Symba vad?

21589681-origpic-1743a8

I går, onsdag, öppnades förhandsbeställningarna för det nya svenska fantasyrollspelet Symbaroum. Det verkar coolt, det verkar snyggt, det är skrivet av folket som gjorde Mutant: Undergångens arvtagare, så vad kan gå fel? Jag har redan förbeställt det, i alla fall.

Det är bara en sak som stör mig. Titeln. Symbaroum. Vad är grejen med rollspel och konstiga titlar? Och i synnerhet, vad är grejen med att döpa en produkt efter spelvärlden?

Några exempel från senare tid: Svavelvinter, Morwhayle, Coriolis, Tramenze, Tricilive. Oj, det blev bara exempel från Fria Ligan. Så det kan gå!

Men visst, kolla på några andra aktuella svenska rollspeltitlar:

 • Fantasy! Pluspoäng för tydlighet, minuspoäng för tråkighet.
 • Western. Se ovan.
 • Rotsystem. Seriöst, en ordvits?
 • Leviathan. Om man ska göra ett undervattensspel så är ”Leviathan” den mest klyschiga titel som går att välja!
 • Skuggornas mästare. Okej, detta är bra titel, men nästan enbart tack vare 80-talskitschfaktorn.
 • Ensamma vargen. Mjäää … Utan nostalgin så är detta i klass med Leviathan. Jag vill dessutom påpeka det bisarra att ett rollspel – där flera spelare samarbetar – heter något med ”ensamma”.
 • Whitehack. Säger absolut ingenting om spelet.
 • Svart av kval, vit av lust. Hey, emo! Skärp dig! (Pluspoäng för att våga tänka nytt, dock.)
 • Mutant: År noll. Om du måste ha ett kolon i din titel så bör du tänka om.

Och då har jag inte ens nämnt skämskuddar som Drakar och demoner, Eon och Neotech.

Jag tror att hela detta titelhaveri grundar sig i att Sverige aldrig haft någon stark fantasy/scifi-tradition. Det är svårt att få dessa genrer att låta ballt på svenska, och därför blir det som det blir. Engelska titlar, nonsensord, taffliga anglicismer. Kolon!

Svensk rollspelskultur har fortfarande, 31 år senare, inte haft sitt Låt den rätte komma in-ögonblick. Det är fortfarande en hobby som släpar på ett enormt amerikanskt bagage, och som bara i undantagsfall lyckas göra något eget av det. Svavelvinter och några av Mutant-inkarnationerna är det närmsta vi har kommit.

Men, som de säger utomlands, keep flying.

22 reaktioner till “Symba vad?

 1. Håller med om ”Symba vad?”. Men inte då språk och titlar, utan just ”vad är Symba fnåt?”. Det finns typ inga detaljer om vilken sorts regler det kommer bli, hur äventyren kommer vara uppbyggda och vad man är tänkt göra i Symbarumba eller vad det nu heter… /zapp

  Gilla

 2. Hurra! Gamla härliga surgubbe-Piruett är tillbaka! Som jag har saknat! Uppfriskande med kritik. ❤

  Dock tycker jag inte riktigt som du. Jag tror det du uppfattar som tråkigt till en del har att göra med att vi är vana vid att produktnamn på engelska låter coolare, vilket vid en jämförelse får svenska namn att låta lite …mesigt, i brist på ett bättre ord. Visst, en del av ovanstående är oinspirerande.

  Men nog är Mutant: År Noll coolt! Eller är det bara för att spelet är så efterlängtat, nyskapande, snyggt och bra jag tänker så?

  En del "världsnamn" funkar också på mig. Innan jag hade en aning om vad tex Coriolis var för något blev jag nyfiken. De låtar helt enkelt mystiskt och coolt! (Det var ju förresten Järnringen som skapade Coriolis från början).

  Gilla

 3. Det vore intressant att höra vad DU tycker är en bra titel? Hur gör man en sådan?

  Jag gillar Coriolis t.ex. Har ingen aning om vad det är men det ligger bra i munnen och känns mystiskt. Svart av kval, vit av lust är poetiskt vacker tycker jag så vi har inte riktigt samma referensramar så det vore trevligt att höra vad du skulle gilla för titlar. 🙂

  Gilla

  1. Ja! Lista de bästa rollspels titlarna! På alla språk! (Får en hunch om att Lamentations of the Flame Princess kanske kan ligga bra till?)

   Gilla

 4. Jag gillar Symbaroum, som namn. Påminner mig om Djachroum – ännu ett coolt namn, som inte säger nåt. Det följer väl modet med tex Numenera.

  Är annars också nyfiken på vad du tycker är bra namn 🙂

  Och mer om rollspel här (de e ju därför man tittar förbi (kanske inte alla då)).

  Gilla

 5. Håller med. Symba vad? Coriliiluss eller hur stavas det? Och Djachnudeun.. öh va? Really? Svart av kval, vit av lust … nej det går bara inte. Sorry. Namnet är bara för mycket amatörteater eller amatördiktsamling.

  Eon är i alla fall lätt att stava till efter att ha hört det en (1) gång. Visst kan man kalla nåt för vadsomhelst (Mercedes är ett sjukt konstig namn på en tysk macho-bil). Men då behöver man stålar att lägga på marknadsföring.

  ”Symbaroum är en lite by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata..” *sjunger*

  Men ett bra spel blir det nog.

  Gilla

  1. ”Svart av kval, vit av lust” är en bit av Karin Boye så jag skulle väl inte direkt kalla det amatördiktsamling.

   Gilla

 6. Jag måste säga att jag nog mest gillar de lite mer utbroderade och okonventionella namnen, även om de inte ger en solklar bild av vad spelet handlar om (liksom, hur roligt är det när namnet mest verkar vara en etikett?). Lamentations of the Flame Princess, Dogs in the Vineyard, Thou Art but a Warrior, etc.

  Gilla

 7. Jag gillar titeln Ensamma vargen, får mig att tänka på Elric och vad som helst som påminner folk om de böckerna är bra. Fanns nåt svenskt rollspel som hette En garde och utspelade sig i fäktduellernas tid. Det är en ganska bra titel. Lamentations är för långt och för konstigt, tycker rollspel ska ha enkla titlar. Helst inga undertitlar, då folk tenderar att lägga bort dem (man säger ”Vi ska spela Vampire”, inte ”Vampire: The Masquerade” om man inte specifikt menar just den utgåvan av spelet. GURPS är bra, en enkel förkortning som man minns och som inte går att förväxla med något annat. TWERPS är också bra, mest då för att det var det system jag fick lära mig som 4-åring när jag skulle introduceras till rollspelens underbara värld.

  Gilla

   1. Horror!
    SciFi!
    …är spel som SagaGames funderar på. Dessutom finns ju trevliga Action! …ett jävligt bra men lite bortglömt spel. Hoppas på nyutgåva.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s