Håll tassarna borta från min fantasy, Jimmie Åkesson!

Min kollega Ehsan uppmärksammade att SD:s partiledare Jimmie Åkesson citerar Tyrion Lannister i sin nya självbiografi.

BSmMcGlIUAAVcxC.jpg-large
Klicka för större.

Citatet kommer från A game of thrones och lyder på originalspråk ”Never forget what you are. The rest of the world will not. Wear it like armor, and it can never be used to hurt you”.

Tyrion använder citatet för att förklara för John Snow att man måste göra sin svaghet till sin styrka; i Tyrions fall att han är dvärg, i Johns fall att han är oäkting. Vad Åkesson menar är hans svaghet-som-blivit-styrka vettefan, men han förstår sig uppenbart inte på Tyrion.

 • Tyrion är kär i en invandrare.
 • Tyrions personliga garde består av ett gäng vildar.
 • Tyrion gifter bort sin systerdotter med en sydländsk furste.
 • Tyrion ÄLSKAR arbetskraftsinvandring (i form av hyrsvärd).
 • Tyrion … ja jag kan inte skriva mer, för då spoilar jag för dem som inte läst böckerna.

Några av de centrala budskapen i George RR Martins ”A game of thrones” är det idiotiska i politiska fraktioner, hur destruktivt det är att dela upp människor i olika grupper och hur extremism bara leder till elände och död. Medan människorna käbblar om småsaker går världen under.

Med detta vill jag säga … rör inte min fantasy, SD! Eller citera i alla fall någon som delar era värderingar. Till exempel Saruman.

36 reaktioner till “Håll tassarna borta från min fantasy, Jimmie Åkesson!

 1. Nu tycker jag att du hetsar upp dig för ingenting. För det första så tror jag inte att Åkesson har för avsikt att framhålla Tyrion Lannisters person som särskilt eftersträvansvärd på något sätt i övrigt. Utöver det du för fram så är han också i besittning av ett antal stora svagheter och gör sig skyldig till en del förgripliga handlingar i bokserien (jag försöker att inte avslöja för mycket här, men alla som läst om honom kan säkert gissa vad det handlar om). Jag tror att det enbart handlar om citatet, och det finns det nog många som kan relatera till från vitt skilda ståndpunkter. Jag och Åkesson har pysslat med SD i snart 20 år, och i synnerhet i början så var vi en av samhället grundligt föraktad sekt med extremt små möjligheter att synas eller påverka samhället. Flera av oss har fått vara med om att bli misshandlade eller få sparken eller bli jagade på gatan eller framställda som monster i massmedia på grund av det vi står för. Vi har alltså, i likhet med Tyrion Lannister, fått smaka på hur det är att vara en paria. Det betyder inte att den fiktive personen Lannister ska ses som SD:are ur Åkessons synvinkel. Det enda det betyder är att han gillade citatet. Det gör jag med, även om jag är lite mer kluven inför det.
  Jag tycker att din och de andra fantasynördarnas reaktion är intressant. Jag tror att den mer beror på ni känner avsmak inför att någon som ni hatar (Åkesson) visar sig använda sig av (och förmodligen tycka om) något som ni älskar (fantasy). Ni känner er befläckade av att ”sammankopplas” på detta sätt. Jag förstår det, även om jag tycker att det är tramsigt. Många fantasyfans är vegetarianer. Det var Hitler med. Än sen? Det betyder inte ett skvatt.
  Avslutningsvis: det är inte ”din” fantasy. Du har inte tolkningsföreträde. Om något så tycker jag att du ägnar dig åt att käbbla om småsaker medan världen går under. Vet hut, karl.

  Gilla

  1. Det är rätt knepigt av dig att påstå att andra, till exempel jag som känner mig träffad av ditt ”ni” här, ”hatar” din partiledare. För min del, och jag tror jag delar det med en och annan, så anser jag att han driver en vidrig, populistisk missnöjespolitik som ägnar sig åt att så farligt split mellan redan utsatta grupper i samhället.

   Men påstå inte att jag ”hatar” honom för det.

   Gilla

  2. Jag hatar inte Åkesson. Fan, jag har aldrig ens träffat snubbe. Jag tycker mest det är pinsamt att han är så uppenbart populistisk att han citerar ett verk som bara nyligen blivit stort för allmänheten.

   Jag tycker även det är tragiskt att SD:are blivit utsatta för våld och hot, men det är lika tragiskt att SD:are utsätter andra för hot och våld.

   Gilla

   1. Du säger ju det, men jag tror att du ljuger för dig själv. Jag har talat med massor av människor som resonerar ungefär som du gör, och någonting som väldigt många av er har gemensamt är att ni tycker att det är fel att säga sig hata saker. Det spelar ingen roll hur mycket ni avskyr och föraktar något eller hur fränt ni angriper det – hat är det i varje fall inte, näädå. ”Det är bara dåliga människor som hatar saker”. Men den där ryggmärgsreaktionen jag såg i toppinlägget och på Kvitter var hat, inte tu tal om saken. Intressant nog är det faktiskt en del som verkar göra uttryckligt undantag för s.k. ”högerextremister”. Ibland tänker jag att det beror på att alla behöver en skurk i sitt liv och någon att rikta avskyn mot. Vad vet jag.
    Vilka SD:are är det som du menar har utsatt andra för hot och våld, förresten?

    Gilla

   2. Det är ruggigt billig retorik du använder när du hittar på att dina politiska motståndare drivs av ”avsky”, ”förakt” och ”hat”. Att det politiska motståndet mot SD bygger på behovet av att ”rikta avskyn” mot någon.

    Håll dig borta från att spekulera i mina känslor, tack.

    Mitt motstånd mot SD bygger på att er politik skadar samhället genom att splittra grupper och utse syndabockar, och genom att underminera sunda samhällsvärderingar som solidaritet och tolerans.

    Ditt politiska arbete skadar det samhälle jag vill leva i. Därför säger jag emot dig.

    Gilla

   3. Ja, jag lär väl knappast kunna övertyga dig i den här frågan. Jag ser vad jag ser. Vi får väl vara oeniga.
    Men när du nu tar upp det: vad tror du att jag tycker om den nuvarande ordningen och vad den gör mot det samhälle som JAG vill leva i?

    Gilla

   4. Snacka om att käbbla om småsaker. Har någon på flashback länkat till det här inlägget, eller söker Sd-anhängare bara slentrianmässigt på sin partiledares namn för att se vad som dyker upp?

    Också väldigt långrandig och tråkig retorik, hela det här ”jag vet hur ni fungerar”-tugget och ondska och ryggmärgsreaktioner… tjatigt.

    Gilla

   5. Tro det eller ej, men jag följer Edlund på Kvitter och är nog en av de få som faktiskt har läst vartenda inlägg på den här bloggen från början till slut. Han är en bra källa till tips om intressant litteratur.

    Gilla

   1. Hyrsvärd är ett mycket svenskt ord, om än gammalt och inte så vanligt. I både böckerna och serien används det ordet, om jag inte tar fel. Förstår inte varför man prompt skulle använda legoknekt istället – för mig förs tankarna snarare till en professionell soldat, någon som tar anställning i en armé, snarare än en privat livvakt eller hantlangare.

    Gilla

 2. Mat är gott, det tycker säkert SD också.. Håller inte med SD men detta var något av det svagaste argument för något jag har sett på länge.

  Gilla

   1. Nej jag ser det. Du verkar tro att så fort man delar åsikt i en sak så delar man tydligen personlighet med varandra.

    Gilla

 3. Tyrion och Åkesson har i alla fall rätt retoriskt. Ger man intryck av att skämmas och vilja dölja vad man står för övertygar man ingen. Åkesson är väldigt skicklig på det, på ett komplicerat sätt. Samtidigt som han säger att han inte är rasist, är det för de potentiella väljarna väldigt tydligt att han inte skäms för eller döljer att han är rasist.

  Gilla

 4. Klockrent inlägg! Mycket av styrkan med A game of thrones (åtminstone bokserien, tv-serien faller in i betydligt mer klichéer) är i mina ögon att den gör upp med det gamla rasistiska och sexistiska fantasy-arvet och bygger något helt nytt. Jag tror definitivt att George R.R. Martin skulle ha invändningar mot att användas retoriskt av en främlingsfientlig politiker.

  Gilla

  1. Frågan är vem det är som är troll. De som med demokratisk retorik hävdar sin rätt att uttrycka åsikter som inte går i linje med de som kablas ut i media och av övrig politikerkår eller de som med våld, hot och hatiska inlägg försöker stoppa den rätten med irrelevant svartmålning.

   Det är bara extrema vänsteranhängare som kallar sina meningsmotståndare för ”troll”. Så det säger förmodligen mer om dig än om dem du försöker svartmåla. Det är dags att den ilskna vänstern går tillbaka till ritbordet och hittar en ideologi som påminner mindre om nazism (som på samma sätt som ”antirasisterna” hävdade sin rätt med våld och hot).

   Gilla

   1. Vilka här är ”extrema vänsteranhängare”? Märklig förutfattad mening. Och hur i hela världen tänkte du när du skrev ”bara extrema vänsteranhängare kallar sina meningsmotståndare för troll.”? Är du helt ny på internet? Man kan inte bara hitta på saker och sedan använda dem i sin argumentation. Och våld och hot var det tydligen också, ja kära värld

    Gilla

   2. Jag är tämligen säker på att jag har bättre koll än dig på samtliga de här punkterna. Din ”vifta bort”-taktik fungerar inte… inte alls.

    Gilla

 5. ”Tyrions personliga garde består av ett gäng vildar”… Gick Tyrions män också runt på stan med järnrör och kallade folk för babbe och hora?

  Gilla

 6. Man kan rösta på SD fast man är kär i en invandrare, faktum är att man kan rösta på SD och vara gift med en invandrare, ha barn med en invandrare… Det gäller bara att vara politiskt insatt och inte gå på alla jävla politiskt korrekt propaganda som sprids via kanaler som tex. denna.

  Arbetskraftsinvandring ska vi ha kvar, fast den kommer att var begränsad om SD får som dom vill. Dom vill att vi som bor i landet ska få arbetet innan någon utifrån får det. Är det så jävla hemskt?

  Ärligt talat, hur jävla dum i huvudet får man vara? Magnus, du borde kanske ta och kika ut ur din fantasyvärld istället…

  Gilla

 7. ”det idiotiska i politiska fraktioner, hur
  destruktivt det är att dela upp människor i olika grupper och hur
  extremism bara leder till elände och död.”
  följt av
  ”Med detta vill jag säga … rör inte min fantasy, SD!”

  Hur fan tänkte du där?

  Gilla

 8. PK-fascism-klockan och Miljöpartist-vänster-alarmet går högt så fort någon ens vågar ifrågasätta demonteringen av nationen Sverige som koncept, för att ersätta den med en blandning från de värsta fienderna historien någonsin skådat. Judar VS Muslimer VS kristna analfabeter… Ta hit dem alla! För Sverige skall upphöra att existera och VE DEN som ens vågar ifrågasätta något av alla de ur luften tagna lögnerna om fördelarna med multikulti… Att Sverige står i lågor, det skiter sådanna som du fullständigt i – för det händer ju inte där DU bor.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s