Neotech rebootar – och behöver eldsjälar!

Neogames (eller vilka det nu är som ligger bakom) ska crowdsourcea delar av produktionen av nya Neotech NX. Allt jag läst om NX än så länge verkar jäkligt lovande, och exempeltexterna som nu finns upplagda gör mig bara ännu mer nyfiken.

Jag spelade rätt mycket Neotech (ettan) när det kom. Kampanjerna handlade oftast om militärer eller gangsters, och så här i efterhand minns jag spelet som ganska svårspelat. Rent tematiskt alltså — vad fan skulle man göra? Därför oroar det mig lite att NX beskrivs som ”världsbyggnadsprojekt”.

Sen är det ju det här med att pytsa ut arbete på fansen. Jag har gjort en del gratisarbete för olika rollspel genom åren, men då alltid i form av korrläsning och speltester. Jag har aldrig producerat något själv. Nu blir jag dock lite sugen, men vet med mig att jag aldrig kommer att komma mig för att göra något. Jag är dålig på att producera till andras projekt.

Hade det här varit någon annan bransch så hade jag haft vissa andra betänkligheter med upplägget. Att jobba gratis för företag som tjänar pengar på mitt arbete är inte min grej. I det här fallet finns det ju inga pengar att tala om i rollspelsbranschen, och om jag förstår det rätt belönas alla skribenter som skrivit minst tre publicerade med ett ex av regelboken. För en textmassa på 6000-9000 tecken känns det helt rimligt tycker jag.

Det finns, i alla fall för mig, gränser för vad jag är villig att ställa upp med gratis. Att speltesta Svavelvinter-rollspelet kändes helt okej, men att korrläsa kommande jubileumsutgåvan av Drakar och demoner (c:a 1,4 miljoner tecken) blev för mycket.

Oh well, om jag haft lite mer tid och ork hade jag absolut gett mig på att skriva 3000 tecken om robotar till NX. Men jag får nog lov att överlåta det andra, bättre lämpade, skribenter.

Hur mycket gratisarbete är ni villiga att ställa upp med för något som ni gillar? Och – framför allt – vad tror ni om Neotech NX?

6 reaktioner till “Neotech rebootar – och behöver eldsjälar!

 1. Kan lägga till lite info: Arbetsnamnet Neotech X blev helt enkelt NX, vilket är vad vi kommer använda. Neogames publicerar spelet men projektet ligger helt på frilans. Det är värt att vara realistisk också – NX har skrivits på sedan 2006 och har flera gånger avstannat helt. Denna gången är vi förhoppningsfulla om att ta oss till publicering, men det hänger mycket på hur mycket drag vi får i arbetet – därav att vi behöver lite mer input och hjälp på traven. Skrivutmaningen i sig kommer inte göra klart NX på något sätt, men om det gör att vi får tag i en (eller flera) duktiga skribenter så kommer chansen vara mycket högre!

  Gilla

   1. Njae, vi kallar spelserien eller världen för Neotech. Utgåvan kallar vi NX. Men men, inget är satt i sten, vi försöker mest göra klart spelet 🙂

    Gilla

 2. Well, frilans har man ju gjort – och det ända man förväntar sig är sitt namn i slutprodukten och ”äran” av att ha skrivit rollspelsgrejer.

  Världsdelen till SV var ju till största delen fanbaserad – och där bestämde vi att alla som deltog med texter skulle ha med sitt namn i boken, få en gratisbok – även i de fall vi tvingades ta bort texter pga utrymmesskäl.

  Gilla

 3. Jag tror att ett färdigt NX blir ascoolt. Jag var ju med på tåget under en period och har läst det mesta av spelet. Eller det som fanns då. NX har alla möjligheter att bli ett av Sveriges bästa spel genom tiderna.

  Om det blir klart. 🙂

  I övrigt delar jag (idag) din inställning till gratisskrivande, och känner att jag redan har gjort min beskärda del av det.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s