Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

True Blood – rollspel som tv-serie

post-mortem-of-true-blood-season-5-with-alan--L-CX7V37
Så här kan det gå när ingen har koll på gruppens power gamer.

För någon månad sedan kollade jag ikapp de senaste säsongerna av True blood. Vampyrer är ju skoj! Efteråt satt jag i min gröna soffa, sörplade lite grönt te och tänkte ”Vaffan, den här serien berättad som en rollspelkampanj, på en metanivå liksom bah”.

Jag kanske ska förklara vad jag menar lite tydligare: True bloods story, setting och karaktärer utvecklas på samma sätt som i ett traditionellt rollspel där det släpps tilläggsmoduler då och då.

Tänk er att Sookie, Bill med flera är rollpersoner som styrs av spelare, och att manusförfattare och regissören är spelledare. Jag ska ta det säsong för säsong.

säsong 1 har gruppen bara grundregelboken och kanske ”The Bon Temps Campaign Guide”. Det finns vampyrer och shifters, och Sookie har en mysko kraft som hon bara kan använda när spelledaren ger sitt godkännande.

säsong 2 har spelledaren köpt på sig flera nya böcker. Dels ”Dallas by Night”, för plötsligt måste karaktärerna åka iväg till Texas (boken introducerar även fiendeorganisationen Children of the Sun), och dels en monsterbok, för nu dyker det upp en livsfarlig maenad i kampanjen.

säsong 3 har en av spelarna köpt en ny splatbook om varulvar, och vill så klart spela en sån. (Spelledaren passar på att sno idén om varpantrar ur samma bok.) Spelledaren har i sin tur köpt en expansion som har regler för riktigt gamla vampyrer, så en sån får en viktig roll i äventyret.

säsong 4 har boken om älvor äntligen släppts, så nu kan Sookies spelare använda regler i den istället för att förlita sig på SL:s godtycke. SL har dessutom införskaffat den nya magiboken med regler för nekromanti, andar och spöken, och inspireras jättemycket av den. Lafayettes spelare börjar använda boken också, och skrotar sina gamla hemmaregler.

säsong 5 har spelledaren laddat ner lite extramaterial från rollspelets hemsida, och slänger in en ifrit för att ge kampanjen en lite mer exotisk touch. Men det gör hen mest för att köpa tid medan hen sätter sig in i den nya tjocka världsboken ”Sects and secrets” som handlar om alla olika hemlig sällskap som finns i vampyrvärlden, deras agendor och deras tro. Bills spelare råkar tjuvläsa i boken och mejlar SL: ”Vore det inte coolt om min karaktär förvandlades till en sån där vampyrgud i slutet av äventyret?”

Snart börjar säsong 6. Börjar det inte gå lite inflation i splatbooks nu?

  8 svar

  1. Profilbild för Per Olofsson
   Per Olofsson

   Lätt, jag gav upp efter säsong 3. Synd, för första säsongen var riktigt riktigt bra.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Säsong 1 är ju överlägset bäst!

  2. Profilbild för Nicklas

   Dessutom: karaktärerna är rollspelskorkade också.

  3. Profilbild för Albin

   Försöker avgöra om det här gör mig mer eller mindre sugen på att se True Blood. Vad jag dock vet är att nu vill jag spela WoD

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    My work here is done.

  4. Profilbild för Martin Rynoson
   Martin Rynoson

   Haha! Klockren iakttagelse!

  5. Profilbild för ne

   Äh! Själva poängen med True Blood är ju att det är extra allt. Jag hoppas att det smälls på med några till splatbooks i S6.

  6. Profilbild för Camilla Andersson

   Åh! När jag läste böckerna för något år sedan tänkte jag precis det här! Jag längtade tom tillbaka till långa rollspelskvällar i min ungdom 🙂

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *