Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Ännu mer om ”Uppdrag i Mos Mosel”

För … ett tag (ja, detta är en länk till en tidigare artikel här på bloggen) sedan påbörjade jag en spännande och fantastisk genomgång av det klassiska Mutant-äventyret ”Uppdrag i Mos Mosel”. Nu är det dags för del två. När vi senast övergav våra hypotetiska hjältar så hade de just anlänt till Mos Mosel, som typ är någon sorts bebyggelse. The game is afoot!

Hem till byn

Skärmavbild 2014-03-08 kl. 21.17.15
Klicka för större.

Låt oss fundera lite över Mos Mosel. Ja det är den ni ser på bilden här till höger. Byn består 20 hus (varav 4 är övergivna), en kyrkogård och 61 personer. Av dessa 61 individer är 16 stycken li – muterade växtfreaks som ser ut som människor. Men det är inte det konstigaste med Mos Mosel.

Det konstigaste med Mos Mosel är att det inte finns några barn. Nästa alla hus bebos av ett par, en man och och kvinna, men ändå finns inga barn. Okej, paret i hus 15 har två ”vuxna söner”, men annars nada.

Förutom …

Förutom Larsen och Doris i hus 19 som har sexton barn. 16. Sexton barn.

Tänk dig följande: Du är en äventyrare som kommer till en liten by. Du har ett uppdrag – att ta reda på vad som är fel. Vissa av byborna är lite stela och konstiga, ja, men du slås ändå av tystnaden. Inga barn som skriker, gråter, skrattar eller leker. Ingen av alla dess till synes lyckliga familjer har några barn. Inga små flickor eller pojkar någonstans.

Förutom …

Förutom Doris och Larsen i hus 19. Ett gammal, vänligt par som inte tycks ha den minsta aning om vad som pågår i resten byn. Ett vänligt par som gärna håller sig för sig själva. Och har sexton barn. Hur är det ens möjligt att få 16 barn i Mutant-världen? Ser man till resten av samhället, verkar det som att den teknologiska nivån ligger på 1700-talsnivå. På 1700-talet låg barnadödligheten – alltså antalet levande födda barn som död inom 1 års ålder – på 20–30 procent. Rent statistiskt borde Doris ha fött minst 20 barn, troligen fler. Aja, rekordet för flest barn är 67, så …

Anyway. Du knallar runt i en by där det inte finns några barn, förutom de som bor hos ett specifikt par. Vad gör du? Börjar nysta i att borgmästaren ”känns stel” eller att det uppenbarligen är något fucked up med hus nr 19?

Jag vet vad jag skulle ha gjort.

Edit: Som det påpekas i kommentarerna så håller inte min spaning. Jag får lära mig läsa innantill innan jag fortsätter med del 3.

// Fortsättning följer.

PS: Jag tycker det är taskigt att äventyrets författare, Michael Petersén, först slår fast att ”Skräddaren var byns enda muterade djur och levde som en enstöring. Till sist flyttade han på grund av trakasserier från människorna”, bara för att sedan avslöja att det bor ”1T6 stycken muterade jordekorrrar” på i kyrkogården. Vad har Petersén emot muterade jordekorrar egentligen? Varför räknar han inte dem som en del av byn? Varför är de så oviktiga att han inte ens orkar bestämma hur många de är, vad de heter? Jag är upprörd. Jordekorre power!!!

3 svar

 1. Profilbild för Henke

  Då jag själv spelat Mos Mosel ganska nyligen och inte riktigt kände igen barnlösheten, så var jag tvungen att titta i äventyret. I hus 4 (Bondgård) står att ”En man och en kvinna i 30-års åldern föser in fyra barn framför sig när de ser er komma” och i hus 7 (Bondgård) står att ”Fyra barn leker utanför stallet”. Sedan är det helt wild n crazy med hus 19, men jag tycker i så fall att det är nästan lika konstigt att en by med endast 14 hushåll (varav 5 är lil) ger ruljans åt ”Roberts fina juveler” och ”Berras Vincenter” – däremot ingen mjölnare sedan 3 år tillbaka.

  Det är något ruttet med marknadskrafterna i byn Mos Mosel.

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Oj oj, hur kunde jag missa detta? Jo för att vissa barn bara nämns i stämningstexterna, medan andra finns i sl-infot. Whyyyyyy?

 2. Profilbild för Zapp

  Tjoho!! 🙂 /Zapp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *