Spelvärldsmashups

Ta två bra grejer och blanda dem. Ibland blir det fantastiskt, ibland hemskt, men man vet inte förrän man har testat. Filmjölk och kaviar. Risgrynsgröt och mimosasallad. Vet vet om det är gott eller inte?

På sistone har jag funderat en del på hur det skulle vara att blanda rollsspelssettings – kanske främst kombinationen Shadowrun och Changeling. Jag tänker att man tar Shadowun, slänger ut alla fantasygrejer och ersätter dem med Changelings mytologi. Skulle det funka? Eller, varför inte, hela World of Darkness. Hur skulle ett cyberpunkifierat WoD se ut?

Vissa mixar känns som ganska självklara succéer – Cthulhu i Trudvang, Space 1888 och GondicaTribe 8 i Midgård – medan andra, tja, kanske kräver lite mer arbete. Earthdawn och Top SecretHeavy Gear och En garde till exempel.

Vad har ni för erfarenheter av sådana här experiment? Vad har lyckats, och vad har floppat? Kan man se några mönster?

7 reaktioner till “Spelvärldsmashups

 1. Jag kombinerade Vampire: the Masquerade och Londonmiljön från filmen ”Split Second”. Fungerade skitbra!

  Korsade även Shadowrun och temat Lost Boys vid ett tillfälle men det räknas ju inte eftersom det finns vampyrer i Shadowrun redan.

  Gilla

 2. Jag håller i detta nu på att snickra på en kampanj inspirerad av Fenixartikeln om änglar och demoner. Utspelar sig i Chicago år 1930, där jag använder Noirs regelsystem. Tänk ”Supernatural möter Untouchables”.

  Gilla

 3. Vi körde Changeling (2nd gen) med CoC vilket funkade mycket bra. Tänk er oberäkneligt emotionellt skadade karaktärer (som, jag argumenterar, är hela basen för Changeling: The Lost) och monster! Hur bra som helst.

  Gilla

 4. Jag har varit ett stort fan av Space 1889 sedan det publicerades 1989, så det är väl inte överraskande att just det spelet ska passa ihop med ”my labour of love”-spel Gondica. Kul att du ser möjligheterna. Erik Sieurin och jag har dessutom spånat en del om pre-steampunk-rymdfärder till världen Gondicas grannplanet Caerulea.

  Gilla

 5. För sisådär 20 år sedan körde mitt spelgäng en ockult spagettiwestern-kampanj: Sergio Leone möter Hammer Horrors. Det blev riktigt trevligt (en helvetestripp, tidsresenärer, spöken), även om nästan hela spelgänget strök med i slutscenariot.

  Gilla

 6. Changeling: The Lost då, eller? För just det låter som en finfin blandning. Cthulhu i Trudvang och C:tL och Cthulhu låter riktigt intressant det med.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s