Metametametameta

John Scalzis nya bok Redshirts är inte jättebra. Den är lite smålustig och innehåller en massa massa massa massa Star Trek-referenser som jag bara fattar hälften av, men dess stora problem är att den utger sig för att vara smartare än vad den egentligen är.

Handlingen följer ett gäng rödskjortor på det mycket Enterprise-liknande rymdskeppet Intrepid och hur de börjar inse att något inte står rätt till. Alla som sett ens några få avsnitt av Star Trek vet att rödskjortor dör – ofta. Bokens rödskjortor upptäcker denna statistiska anomali och bestämmer sig för att göra något åt det.

Ganska meta. Men sen tillkommer ytterligare ett metalager, och sen ännu ett. Och kanske ett fjärde? Det blir så jävla mycket meta att det står mig upp i halsen. För, som sagt, det är inte en smart bok. Okej, man kanske inte läser Scalzi för att få någon sorts intellektuell uppenbarelse, men om jag läser en bok som så uppenbart vill vara klyftig men inte lyckas så känns det bara lite pinsamt. Det är inte en dålig bok på något sätt, Scalzi är en underhållande författare, men den levererar inte vad den lovar.

Skulle förmodligen funkat bättre som en novell.

En reaktion till “Metametametameta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s