Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Fringe är slut och jag är besviken (SPOILERS)

Min favoritserie Fringe är nu avslutad. Det allra sista avsnittet sändes i fredags i USA.

Den sista säsongen av Fringe var tyvärr inte en säsong av Fringe. Den var något annat, och jag hade hela tiden känslan av att huvudpersonerna råkat halka in i en helt annan tv-serie.

Upplägget och tonläget har varit helt annorlunda än i de tidigare säsongerna. Det är väl inget fel med det, och Fringe har tidgare återuppfunnit sig själv med stor framgång, men just här fungerade det inte.

Det finns många anledningar till det:

Observatörerna – de mystiska skalliga männen i grå kostymer – är jättetråkiga som fiender, speciellt om man jämför med tidigare storheter som William Bell, Walternate och David Robert Jones. Trots att Observatörerna är i fokus under hela säsong 5 så får man aldrig riktigt veta något om dem, deras kultur, eller vad de har för planer.

Det här med tidsresorna funkar inte. Det ploppar upp tidsparadoxer hela jäkla tiden, och ju mer man tänker på det desto mer fucked up blir det, och manusförfattarna väljer att hantera problemen genom att IGNORERA DEM FULLSTÄNDIGT. Inte ok.

Rimligtvis borde Observatörernas invasion av vår tid medfört att de förstörde möjligheten till sin egen existens.

Rimligtvis borde Walters och Michaels resa till framtiden inte gett något resultat, eftersom den händelse de ville påverka inte skulle kunna inträffa då historien redan ändrats radikalt av Observatörerna. Och även om den på något sätt skulle lyckas, så slutet – det slutgiltiga slutet – bara rent utsagt fel.

OM Observatörerna aldrig fanns så skulle Walternate hitta botemedlet till Peters sjukdom (back in the 80:s, alltså), och Walter skulle aldrig resa till den andra dimensionen, och då skulle INGENTING AV DET SOM HÄNT I FRINGE ENS HA INTRÄFFAT.

Ett korrekt slut skulle vara att Peter, som alltså aldrig lämnat den ”röda”-dimensionen, vaknade upp bredvid Fauxlivia. Och att Olivia, som aldrig skulle rekryterats till The Fringe Division, eftersom det inte skulle ha funnits något behov av att grunda den, levde ut sitt liv som en vanlig FBI-agent.

Kruxet är att vi aldrig får reda på hur tidsresor fungerar i Fringe-universat, och därför känns allt ad hoc och krystat. Är det som i Doctor Who, att det finns vissa låsta punkter i tiden som inte går att påverka men att allt däremellan kan ändras lite hur som helst? Eller är det som i The butterfly effect, att varenda liten justering skriver om hela framtiden? Ingen vet.

Det enda man får reda på är att Walter tror – oklart varför – att det förflutna kommer att ”startas om” från 2015, då Observatörerna invaderade, och att detta antagande visar sig vara korrekt. Av någon anledning.

Jag har älskat Fringe under lång tid nu. Det är en fantastisk tv-serie. Tyvärr pajades slutet av, så vitt jag kan se, tidsbrist och låg budget. Trist.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *