Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Nu räknar jag ner till År Noll

Bild: Reine Rosenberg
Bild: Reine Rosenberg

Det är en härlig tid att vara rollspelsnörd/hipster/nostalgiker. Igår retrochockade Riotminds Drakar och demoner-världen, idag meddelar Fria Ligan att Mutant kommer tillbaka. Ja, det gamla spelet från 1984, som senast gavs ut i Järnringens regi, men den här gången med undertiteln År Noll.

Det här är goda nyheter för alla rättskaffens rollspelare. Mutant var det första rollspelet jag spelade, kanske till och med min första kontakt med den postapokalyptiska genren, och det har en varm plats i mitt hjärta. Muterade älgar med silverhud, livsfarliga psi-mutanter, råbarkade utforskare, robotar … I love it.

Vad Mutant: År Noll är för sorts spel återstår dock att se, för än så länge är informationen om spelvärlden sparsmakad. Gissningsvis syftar ”år noll” på grundandet av Pyrisamfundet, eller kanske dagen då alla bunkrar öppnades och släppte ut allsköns folk som legat i kryosömn. Eller så är det bara en cool fras som inte betyder någonting speciell, en ”nu startar vi om”-grej.

Det fina med Mutants spelvärld är att den ser väldigt olika ut beroende på vilken tidsperiod man lägger sig i. Om ”år noll” syftar på Pyrisamfundets grundande så kan vi se fram emot en laglös värld, kanske åt vilda västern-hållet. Snackar vi ännu tidigare, ja då blir primitiva klansamhällen och en helt outforskad vildmark. Jag hoppas att Fria Ligan tar spelvärlden åt ett helt nytt håll, för det skulle vara så lätt att tröska på i redan upptrampade spår.

Vad vill jag se för spel, mer konkret? För det första hoppas jag att FL tonar det studentikosa ordvitseriet som präglade Undergångens arvtagare. Ja, humor är en del av Mutant men Järnringen tog det för långt. Allt behöver inte vara lustigt.

För det andra vill jag ha ett helt nytt regelsystem, ett som inte lider av BRP:s alla sjukdomar och buggar. Med det sagt så vill jag ändå ha ett ganska traditionellt rollspel – det får gärna ha snott russinen ut indie-kakan, men behöver inte go full Svavelvinter. Ett smart, enkelt system som hjälper en att spela i Mutants värld, till skillnad från de tidigare regelsystemen där man spelade Mutant trots reglerna.

Mest av allt vill jag nog bli överraskad.

Mutant: År Noll släpps 2014, men kan redan nu stötta utveckligen ekonomiskt genom en Funded by me-kampanj. Kanske inte jättesmart att lägga ut detta en fredag innan löning … jag får väl helt enkelt vänta tills på måndag med mitt bidrag.

Jag vill spela Mutant nu!

Jo, en sak till. Som av en händelse är även en ny verre av Mutant Chronicles på g.

  9 svar

  1. Profilbild för Mathias Ståhle

   En härlig tid. Onekligen. Önskar bara att jag hade lite mer tid att spela.

  2. Profilbild för Rickard Elimää

   Angående Mutant så tänkte jag att de redan har V0 att utgå från – en FATE-version som influerat flera av deras andra spel. Fast nu när jag tänker efter så brukar folk vara låsta av licenserna, vilket vi har kunnat se i spel som DoD6 och En Garde! 3.

   1. Profilbild för Kosta Kostulas
    Kosta Kostulas

    Jag kan säga att reglerna inte är låsta av licensen i detta fall. Men var verkligen reglerna låsta i DoD6 – då hade väl Riot köpt licensen.

  3. Profilbild för Fredrik L
   Fredrik L

   Lycklig lycklig skoj skoj!!!

  4. Profilbild för Johannes Samuelsson

   Jag skiter i att jag aldrig mer kommer ha tid att spela rollspel. Jag bara toknostalgitrippar på gammalt material, om och om igen. Speciellt Mutant.

   Igelkott. Med Jofahjälm.

   1. Profilbild för Nicklas

    Din jävel. Jag hade tänkt sova och inte sitta och rita sådant här: http://www.carbonatedink.com/art/digital-painting-2013/mutantgang.jpg

    1. Profilbild för Johannes Samuelsson

     Nicklas – din awesomness är oöverträffad. Jag tror aldrig nån brytt sig så mycket om något jag skrivit tidigare!

  5. Profilbild för Nicklas

   Det associationer jag får av År Noll är generation ett eller två efter katastrofen. När det fortfarande finns äldre personer som kommer ihåg det gamla men mest som en dröm om ett bättre liv än den mardröm de har runt omkring sig. När mänskligheten och dess ättlingar reser sig upp och försöker gå vidare.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *