Skuggornas mästare goes crowdfunding

Denna bild har jag snott från kommentarsfältet på fundedbyme.com.
Denna bild har jag snott från kommentarsfältet på fundedbyme.com.

Hoppsan! Tydligen håller det på att samlas in stål till en jubileumsutgåva av det gamla rollspelet Skuggornas mästare. Det hade jag missat.

Jag har ingen närmre relation till orignalet från 1988, men jag minns att jag spelade det ett par gånger – och alla ville vara ninjor. Vad annars, det var ju 80-tal? (Fast det var nog egentligen 90-tal då vi lirade.) Jag har ett vagt minne av att min rollperson blev nersparkad från ett hustak av en mafioso och dog. 😦

Mer info om spelet och insamlingen finns på Fundedbyme, och det finns en förhandstitt (med ett rubriktypsnitt som jag hoppas är temporärt) här. Alltså den där bilden på ninjor som konfronterar en drake? Awesomesauce.

Alla dessa ”kickstarters” i Rollspelssverige just nu. En liten fågel har viskat i mitt öra att även ett annat anrikt svenskt rollspel snart kommer att återupplivas medelst crowdfunding. Fluga eller hållbar affärsmodell, det är frågan.

32 reaktioner till “Skuggornas mästare goes crowdfunding

 1. Enligt min ringa mening är crowdfunding ingen affärsmodell. De projekt som bygger enbart på crowdfunding, oavsett om det är rollspel eller ej, kommer få det svårt efter en lyckad kampanj. Lite fluga, lite bra möjlighet att ta pulsen, men framför allt en möjlighet att göra saker som annars känns ekonomiskt riskabla. Jag gillar’t!

  Gilla

 2. Jag brukar försöka stödköpa ändå, crowdfunding eller inte. Jag tycker crowdfunding är ett asbra alternativ som verkligen känns som ett fräscht komplement. Däremot känner jag att det just nu är lite väl många projekt som bara plockar upp något som 30+-are får nostalgikänslor av, drar på lite coola screendumps och sen cashar in. Och detta trots att det, ibland, inte finns en enda person med från originalet. Planescape är väl ett sådant? Wastelands 2 tror jag hade nån med från originalgänget. Duck Tales orkade jag inte ens läsa om. Alla bara OMG DUCKTALES MÅSTE FUNDA.

  Gilla

  1. Tack! Vi jobbar på att få det att bli det också. =)

   Och om du undrar. Även om Gunilla och Micke inte kommer att skriva något nytt själva till spelet är det i slutänden de som godkänner allt.

   Gilla

 3. Apropå nostalgi o 30+. Nån borde göra Partisan. Som om det verkligen hade kommit ut, med Mutant2-regler o liknande, Kan nog lätt crowdfundas ihop.

  Gilla

   1. Det skulle förvisso vara roligt att se hur materialet såg ut, men som setting känns det som att tiden har åkt ifrån Partisan. Det var ett barn av kalla kriget.

    Gilla

   2. Måhända, men det är ju ingen som begär av alla andra miljarders miljoner historiska rollspel att de måste vara aktuella. Kanske är det snarare så att det skulle vara lättare att spela kalla kriget-scenarier nu, när de inte är lika politiskt brännande längre.

    Gilla

   3. Absolut. Jag menade snarare att det kittlande i att spela en ”ryssen anfaller”-kampanj inte är lika påtagligt i dag. Att man mer förknippar kalla kriget med spionhistorier och liknande.

    Gilla

   4. Jepp, tankarna byggde på dåtida spekulativa resonemang som känns extremt passé idag. Jämförbara amerikanska spel (Freedom Fighters, Price of Freedom) floppade och det var huvudskälet till att vi skrotade projektet.

    Gilla

   5. Åke Rosenius hävdade ju på rollspel.nu för en del år sen att ett av scenarierna från Partisan – det om invasion av utomjordingar – senare blev en del av bakgrunden till Wastelands.

    Gilla

   6. De tre plus tysk invasion. Festligt nog är det också (bortsett från utomjordingarna) de scenarier som den svenska krigsmakten planerade för under 2VK, krigsfall II, III och I.

    Gilla

   7. Tyvärr går det nog inte att skrapa ihop det materialet. Det har drabbats av IT-entropi. Hårddiskarna från 1980-talet är skrotade och eventuella 3½-tumsdisketter är väl knappast läsliga nuförtiden.

    Gilla

   8. Nåväl, låt oss anta att det är så. Icke desto mindre finns väl folks hjärnor kvar, så några av de återstående konstruktörerna kanske minns åtminstone i grova drag hur det var tänkt, i likhet med dig själv.

    Vad jag förstår så var tanken att de olika scenarierna skulle författas av olika personer. Ulf Schyldt skulle skriva om den tyska invasionen under 2VK. Men vilka var de andra?

    Gilla

   9. Jag skulle skriva om den amerikanska invasionen. (Killen som skulle skriva om rymdvarelserna lämnade branschen för länge sedan och vill nog inte bli påmind om ”ungdomssynden”. Därför nämner jag inte hans namn.) Mer än så minns jag inte idag, 25 år senare.

    Gilla

 4. En liten intervju med mig, bland annat om Skuggornas mästare har lagts upp på Gestaltar skiten: http://www.gestaltarskiten.se/intervju-med-tina-engstrom-mylingspels-mastare/

  Har dessutom lagt upp en ny förhandstitt av spelet på dess projektsida: http://fundedbyme.com/projects/1686/skuggornas-mastare-jubileumsutgava-25-ar/

  Observera att spelet dock fortfarande inte är korrläst och att design och sättning inte är den slutgiltiga. Halva boken är också bortklippt – därav ”förhandstitt”. =)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s