Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Symba vad?

21589681-origpic-1743a8

I går, onsdag, öppnades förhandsbeställningarna för det nya svenska fantasyrollspelet Symbaroum. Det verkar coolt, det verkar snyggt, det är skrivet av folket som gjorde Mutant: Undergångens arvtagare, så vad kan gå fel? Jag har redan förbeställt det, i alla fall.

Det är bara en sak som stör mig. Titeln. Symbaroum. Vad är grejen med rollspel och konstiga titlar? Och i synnerhet, vad är grejen med att döpa en produkt efter spelvärlden?

Några exempel från senare tid: Svavelvinter, Morwhayle, Coriolis, Tramenze, Tricilive. Oj, det blev bara exempel från Fria Ligan. Så det kan gå!

Men visst, kolla på några andra aktuella svenska rollspeltitlar:

 • Fantasy! Pluspoäng för tydlighet, minuspoäng för tråkighet.
 • Western. Se ovan.
 • Rotsystem. Seriöst, en ordvits?
 • Leviathan. Om man ska göra ett undervattensspel så är ”Leviathan” den mest klyschiga titel som går att välja!
 • Skuggornas mästare. Okej, detta är bra titel, men nästan enbart tack vare 80-talskitschfaktorn.
 • Ensamma vargen. Mjäää … Utan nostalgin så är detta i klass med Leviathan. Jag vill dessutom påpeka det bisarra att ett rollspel – där flera spelare samarbetar – heter något med ”ensamma”.
 • Whitehack. Säger absolut ingenting om spelet.
 • Svart av kval, vit av lust. Hey, emo! Skärp dig! (Pluspoäng för att våga tänka nytt, dock.)
 • Mutant: År noll. Om du måste ha ett kolon i din titel så bör du tänka om.

Och då har jag inte ens nämnt skämskuddar som Drakar och demoner, Eon och Neotech.

Jag tror att hela detta titelhaveri grundar sig i att Sverige aldrig haft någon stark fantasy/scifi-tradition. Det är svårt att få dessa genrer att låta ballt på svenska, och därför blir det som det blir. Engelska titlar, nonsensord, taffliga anglicismer. Kolon!

Svensk rollspelskultur har fortfarande, 31 år senare, inte haft sitt Låt den rätte komma in-ögonblick. Det är fortfarande en hobby som släpar på ett enormt amerikanskt bagage, och som bara i undantagsfall lyckas göra något eget av det. Svavelvinter och några av Mutant-inkarnationerna är det närmsta vi har kommit.

Men, som de säger utomlands, keep flying.

22 svar

 1. Profilbild för Zapp

  Håller med om ”Symba vad?”. Men inte då språk och titlar, utan just ”vad är Symba fnåt?”. Det finns typ inga detaljer om vilken sorts regler det kommer bli, hur äventyren kommer vara uppbyggda och vad man är tänkt göra i Symbarumba eller vad det nu heter… /zapp

 2. Profilbild för Henka

  Hurra! Gamla härliga surgubbe-Piruett är tillbaka! Som jag har saknat! Uppfriskande med kritik. <3

  Dock tycker jag inte riktigt som du. Jag tror det du uppfattar som tråkigt till en del har att göra med att vi är vana vid att produktnamn på engelska låter coolare, vilket vid en jämförelse får svenska namn att låta lite …mesigt, i brist på ett bättre ord. Visst, en del av ovanstående är oinspirerande.

  Men nog är Mutant: År Noll coolt! Eller är det bara för att spelet är så efterlängtat, nyskapande, snyggt och bra jag tänker så?

  En del "världsnamn" funkar också på mig. Innan jag hade en aning om vad tex Coriolis var för något blev jag nyfiken. De låtar helt enkelt mystiskt och coolt! (Det var ju förresten Järnringen som skapade Coriolis från början).

 3. Profilbild för Robert Jonsson
  Robert Jonsson

  Det vore intressant att höra vad DU tycker är en bra titel? Hur gör man en sådan?

  Jag gillar Coriolis t.ex. Har ingen aning om vad det är men det ligger bra i munnen och känns mystiskt. Svart av kval, vit av lust är poetiskt vacker tycker jag så vi har inte riktigt samma referensramar så det vore trevligt att höra vad du skulle gilla för titlar. 🙂

  1. Profilbild för Henka

   Ja! Lista de bästa rollspels titlarna! På alla språk! (Får en hunch om att Lamentations of the Flame Princess kanske kan ligga bra till?)

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Bra idé. Jag återkommer i ärendet!

   2. Profilbild för Arfert
    Arfert

    Warhammer är såklart bäst.

   3. Profilbild för Magnus Edlund

    Lamentations är för övrigt en HELT obegriplig titel!

    1. Profilbild för Henka

     Men den ligger bra i munnen!

 4. Profilbild för Kosta

  Jag gillar Symbaroum, som namn. Påminner mig om Djachroum – ännu ett coolt namn, som inte säger nåt. Det följer väl modet med tex Numenera.

  Är annars också nyfiken på vad du tycker är bra namn 🙂

  Och mer om rollspel här (de e ju därför man tittar förbi (kanske inte alla då)).

 5. Profilbild för Arfert
  Arfert

  Håller med. Symba vad? Coriliiluss eller hur stavas det? Och Djachnudeun.. öh va? Really? Svart av kval, vit av lust … nej det går bara inte. Sorry. Namnet är bara för mycket amatörteater eller amatördiktsamling.

  Eon är i alla fall lätt att stava till efter att ha hört det en (1) gång. Visst kan man kalla nåt för vadsomhelst (Mercedes är ett sjukt konstig namn på en tysk macho-bil). Men då behöver man stålar att lägga på marknadsföring.

  ”Symbaroum är en lite by förutan gata, den ligger inte långt från Rio de la Plata..” *sjunger*

  Men ett bra spel blir det nog.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Vill ha hela den sången framförd på youtube NU!

  2. Profilbild för Rickard Elimää
   Rickard Elimää

   ”Svart av kval, vit av lust” är en bit av Karin Boye så jag skulle väl inte direkt kalla det amatördiktsamling.

   1. Profilbild för Arfert
    Arfert

    Även solen har fläckar. Boye hade en dålig dag.

 6. Profilbild för Lukas Sjöström
  Lukas Sjöström

  Jag måste säga att jag nog mest gillar de lite mer utbroderade och okonventionella namnen, även om de inte ger en solklar bild av vad spelet handlar om (liksom, hur roligt är det när namnet mest verkar vara en etikett?). Lamentations of the Flame Princess, Dogs in the Vineyard, Thou Art but a Warrior, etc.

 7. Profilbild för Elias

  Jag gillar titeln Ensamma vargen, får mig att tänka på Elric och vad som helst som påminner folk om de böckerna är bra. Fanns nåt svenskt rollspel som hette En garde och utspelade sig i fäktduellernas tid. Det är en ganska bra titel. Lamentations är för långt och för konstigt, tycker rollspel ska ha enkla titlar. Helst inga undertitlar, då folk tenderar att lägga bort dem (man säger ”Vi ska spela Vampire”, inte ”Vampire: The Masquerade” om man inte specifikt menar just den utgåvan av spelet. GURPS är bra, en enkel förkortning som man minns och som inte går att förväxla med något annat. TWERPS är också bra, mest då för att det var det system jag fick lära mig som 4-åring när jag skulle introduceras till rollspelens underbara värld.

 8. Profilbild för Christian
  Christian

  Jag vill ha fler spel med som slutar med utropstecken!

  1. Profilbild för Lukas Sjöström
   Lukas Sjöström

   Nu upplevde jag en våg av näthat.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Skräck!
    Rymden!
    Agent!
    Trollkarlar på internat!

    1. Profilbild för Arfert
     Arfert

     Horror!
     SciFi!
     …är spel som SagaGames funderar på. Dessutom finns ju trevliga Action! …ett jävligt bra men lite bortglömt spel. Hoppas på nyutgåva.

 9. […] Häromdagen ondgjorde jag mig över att rollspelstitlar överlag är så lökiga, vilket så klart föranledde att diverse löst folk undrade vad jag tycker är en bra titel. Jag insåg snabbt att det inte är helt lätt att svara på. De allra, allra flesta rollspel har titlar som kräver en hel del suspension of disbelief. Man måste bestämma sig, ibland nästan anstränga sig, för att gilla dem. […]

 10. […] Edlund på Piruett publicerade nyligen ett inlägg på sin blogg Piruett där han tyckte att namnen på svenska rollspel inte var klockrena. Han skrev […]

 11. Profilbild för Manen

  Coriolis kan jag förstå; jymden(GALAXER I MINA BRAXER!) samt fysik(och att åka omkring i jymdskepp fö’ståss).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *