7 reaktioner till “Rollspelssveriges pinsammaste händelse

 1. Jag tycker att din kritik måste nyanseras.: Järnringen missunnade knappast de behövande en talbok och grämde sig nog heller inte så mycket över förlorade intäkter. Den sura ton man anar i deras inlägg beror helt säkert på två saker:

  * Varken förlag eller upphovsman får något exemplar av talboken, inte ens om man uttryckligen ber om det, något jag tycker är barockt i sammanhanget.
  * Talböckerna hamnar snabbt på nätet via pirater.

  Båda mina trakoriska romaner har lästs in som talböcker, något jag på det hela taget tycker är roligt. Jag fick emellertid inte någon kopia trots att jag kontaktade TPB och bad om en. Istället har jag fått piratkopior nedladdade från nätet via vänner som förmodligen önskar vara anonyma. Det vore spännande om TBP stämde mig för detta. Nu vet jag att åsikter om piratkopiering varierar och ska inte käbbla om den saken här men som upphovsman kunde man begära att TPB tog någon form av ansvar i sammanhanget.

  Gilla

  1. Allt hamnar snabbt på nätet via pirater. Det är trist, men så är fallet, och talböcker är knappast något särskilt utsatt område. Istället för att skriva en massa inlägg om TPB så kunde de ju kritiserat det faktum att även deras tryckta böcker fanns piratade ute på nätet. Till exempel.

   För övrigt tycker jag att det är roligt att du benämnde inlägget som ”kritik” och inte bara ”raljerande”. =)

   Gilla

   1. Var det alltså raljant menat snarare än allvarligt? Hur som helst ville jag mest säga hur jag uppfattade det hela i sak. Du menar att man inte borde ge sig på TPB mer än förlaget som ger ut en tryckt bok – att det inte är deras fel alltså? Jag ser din poäng. Kanske är det just vad som uppfattas som TPB:s oresonlighet som retar. Hade en kommersiellt publicerad ljudbok piratats så hade man förmodligen inte skyllt på förlaget.

    Gilla

   2. Allvarligt menat med en raljant ton, skulle jag nog säga. =)

    Jag menar exakt så. Det är inte TBP:s fel att någon piratar en talbok som de har spelat. Och att en myndighet är otrevlig och oförstående inför kommersiella intressen … tja, jag är inte jätteförvånad. 🙂

    Gilla

 2. Jag skulle gärna ha betalat för ett exemplar av Slaktare små som ljudbok. Men nu lär väl dessvärre den möjligheten inte finnas längre.

  Gilla

  1. Jag vet flera som gillade inläsningen av Svavelvinter och har lyssnat till den med behållning. Vet inte riktigt om Slaktare små var lite bra inläst – jag har bara lyssnat på brottstycken.

   Gilla

 3. Eftersom jag har köpt ”Svavelvinter” tre gånger (i olika utgåvor, rollspelen ej räknade…) vid det här laget anser jag att jag kan uttala mig i piratfrågan utan att framstå som en snyltare. (Slaktare små har jag inte köpt till mig själv, men det beror bara på att jag fick ett signerat och numrerat ex som pris i Eriks tävling. Jag köpte dock ett ex som jag gav bort.)

  Självklart vore det rimligt att författaren och/eller förlaget informeras när en bok läses in av TPB och kanske också att en kopia skickas till författaren. Men vad jag vet gäller väl biblioteksersättningen även talböcker? Alltså blir det åtminstone någon form av ekonomisk kompensation för det hela.

  (Låt oss bortse från forskningsrapporter som visar att piratkopiering oftast gynnar försäljningen, snarare än tvärtom. Många som annars inte upptäckt en produkt (sic!) blir medvetna om den genom piratkopior och köper därefter ett lagligt ex av boken/skivan/spelet/etc. Reklam, som det heter när det visas på TV…)

  Om jag skulle vara lite konstruktiv vill jag föreslå en crowdfund-kampanj för att få Konfluxen-böckerna inlästa av en professionell (röst-)skådespelare (Thomas Bolme, tack!) och utgivna som ljudböcker. Jag lovar att köpa 5 exemplar av varje inläst bok, förutom de bidrag jag skulle ge till kampanjen.

  Så jävla mycket kan det väl inte kosta?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s