men de lyckades aldrig få till den stämningen igen i efterföljande äventyr. Hoppas annars på Symbaroum som ett alternativt Drakar & Demoner (även om titeln inte är bra)

   Gilla

 3. Det är ett nytt dataspel. Passar med tanke på Paradox-kopplingar – och det passar med tematiken i Edlunds post också. Ni vet var ni läste det först. 😉

  Gilla

   1. Va? Men Själarnas brunn är ju awesome. Väntar fortfarande på att du ska fortsätta att spela det! 😉

    Gilla

  1. Hmm, undrar vilket det skulle vara i så fall. Finns ju inte så många ”stora” förlag. Och de har redan rollspel i samma nisch som Drakar. Utom möjligen WW.

   Gilla

 4. Jag har skrivit det på annat håll också – jag vill gärna att ”bomben” ska vara att de tänker släppa dels sina egna och dels Äventyrsspels produkter som print on demand. Lite som Wizards och för den delen White Wolf gjort med andra ord. ”Inget annat rollspelsföretag i hela världen gör såhär” kommer det att heta. Och så kommer priset vara högt och tryckkvaliteten sådär.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s