Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Internet dödade superhjälten

För ett tag sedan funderade jag så här på Twitter:

Ja, skulle det?

Som sagt: alla har kameramobiler, det finns övervakningskameror överallt, Facebook, Twitter, Instagram och så vidare. När en främmande man raggade på modellen Melissa Stetten så twittrade hon om det – och inom en kvart visste hon allt om honom. Inklusive att han var gift.

Fatta hur mycket energi och planering det skulle krävas för till exempel Spindelmannen att behålla sin identitet hemlig. Han skulle bli fotograferad hela tiden, varenda gång han så mycket som gav sig ut på patrull så skulle någon knäppa en bild på honom. Med en kamera som troligen geotaggar bilden. Naturligtvis skulle det finnas en webbplats där man kan ladda upp dessa bilder och få dem utmärkta på en karta – det finns redan för kändisar – och det skulle inte dröja länge förrän ett vaket öga kan gissa sig till ungefär var Spindelmannen bor.

Hur skulle Parker ens kunna ta sig hem obemärkt? I serien bor han högst upp i sitt hus och av allt att döma är de som bor i de omkringliggande husen blinda. Med tanke på hur otursförföljd Parker är så skulle han säkert dyka upp på Google Maps just när han är i färd med att klättra in genom sitt fönster.

Pressen skulle vara efter honom på ett sätt som får JJ att verka som en vekhjärtad amatör.

”Fysiska” superhjältar, som Spindelmannen och Daredevil, skulle inte ha en chans att behålla sin identitet hemlig någon längre tid. De skulle tvingas lägga ner så mycket möda på att upprätthålla hemligheten att det helt enkelt inte skulle funka. Om det tar en timme att besegra Gamen så skulle det ta två timmar att ta sig dit och hem igen på ett säkert sätt. Så fort det blir kris, bråttom, så skulle allt rasa.  Och det här med att akut springa in en gränd och byta om? Glöm det. Plötsligt står Parker där, halvt ombytt, i bakgrunden på någon 15-årings Instagram-bild.

  9 svar

  1. Profilbild för Lars Krantz
   Lars Krantz

   Jo, det stämmer säkerligen i det stora hela. Svårt att ta sig från plats A till plats B utan att man registreras utav någonting. Å andra sidan så säger bevis på foton och film inte lika mycket nu som det en gång gjorde. Vi tror inte lika mycket på vad vi ser längre. Skulle du till exempel tro på en människa som klättrade på väggar om du såg det på public service TV? Förmodligen inte. Antingen så är det någon tjomme som vill göra sig känd och har CG-animerat något, eller så är det ett fräsigt reklamföretag som vill få oss att få upp ögonen för någon knepig produkt.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Sant. Mitt scenario förutsätter att det är allmänt känt att det finns superhjältar.

  2. Profilbild för Simon J Berger
   Simon J Berger

   Hemlig identitet är töntigt.

  3. Profilbild för Nike Zelius
   Nike Zelius

   Fast hur troligt är det att Clark Kents jobbarkompisar INTE fattar att det är han som är Stålmannen? Redan nu, liksom.

   Spindelmannen, däremot, får knappast några problem. Han verkar ju gå från normalbyggd till grymt muskulös så fort han tar på sig sin dräkt. Folk skulle geotagga honom, bryta sig in i Peter Parkers lägenhet och ba: ”oj, förlåt! trodde du var Spiderman, men du var ju bara nån tanig kille… sorry”.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Det där med Stålmannen vore en rolig twist. Alla liksom bara spelar korkade för att Stålis ska känna sig trygg i sin CK-förklädnad. =)

    1. Profilbild för Hampus Eckerman

     I någon gammal serietidning förklarade de det med att han på ngt vis hypnotiserade folk. I det numret blev folk immuna mot hypnos som skydd mot någon superskurk och plötsligt kunde alla se att CK var Stålmannen.

  4. Profilbild för o

   Det beror på vilken sida man sympatiserar med. I fallet ”slemmot på flyget” sympatiserar man naturligtvis med personen som blir antastad eftersom hon är känd. Alltså hjälper man till att ta reda på slemmots identitet. I fallet ”spindelmannen bor i mitt hus” sympatiserar man naturligtvis med spindelmannen eftersom han är känd. Alltså hjälper man till att hålla hans identitet hemlig. Det intressanta blir när spindelmannen antastar en fotomodell – DÅ är frågan vems berömmelse som väcker mest sympatier.

   Diktatorer, folkmördare och annat välkänt folk lyckas ju gömma sig – trots eller kanske på grund av att ”alla” vet i vilken stad de bor.

   Däremot: om jag var en superhjälte skulle jag hålla ögonen på mina odds på betsson. När vadslagningen stänger, då vet man att ens dagar med hemlig identitet är räknade…

   1. Profilbild för Hampus Eckerman

    Fanns ett gammalt Spindelmannen avsnitt när någon hade triangulerat på Spindelmannen för att lista ut var han antagligen bodde respektive jobbade, Han löste det så de skulle se PP samtidigt som ngn maskerad gubbe som klättrade runt..
    Spindelmannen borde annars vara den som klarar sig. Han har ju spindelkänslan som varnar när någon ska fota eller observera honom.

  5. Profilbild för john

   spindelsinnet varnade ifall någon granne var på väg att se PP ta sig in eller ut genom takfönstret 🙂

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *