I reptilkultens pojkrum

reptilmanHerre min skapare, fundraisern för Mutant: År noll skördar nya framgånger. Fria ligan har lagt upp en drös nya delmål, bland annat kampanjmaterial av Mattias Lilja, känd från diverse moduler till Undergångens arvtagare, Petter ”Österhavets otämjda riken” Bengtsson och Torsten Alm.

”Torsten Alm”, undrar alla ungdomar. Ja, Torsten Alm, legendaren som skrev det ikoniska Mutantäventyret I reptilmännens klor (1985), en man som vi har att tacka för så mycket skratt och glädje.

Jag hoppas att Torstens bidrag kommer att heta något i stil med Flykten från reptilmännenReptilmännens hämnd eller I reptilmännens spår. (Jag tycker i allmänhet att Mutant-äventyr och liknande ska ha titlar som tagna från en kreativt översatt filmtitel.)

Det är nästan så att jag måste sponsra spelet en gång till bara för reptilernas skull.

89495Men inte nog med det! Anders Fager ska skriva minst en novell förlagd till Mutants värld. Tråk, kanske ni tänker och minns tillbaka på all usel rollspelsprosa ni läst genom åren (jag tittar på dig, White Wolf!). FEL, skriker jag. Anders Fager är inte vilken hålögd rollspelare med förvrängd bild av sin litterära förmåga som helst! Nej, han ligger bakom en av de bästa svenska böcker jag läst på år och dagar, novellsamlingen Svenska kulter. Bra skit – ni kan läsa min recension från 2010 här.

Ja heliga hoppande Homeros, det här kommer ju bli det största som hänt i rollspelssverige någonsin! (No pressure, Fria ligan).

Insamlingen hittar ni här. Det är bara fem dagar kvar!

Jag har egentligen bara en liten undran, som någon på Fria Ligan kanske kan reda ut. Var e brudarna? Åtta externa personer har kopplats in för att göra olika delmål, och alla är män. Någon kvinna borde man väl kunnat hitta? Till exempel Åsa Roos, Gunilla Jonsson eller Tina Engström.

23 reaktioner till “I reptilkultens pojkrum

 1. Är det inte viktigare att innehållet är bra? Nåja, oavsett det så verkar ju Fria Ligan ha gått in för att få material från författare som skrivit material åt tidigare versioner av Mutant och där är väl könsfördelningen som den är.

  Gilla

   1. Det säger jag inget om, men det är väl bara Gunilla Jonsson som kan tänkas ha skrivit till någon gammal Mutantversion? Som du vet lämnar allt det här med att ha med kvinnor bara för sakens skull mig kall.

    Gilla

   2. Det var väl trevligt (och jag är inte rabiat motståndare till att Roos eller andra frilansare skriver något åt Fria Ligan), men nog måste du väl ändå ha förstått att det jag menade var att man skrivit publicerade äventyr eller moduler.

    Gilla

   3. Observera att en av de som har tillfrågats aldrig skrivit något större till Mutant. Han (jag alltså) har inte ens spelat ett helt Mutantäventyr. Knappt skapat rollperson. Spenderade enorma mängder tid på att klaga på allt som gör Mutant till mutant (framför allt humorn) på det gamla forumet.

    Så ”har gjort något till gamla Mutant” är verkligen inte ett kriterium som gäller oss män som tillfrågats. Så varför i hela friden skulle det gälla kvinnorna?

    Gilla

   4. Vad jag kan se är det bara du som inte skrivit för Mutant förut. Trenden förefaller vara att man siktat in sig på sådana som har gjort det. Men föralldel, om du tycker att det är någon kvinna som är mer lämpad att skriva något till År Noll än vad du är så förmodar jag att du kan välja att avstå till förmån för någon av de ovan nämnda skribenterna. Det lägger jag mig inte i.

    Gilla

 2. Bra poäng om könsfördelningen. En av de tre du föreslår är tillfrågad, men har inte svarat. Som synes har vi som regel tillfrågat tidigare Mutantskribenter, men det finns ju undantag (i kranks fall var det just hans kritik mot Mutant som var ett av skälen till att vi frågade honom). Definitivt något att tänka på. Vi vill att Mutant: År Noll ska vara ett inkluderande spel.

  Gilla

 3. Framför allt tycker jag att det är kul att insamlingen har gått så bra! Det gör inte bara spelet snyggare, rimligen borde det också betyda ett stort intresse för spelet de kommande åren. Branschen kunde knappast ha fått en bättre present.

  Om vi nu övergår till den mer specifika konstruktörsdiskussionen – visst, det är bara män. Någon som kunde ha tillfrågats – även om hon möjligen har lite speciella och knepiga krav (jag har intervjuat henne) – är Karin Fredriksson. Det var hon som skrev det gamla äventyret Järnringen. Hennes inflytande över Pyrisamfundets utformning är klart underskattad. Hon, som också har skrivit manus till en del tv-serier, har i mina ögon en väldigt speciell känsla för personer och miljöer. Mycket i hennes äventyr var jäkligt coolt!

  Gilla

   1. Intervjun finns inte att läsa någonstans. Det knepiga var just att Karin inte ville medverka i ett kommersiellt sammanhang (JFAB:s Mutant-sida). Synd, men inte så mycket att göra åt. Hon var väldigt bestämd.

    Gilla

   2. Inte omöjligt, men det är inget som är bestämt nu – vi kan i vilket fall knappast dra igång en ny kampanj innan vi har levererat på denna… 🙂

    Gilla

   3. Inte jätteovanligt att folk inte vill medverka gratis i kommersiella sammanhang. En i grunden sund inställning tycker jag.

    Lägg upp intervjun på något icke-kommersiellt ställe vettja. Jag kan publicera den här om du vill.

    Gilla

   4. Hade jag gärna gjort – om jag bara vetat var texten är nånstans. Det är några hårddiskar sen. Dessutom har jag inte kvar Karins mailadress (den kan finnas hos nån i JFAB-gänget – Jocke kanske?). Jag vill minnas att hon halkade in på Mutant via Forodrim eller nåt annat Tolkien-sällskap. Sedan dess har hon skrivit manus för tv-serier som Rederiet. Vad hon gör nu vet jag inte.

    Gilla

  1. Jo, jag fick mycket bra input från Karin under åren 1985-87 och hon är den som bl.a. skapade begrepp som tidig och sen upptäckarålder.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s