Designfetisch: Grip

Plötsligt dök det upp en grip i tv-rutan. Det är verkligen inte varje dag! Tyvärr är ju gripen Garm i årets julkalender, Mysteriet på Greveholm, ett ynkligt exemplar av denna magnifika varelse. Vad kan jag då annat göra än att sätta ihop en liten visuell hyllning till allas vår favoritörnkatt? Jag vill ju inte riskera att dagens barn växer upp utan full förståelse för gripens coolhet.

Eftersom det här är Piruett.se så kommer bilderna givetvis från olika svenska rollspel. Vad annars?

Monsterboken (1985)

Den, så vitt jag vet, första bilden på en grip i svensk rollspelshistoria. Varför ser den så ledsen ut? Den borde vara glad, den kan ju flyga! Fast i och för sig, om jag blivit kallad för ”en verkligt otäck best” så skulle jag också bli lite moloken.

monsterboken1985

Drakar och demoner (1987)

Här beskrivs gripen bara som ”en verklig best”. Förståeligt att ”otäck” ströks, för den här liraren ser ju riktigt mysig ut. Man vill bara gosa med den i soffan och kolla på repriser av Grey’s anatomy.

Dod1987

Monsterboxen (1990)

På 90-talet började griparna tydligen ”älska hästkött över allt annat”. De är som besatta av hästar! Om de kommer inom en kilometer från en häst så känner de vittringen och tar upp jakten. Vittringen! Så inte nog med att gripen har ett örnhuvud, den har superluktsinne också. Som en sorts himmelens haj. Fåglar brukar väl jaga med hjälp av sin syn, inte sitt doftsinne? Eller så har jag missat att det finns ett gammalt ordstäv som går ”hon har luktsinne som en örn”.

monsterboxen1990

Drakar och demoner (1991)

Är det här verkligen en grip? Spontant skulle jag gissat på en sfinx som låtit håret växa efter ett misslyckat nose-job.

dod1991

Drakar och demoner Chronopia (1994)

Chronopias regelbok hade ett ganska oväntat sätt att illustrera monster. Ja, vad ska man annars kalla tilltaget att visa dem genom fönstret i hytten på en finlandsbåt? Det här är ju ändå ett spel som utspelar sig i en stad.

Dod chronopia 1994

Jorges bestiarium (2001)

Den bästa griptolkning som någonsin gjorts. Här är det ingen jäkla tax-free, här är det fullt ös medvetslös. Mums!

jorges_grip2001

Västmark (2003)

I Västmark finns griparna ”alltid i närheten av stora guldfyndigheter som de vaktar in till döden, då deras ungar måste äta guld för att växa”. Äta guld? HUR lyckas en lejonörn ens komma åt guldet? Innan människan uppfann gruvdriften måste gripen levt vid bäckar och strömmar, där guldklimpar kunde fiskas upp ur vattnet. Jag finner detta högst osannolikt.

Vastmark3_2003

14 reaktioner till “Designfetisch: Grip

 1. Grymt! Men vart får du tag på alla bilder? Är gripen ”tagen” för Monstertisdag nu eller får man komplettera vid ett senare skede? 🙂

  Gilla

 2. Jag inser mer och mer hur mycket monsterboken har präglat min bild på alla mytiska djur. Oavsett djur så dyker det upp en bild av Anders blixt i mitt huvud.

  Gilla

   1. Jaaa!! Såklart! Jag får skylla på att jag satt på julmiddag hos
    Svärmor (blöt sådan) och tjuvläste lite. Lätt att man blandar ihop namn då.
    Hur jag kan blanda ihop Nisse gullikson och Anders blixt är dock otroligt märkligt då jag älskade (älskar) nisses teckningar.

    Gilla

 3. Hur är det nu, det här med att vakta guld kommer från herodotos – han beskriver den legendariske resenären Aristeas som reser till den mytiska bergskedjan Issedonerna i öster där gripar slåss mot enögda ”arimasper” som vill stjäla deras guld. Hästätandet/jagandet tror jag är ungefär lika gammalt, men är inte säker på källan. Det är ju f.ö. detta som ledde till skapandet av Hippogriffen, tänkt som en bizarr motsägelse iom Gripens roll som hästätare, av Ludovico Ariosto i hans 1500-talsepik Orlando Furioso

  Gilla

 4. Intressant att alla DoD-utgåvor fram till Riotminds missar gripens hästöron. Det gör att den ser lite naken ut, och kanske mer fågelaktig än den borde. I egenskap av skåning tycker jag ju det är viktigt med korrekta gripar.

  Gilla

 5. Fast som någon insändarskribent i Sinkadus hjälpsamt upplyste oss om när det begav sig föreställer ju Monsterboken-bilden inte en grip utan en opinicus… 😉

  Trevlig genomgång hursom! Intressant med de olika tolkningarna.

  Gilla

 6. Synd bara att de sista bilderna inte är från Drakar & Demoner, utan från något slags haschdoftande sagoberättarlek som stulit namnet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s