Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Uppdrag i Mos Mosel

https://flic.kr/p/56B7a2

Jag tänkte skriva lite om Mutant-äventyret Uppdrag i Mos Mosel, men jag orkade bara halvvägs. Så varsågoda, en halv text:

Uppdrag i Mos Mosel

Titeln

Mos Mosel, vad är det?

”Mos” är latin för sed, som i ”seder och bruk”. Det är även två stadsdelar i Kumla (Norr och Södra Mos), en ort i Spanien, en planet i Star Wars, samt förkortningen för Moseböckerna.

”Mosel” är en vinregion i Tyskland känd för sina Riesling-viner, samt en stad i samma område. Både staden och området har tagit namnet från floden Mosel, som råkar vara Rhens längsta biflod. Mosel är även ett samhälle i Wisconsin, USA.

Vad kan man dra för slutsatser av detta? Jag har verkligen ingen aning. Mos Mosel är ett namn som låter bra, det rullar lätt från tungan, men om där finns några dolda betydelser? Ingen aning. Om du läser detta, Michael Petersén, så kan du väl skriva en rad i kommentarerna?

Bakgrund till äventyret

Året är 107 efter Pyrisamfundets grundande, och ska man tro Mutant-boxens baksida motsvarar det år 2565 e.Kr. Pyrisamfundet, vad är det? Tja, det enda man har att gå efter är några paragrafer i inledningen till det här äventyret. Pyri har ”någolunda fungerande lagar” men har samtidigt ”ett strikt rättsväsende”. Hur båda dessa påståenden kan vara sanna samtidigt över går mitt förstånd. Pyri är även tämligen teknologisk högstånde; de har ångkraft och heliografer, vissa gator i huvudstaden Hindenburg är upplysta av gaslampor och armén är ”till stor del utrustad med bra vapen”. Man hatar även PSI-mutanter.

När jag läser detta får jag intrycket av att Pyri inte alls var tänkt som den stormakt det senare skulle bli. Jag tror snarare att Pyri bara var en av många, många, små stater i Mutant-samhället, och att det liksom växte av sig själv i efterföljande moduler. Vi det här skedet i världens utveckling var Pyrisamfundet knappast civilisationens hjärta.

Spelstart

Rollpersonerna känner inte varandra. De har ”äventyret i blodet” och har sett en affisch som leder dem till en viss Nicholas fon Rijn, som presenterar sig som en av rikets rikaste köpmän. Han bor i ett vitt hus omgivet av svarta pelare, och för att understryka hur sjukt förmögen han är så påpekas det att han har MATTOR i sitt hem. Flott ska det vara.

Nicholas vill att rollpersonerna ska åka till en liten by som heter Mos Mosel och ta reda på varför hans kontakt Wolf (!) har slutat skicka leveranser av iPads norrut. Även Jerry Gaxy (!), personen som von Rijn först skickade att undersöka de uteblivna leveranserna, har försvunnit. Ja, ni läser rätt, upplägget är förvillande likt Hot Shots 2.

I det här skedet av äventyret är det  intressant att notera att det inte finns någon extra info för spelledaren. Om spelarna undrar vad von Rijn vet som Mos Mosel så … ja, han vet ingenting förutom att det ligger 30 mil söderöver. Hur ser Wolf ut, eller Jerry Gaxy? Ingen aning. Spelarna förväntas vara tacksamma FAS3-are och bara hugga på möjligheten att få jobba, no questions asked. Är Nicholas von Rijn en ättling till Fredrik Reinfeldt? Frågan måste få ställas.

Det ska dock löna sig att jobba. Tackar rollpersonerna ja får de varsitt läderharnesk, varsin revolver och två gevär att dela på. Skulle de råka överleva utlovas det även 10 000 kr vid hemkomst. OBS: 10 lakan är asmycket pengar. Enligt spelets utrustningslista kostar ”1 veckas föda” 10 kr, så belöningen räcker alltså till att hålla en person mätt i 20 år. 

Generöst.

Resa 1

Surprise, det finns en slumpmötestabell! Ah denna grundbult i äventyrsarkitekturen, denna glimmande juvel av kreativitet. De flesta av mötena är rätt meningslösa, men det finns ett som jag tycker är intressant: Soldaterna. Slår SL 4 på 1T8 träffar rollpersonerna på ”2T6 soldater i Pyri-samfundets armé”. Soldaterna är på jakt efter banditer (troligen de muterade djur man kan möta om man råkar slå en 7:a), och de är utrustade med ”svärd, träsköld och ett gevär”.

En sida tidigare slogs det fast att Pyris soldater har bra vapen och utrustning, och ändå ser vi här att de knallar runt med svärd och sköld. En grupp på upp till 12 soldater delar på ett enda ynka gevär. Det är tamigfan nästan medeltid i Pyrisamfundet.

(Första gången jag spellede det här äventyret – tillika första gången jag spelade rollspel – hade jag mormor Vera, då 73 år gammal, som enda spelare. Hon stötte på ovanstående soldater och sköt ihjäl dem och snodde deras gevär.)

//fortsättning följer, kanske, om jag orkar.

 

15 svar

 1. Profilbild för KryokinesiKrille

  Så underbar inledning. Klart du orkar fortsätta. Har man sagt Alfa måste man nästan säga Beta eller hur det nu var. Detta kan ju bli början på nått sort. Jag reagerade också på belöningens storlek. Som tur var är det väl 10.000 på hela gruppen. Det är ändå rysligt mycket pengar.

 2. Profilbild för Andreas Junzell

  Hurra! Äntligen! …osv… Snacka om att resa tillbaka i tiden till ett pojkrum någonstans i Staffanstorp! Keep it up 😀

 3. Profilbild för Albin

  Brutal Mormor du har

 4. Profilbild för Matteo Nobis Sandén

  Ja! Fortsätt skriva på det här – har inte läst Mos Mosel eftersom att jag inte ville spoila det, men nu när jag har chansen att läsa din genomgång av det så är det värt det. Ungefär som med hittepous genomgång av Nidland verkar det roligare att läsa det här än att spela det.

 5. Profilbild för Jens go game
  Jens go game

  Jag viker mig av skratt. Jag trodde inte jag hade spelat Mos Mosel, men när jag hör din beskrivning faller mina minen på plats. Jag var där, jag tog det där uppdraget för jag hade en misstanke att storryn skulle ta slut annars (men egentligen misstänkte jag att det skulle sluta illa). Och mycket riktigt så dog jag för min SL var händynslös med tärningarna. Jag tror att jag här typ 1985 slutatde spela och bestämde mig för att ha total kontroll som SL.

 6. Profilbild för Fredrik L
  Fredrik L

  Underbart! Mycket rolig lasning – och vilken mormor! Krutburk! 🙂

 7. Profilbild för Tom Anders
  Tom Anders

  Du kan inte sluta där! Vi måste veta hur det gick för mormor!

 8. Profilbild för Peter

  Alltså, jag tycker att det ärnågot skönt med soldater som går runt med träsköld och svärd. Snacka om low-tech PA. Sen vet vi alla att den bilden urvattnadesi 150 knyck men är inte säker på att den ursprungliga ansatsen var fel.

 9. Profilbild för Rollo

  Det vore underbart om du skulle orka med att skriva en fortsättning!

  1. Profilbild för Magnus Edlund

   Förtvivla icke – det kommer!

   1. Profilbild för Zapp

    Länk till fortsättningen…?

    1. Profilbild för Magnus Edlund

     Det finns ingen! Än.

 10. […] … ett tag (ja, detta är en länk till en tidigare artikel här på bloggen) … sedan påbörjade jag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *