Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Mina 10 fetaste nördupplevelser 2013

10. Flumskolans avsnitt om De övergivnas armé

Didi Örnstedts och Björn Sjöstedts attack mot rollspelshobbyn har stått i min bokhylla sedan den släpptes 1997, men det var länge sedan jag läste den. Därför var det en ren njutning att höra podcasten Flumskolan med bland andra Johanna Koljonen riva den i strimmor. Jag hade glömt bort hur oerhört insinuant och konspiratoriskt boken var, och hur pass kontroversiellt rollspel var ännu en bra bit in på 90-talet.

• Här kan ni lyssna på avsnittet.

9. Elin Gisséns Obiter dictum-slash

Få saker är nödigare än att skriva fanfiction, men när Elin Gissén skrev en slash-novell om Obiter dictums Billy Rimgard och Tobias Norström, ja då gick nördmätaren upp till 11. Bara idén att skriva fiktion om två podcastare är oslagbar!

Läs novellen Will they, won’t they här.

8. Lev Grossman-kondomer

grossmangummi

I januari släpptes Lev Grossmans The magicians på svenska, och på förlagets releasefest (där jag drack kopiösa mängder bubbel och bedyrade min kärlek till Tyrion Lannister inför Mr Grossman) så delades det ut Magikerna-kådisar. Mycket uppskattat av undertecknad.

• Magikerna finns nu i pocket.

7. Brian K Vaughans & Fiona Staples Saga

Saga är inte bara en bra serietidning, den är troligen av 10-talets största populärkulturella händelser. Att läsa den nu är, misstänker jag, som att hoppa på Sandman-tåget 1990. Vi snackar helt klart om en framtida klassiker här.

Läs första numret gratis på Comixology.

6. Matt Fractions Hawkeye

På tal om framtida klassiker, här är en till. Fraction gör det omöjliga i Hawkeye – två gånger. Dels lyckas han förvandla Avengers tråkigaste spandexpajas till en genuint intressant karaktär, dels är Hawkeye en av ytterst få bra, alltså riktigt bra, Marvel-serier som jag någonsin kommit i kontakt med. Tankarna går mer till titlar som Astro city och Planetary än till något  som bor under samma tak som Spindelmannen.

Köp första samlingen på Scifi-bokhandeln!

5. Guy Gavriel Kays Lord of emperors

Anledningen till att jag listar Lord of emperors från 2000 här, är att det råkade vara den Kay-bok jag läste i år. Guy Gavriel Kay är en så enastående bra författare att jag bara häpnar. Hade han inte skrivit genrefiktion så skulle han lätt ha varit en nobelpriskandidat.

Läs ALLT Kay har skrivit!

4. Mutant: År noll

Återupplivningen av det gamla postap-rollspelet Mutant slog ner som bomb i mitt lilla nördhjärta i våras. Mutant (1984) var mitt första rollspel, och helt klart det jag har mest nostalgiska känslor för. Fria Ligans Mutant: År noll ser ut att bli en minst sagt värdig arvtagare, ett riktigt praktverk till spel.

Mer info om Mutant: År noll finns här.

3. Slutet på Breaking bad

Jag ska inte spoila någonting, men de sista åtta avsnitten av Breaking bad är troligen den bästa tv som gjorts, och jag kommer aldrig kunna lyssna på den här låten utan att bli tårögd igen:

[spotify id=”spotify:track:07JAwmTGx5t3wU6iGbZqnG” width=”300″ height=”380″ /]

De åtta sista avsnitten av Breaking bad läggs upp på Netflix den 1 januari.

2. Donna Tartts Den hemliga historien

tartt

Ibland läser man böcker som inte bara är böcker, utan som är portaler in i ett helt nytt sätt att tänka, ett helt nytt sätt att se på världen och sin omgivning. Jag är troligen sist i hela världen att läsa Tartts Den hemliga historien, men herregud vilken bok det är! Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna uttrycka min vördnad inför denna roman, men, om jag säger så här, hade jag läst den när jag var 16 så hade mitt liv sett helt annorlunda ut i dag.

Köp nu, läs omedelbart!

1. FAQ-podden

faqpodden_130311

I mars drog jag och två kompisar – Anders och Ivan – igång en podcast som vi helt random döpte till FAQ-podden. Det här lilla projektet har påmint mig om hur fantastiskt det är att vara nörd, att ha intressen som sträcker sig längre än att kolla på primetime-tv. Glädjen att grotta ner mig i ämnen jag älskar, att lära mig nya saker (så som att klippa och mixa ljud) och att göra roliga saker med kompisar. När mitt intresse för rollspel och tv-spel har falnat, så har FAQ-podden blivit min nya besatthet. Min nya nörddrog. Det är också väldigt roligt att podden – som vi egentligen drog igång som en ursäkt för att träffas att snacka skit – har kommit upp i 29 avsnitt, och att vi har cirka 1000 lyssnare per avsnitt.

Lyssna här.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *