Man ser inte storyn för all sperma

När jag plockade upp ”The boys” hade jag glömt bort hur det kunde vara att läsa en Garth Ennis-serie. Jag hade inte varit i närheten av honom sedan jag plöjde igenom ”Preacher” för dryga året sedan, och mitt stora problem då var grabbigheten; allt machobullshit som karaktärerna hade för sig och som författaren applåderade.

the-boys-comic-book

I ”The boys” är det än värre.

Ennis tillhör den där typen av författare som tycker att det är lite edgy och provokativt att skriva om att någon, säg, bajsar på sig. Har en hamster i röven. Blir våldtagen av en bulldogg. Eller – varför inte? – får schimpanssperma i öronen. Han har helt enkelt förväxlat hårdkokt och mörkt med vulgärt och plumpt.

”The boys” är serie i genren superhjältar-för-folk-som-inte-gillar-superhjältar. Den försöker vara hård och realistisk, i meningen att den vill berätta hur det skulle vara om superhjältar existerade i den riktiga världen. Det här är en genre som redan är fylld till brädden av betydligt bättre verk. Ennis sätt att tackla konceptet är väldigt ennisianskt: Allt handlar om sex och fetischer. Den unga hjältinnan måste suga av motsvarigheten Stålmannen för att få gå med i motsvarigheten till Justice League. ”Wonder woman” har gruppsex med muskelbyggare, ”Professor X” är pedofil, ”Martian manhunter” gillar shemales, och så vidare. Det blir snabbt oerhört tröttsamt och förutsägbart, men inte nog med det, snusket kommer hela tiden i vägen för den riktiga storyn. För det finns en ganska intressant berättelse i grunden, och mitt bland all sperma och diarré har Ennis faktiskt några nya tankar om superhjältegenren.

Tyvärr hinner man knappt lägga märke till dem för, boom, nu ska ”Banshee” suga av ”Nightwing”.

6 reaktioner till “Man ser inte storyn för all sperma

 1. Helt korrekt analys, får jag väl säga. Jag gillar Ennis, men man får liksom ta det i mindre doser och vara beredd på att ignorera hans homofobi och så. För så är det ju; det finns INGET som Ennis tycker är roligare att skämta om än bögar. ALLA bögar är ”roliga”, det är ALLTID ett problem att någon är bög.

  Gilla

 2. Jag erkänner: jag följde The Boys från början till slut även om jag flera gånger funderade på att säga upp min prenumeration. Till slut blev det en slags guilty pleasure – jag var motvilligt imponerad av Ennis enorma uppfinningsrikedom när det gällde sexualiserat äckel. Det räcker liksom inte att någon får sperma i öronen, det måste vara schimpanssperma. Men du har naturligtvis rätt i allt du säger, det är bara jag som är en dålig människa.

  Gilla

  1. Jag läste också rubbet – köpte hela serien i ett svep på rea på Comxiology nyligen. I slutänden fortsatte jag bara läsa för att se vad Ennis skulle hitta på härnäst.

   Gilla

 3. Ah, ”Witcher” eller ”Cd-project” fallacyn. Om ett verk innehåller explicita scener så försöker skapare och/eller fansen använda det som ett tecken på verkets (och därigenom deras egna) mogenhet och förinning.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s