Så säger du bara för att få knulla

Stone Sex Party

Jag anser att kvinnor är exakt lika mycket värda som män. Att de ska ha samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter som män. Jag anser att ett samhälle som gör skillnad på män och kvinnor – medvetet eller ej, systematiserat eller ej – är ett defekt samhälle.

Jag anser att människor som på riktigt gör skillnad mellan könen är intellektuellt oärliga (om de gör det som en del i en agenda), eller rent ut sagt korkade (om de gör det för att ”det alltid varit så”).

Jag anser att de allra allra flesta av de egenskaper som anses vara manliga eller kvinnliga är sociala konstruktioner.

Jag är feminist.

När jag uttrycker dessa åsikter så får jag väldigt intressanta reaktioner av andra män. En vanlig föreställning är att jag bara säger att jag är feminist för att få knulla. Varifrån denna idé kommer vet jag inte, men jag gissar att den är en del av myten att allt män gör – lär sig spela gitarr, tar tangolektioner, voluntärarbetar för Amnesty, intresserar sig för fransk stumfilm – gör de för att få ligga. Detta är en märklig föreställning som i min erfarenhet helt saknar verklighetsförankring. (Av de män jag känner är det utan tvekan de med minst genusanalys som knullat mest.)

”Så säger du bara för att få ligga” gör det väldigt svårt att som man diskutera feministiska frågor. Påståendet är direkt ämnat för att underminera mig i allt jag säger; att få mig att framstå som oärlig och manipulativ och utan ryggrad. En kappvändare som säger vad som helst för att få doppa.

Förutom att vara jävligt irriterande för mig personligen, så är detta en bromskloss för all meningsfull diskussion män emellan om feminism och jämställdhet. Och det är illa. Mycket av vad som brukar kallas ”kvinnofrågor” är egentligen mansfrågor. Kvinnomisshandel är ett mansproblem, inte ett kvinnoproblem. Våldtäkter beror på manligt beteende, inte kvinnligt. Allt som kommer i vägen för att män ska kunna prata om detta med varandra, öppet och ärligt, är av ondo för alla människor, ja för vårt samhälle i stort.

Så kan vi, snälla, avliva den där myten om att män gör allt för att få ligga? Vad är man för tragisk liten människa om man väljer sina intressen och åsikter för att maximera oddsen för sex? Jag är feminist för att det är det enda möjliga om man är en tänkande varelse.

60 reaktioner till “Så säger du bara för att få knulla

 1. Jag tror ju tvärtom att du intar de ståndpunkter som du gör därför att du ärligt och uppriktigt är en politisk idiot med allvarliga missuppfattningar om världens beskaffenhet och inte för att jaga kjoltyg.

  Gilla

  1. Allt det där uttalandet är är en förolämpning utan grund eller innehåll. Vad betyder ens ”politisk idiot”? Är det samma sak som nyttig idiot, och i så fall för vem (den världsomspännande feministiska kommunistkonspirationen). Eller är det vem som helst som inte vill hänga med er SD:are och knacka komiker på stan…

   Gilla

   1. Roligt att ni skriver under på att ni är ett gäng våldsbenägna råskinn som tror på sinnessjuka konspirationsteorier. Tycker ni skall ta den naturliga följden av den insikten och utträda ur riksdagen till förmån för ett _demokratiskt_ parti vars säkerhetspolitiska talespersoner inte hotar folk med järnrör på stan. Alltid roligt när man är på samma sida i en diskussion.

    Gilla

   2. Det förvånar mig inte att du tycker att det är ”underhållning” att gå in och trolla på vänsterbloggar. Bättre än att roa sig på stan med en mobilkamera och järnrör, antar jag.

    Gilla

   1. Tvärtom. Jag sa ju att jag trodde på hans ärlighet och uppriktighet när han framförde sina ståndpunkter och att jag inte trodde på att han bara låtsades vara feminist för att få komma till. Det borde dessutom vara mer värt för honom när det kommer från undertecknad, som är en uttalad politisk motståndare (vilket jag också markerade tydligt i mitt inlägg), än vad det är när det kommer ifrån en flock nickedockor som i vilket fall som helst håller med om allt han säger.

    Folk är så känsliga nuförtiden. Det beror nog på att alla har det för bra. Tänk på de svältande barnen i Leningrad 1941, säger jag bara.

    Gilla

   2. Det torde nog främst vara det här: ”Jag anser att de allra allra flesta av de egenskaper som anses vara manliga eller kvinnliga är sociala konstruktioner.”

    Men jag misstänker att vi inte kommer att övertyga varann på den punkten och iom att det är söndagkväll etc. så kanske vi kan enas om att vara oeniga.

    I vilket fall som helst så tycker jag att man ska försöka bete sig anständigt mot folk som förtjänar det.

    Gilla

   3. Jag får känslan att det är mycket otroligt att någon kommer övertyga dig om något som du redan har åsikter om, att byta åsikt är något som kräver mer än vad som verkar finnas.

    Gilla

   4. Var det inte JFK som sa att han under alla sina år som politiker aldrig varit med om att en person, genom att diskutera, fått en annan person att byta åsikt? För detta krävs oftast att personen i fråga på egen hand och genom egna upplevelser kommer fram till att hen har fel.

    Gilla

   5. Jag får känslan att det är mycket otroligt att någon kommer övertyga dig om något som du redan har åsikter om, att byta åsikt är något som kräver mer än vad som verkar finnas.

    Gilla

 2. Jag tycker om att läsa väl formulerad text om ett ämne som egentligen ligger mig varmt om hjärtat men på Internet alltid gör mig trött. Jag tycker om klarspråk. Jag tycker att du har rätt, i allt.
  Jag tror inte att det över huvud taget påverkar din liggbarhet. (Däremot får din generella status som vettig individ sig en skjuts.)

  Gilla

 3. Jag insåg för övrigt just att det nivåanpassade svaret på något sådant naturligvis vore att titta på personen ifråga, uppifrån och ner, och sedan svara ”Nej…Att jag får ligga så väldigt mycket mer än du har…andra…orsaker” och flacka lagom pinsamt med blicken. Omoget? Javisst! Men don efter person, eller nåt 🙂

  Gilla

 4. De kanske säger så [”…gör du bara för…”] för att försöka skämta bort en lite för allvarlig diskussion som de inte tycker passar i sammanhanget där den tas upp? Det kanske inte alls har med deras åsikter kring kvinnor och mäns sociala roller att göra. (Annat än som indikation på hur ofta de vill prata om dessa åsikter, förstås.)

  Gilla

  1. Du kan ha rätt. Ibland är det lättare att skämta än att snacka om viktiga saker. Men i min erfarenhet dyker dylika påståenden bara upp när den andra personen inte tycker lika dant.

   Jag kan ha väldigt bra diskussioner om manlighet, sexualitet, och kön med vissa av mina kompisar, men med andra är det tvärstopp. Och jag tycker mig se en tydlig åsiktsskillnad mellan dessa två grupper. De som säger ”så gör du bara för att —” skiter fullständigt i kvinnors rättigheter.

   Jag vill även påpeka att det är nästan lika vanligt att det är kvinnor som säger ”det säger du bara för att –” som att det är män. Nästan.

   Gilla

 5. Jag tycker det är roligt att den här Jocke och hans kompisar Eric, Kent och Christian tagit rollspelandet till sina hjärtan. Som jag förstått det var händelserna på Kungsgatan ett lajv som killarna deltog i. Järnrören var i själva verket vadderade plaströr och trion var påväg till Centan för att delta i METRO 2033 – Röda Linjen. Vi får önska dem lycka till i framtiden och hoppas att vi snart får nya inblickar i den fantasyvärld som utgör SD:s världsbild.

  Gilla

   1. Ah, den härliga ”ha en bra dag!”-retoriken. Notera hur Joakim, efter att ha hoppat in mitt i ett sammanhang och börjat förolämpa folk, nu ska vara lite lättsam och klämkäck, för att bevisa att allting bara rinner av honom. I’m rubber, you’re glue, liksom.

    Gilla

   2. SD borde göra ett rollspel. Vore coolt att se hur en sådan setting skulle se ut. (risken finns att den inte blir så farligt olik den lite lumpna standard fantasyn. Eddings skulle nog vara värre t ex.:/)

    Gilla

 6. Jag håller med till viss del. Självklart finns det skillnader mellan könen. De mest tydliga är de fysiska skillnaderna (som t.ex. gör att man inom alla elitidrotter som kräver någon form av fysisk prestation har delat upp den så att man bara tävlar mot samkönade).

  Gilla

  1. En fråga jag ställer mig kring det är, när skillnaden mellan mänskliga individer är så stor, så mycket större än skillnaden mellan könens genomsnitt (när det gäller, säg enklast, fysisk storlek eller styrka), är kön verkligen en relevant grunduppdelning? Hade det till exempel inte varit rimligare att inom elitidrotter i så fall dela upp efter storlek, ifall det nu är lika förutsättningar man är ute efter? Så att långa tävlar mot långa och korta mot korta?

   Gilla

   1. Visst, men det gör man ju redan i alla former av kamp- och kraftsporter (boxning, brottning, tyngdlyftning, etc). Eller ungefär iallafall: man delar upp efter vikt. Längden har inte jättestor avgöran på hur bra man är på en sport. Zlatan som är drygt 190 är nästan lika bra som Lionel Messi som är typ 160. Men skulle man i t.ex. en sport som tyngdlyftning eller 100 meter löpning ha en klass för alla, oavsett kön, som väger 60 kilo och är 155-165 cm långa skulle inga tjejer kunna tävla på elitnivå eftersom män är fysiskt sett så mycket starkare än kvinnor.

    Gilla

 7. Men får du ligga mer?

  Sen är det väl lite oförskämt att säga: ”Jag är feminist för att det är det enda möjliga om man är en tänkande varelse.” Om du inte menar feminist i dess bredaste mening

  Nu verkar vi ju tycka precis samma sak i de exempel du nämner, men jag skulle ändå inte kalla mig feminist. Ordet innehåller för mycket kvotering och tvång i mina öron.

  PS Kul att både politisk och kulturell elit följer din blogg. 🙂

  Gilla

  1. Hej qwety! Jag tycker det är tråkigt att du inte kallar dig feminist, trots att du är feminist. Ordet har kapats av kvinnohatare och nättroll som låtsas det betyder något som det inte gör. Feminist = män och kvinnor är lika mycket värda. Varken mer, varken mindre.

   Gilla

   1. Mja, det är nog mer FI och liknande ytterligheter som får mig att tveka. Sen känner jag mig inte riktigt välkommen heller. Jag har ju inte särskilt djupt engagemang, så jag kan tänka mig att det skulle kunna uppfattas som respektlöst.

    Gilla

   2. ”Att inte tro på feminism pga man tycker vissa feminister är knäppa är som att inte tro på demokrati pga det finns idioter som också gör det.”

    Gilla

   3. Snarare: ” inte tro på demokrati pga det finns idioter som också gör det – och som definierar det idiotiskt.” Feminismen som begrepp är lite ”contested”. Det pågår en kamp om dess innebörd. Eller också är det bara jag som inte hängt med. Min osäkerhet gör att jag inte vill göra anspråk i onödan.

    Gilla

 8. Imponerande! Välformulerat, väl genomtänkt. Det borde finnas fler människor som du. Jag fick just lite mer hopp för mänskligheten.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s