Bästa sommarläsningen 2013

Milkweed

Galna nazistiska vetenskapsmän, förvridna brittiska häxmästare, tidsresenärer, barn med superkrafter, andra världskriget – vad kan gå fel?

Inte mycket.

Ian Tregillis Milkweed-trilogi (Bitter seeds, The coldest war och Necessary evil) är storslaget underhållande läsning. Det var länge sedan jag blev riktigt hänförd av en bok, och Tregillis lyckades göra det tre gånger på raken. Spänning, mysterier och en fantastiskt välskriven prosa.

Det är något speciellt med andra världskriget, och hur det går att använda för att berätta nästan vilken typ av historier som helst. Milkwood-trilogin lyckas med mästerstycket att berätta en helt annan historia än man först tror, en sorts storytellingens baint-and-switch. Oerhört raffinerat skrivet, och så välplanerat att jag häpnar. Tregillis är av allt att döma inte en person som bara börjar skriva och ser vart det för honon. Tregillis är en planerare, en ingenjör till berättare.

Jag är vansinnigt imponerad, och det kommer ni också bli när (inte om) ni läser de här tre böckerna.

3 reaktioner till “Bästa sommarläsningen 2013

  1. Låter spännande, måste kollas in – jag gillar ju uspel som Tannhäser, Dust Tactics/Warfare och (i teorin) Achtung Chtuhlu.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s