Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Prometheus, eller, alla dessa förbannade trailers

Jag har sett fram mot filmen Prometheus sedan jag först hörde talas om den. När den första trailern dök upp på nätet höll jag på att dö fanboydöden (framför datorn med vidöppen mun). Sån jäkla pepp!

Sen kom en trailer till, och den var också mastrubatoriskt bra. Men sen dök en internationell version av samma trailer upp, med nya scener. Och sen ännu en trailer. Och sen en featurett. Och sen reportage med olika människor i produktionen. Och sen några virala videor. Och sen en trailer av typen berätta-handlingen-från-början-till-slut. Och medan allt detta pågått så har det nästan varje vecka ploppat upp nya bilder från filmen på nätet. Plus intervjuer med skådisar, artiklar om regissören med mera och så vidare.

Det blir för mycket.

En välgjord trailer är bland det bästa som finns. Jag älskar verkligen trailrar. Men när mängden klipp från samma film får sådana volymer som i Promotheus, eller Avengers för den delen, så börjar mitt intresse för rullen att svalna. Och vad värre: jag känner att jag sett för mycket ur filmen, jag vet för mycket om handlingen och jag börjar frukta att filmen på något sätt förstörts för mig.

Det bästa med den första Prometheus-trailern var ju mystiken. Hur ser aliensarna ut? Vad är det besättningen hittar? Är det där en space jockey? Vad är det som händer? Nu, med veckor kvar till premiären, kan jag svara på de frågorna. Vilket suger. Jag vill inte veta detta innan jag sett filmen!

Filmbranschen har fått något om bakfoten. Bara för att fansen hela tiden vill ha fler bilder, mer info, nya scener så betyder det inte att de borde få det. Och det här pr-maskineriet som pumpar allt snabbare ju närmre premiären kommer gör mer skada än nytta för själva filmupplevelsen.

Det här är knappast någon ny iakttagelse, annat än att det möjligen blivit ännu värre på sistone. Men den tål att upprepas. Och framförallt blir det allt viktigare för en själv som filmkonsument att ta ett beslut: ska jag se alla dessa trailers och acceptera att jag aldrig kommer kunna gå in i en biosalong ”oförstörd” igen?

Hur gör ni?

  13 svar

  1. Profilbild för Dan Strokirk
   Dan Strokirk

   Medhålles. I vanliga fall har jag inget mot spoilers, men se senaste trailarna till Prometheus har känts som kondenserade filmer snarare än lockande aptitretare.

  2. Profilbild för Gnu-tobbe
   Gnu-tobbe

   Precis min åsikt. Jag har sett den första (eller var det den andra…)trailern.
   Men när det helt plötsligt fanns två till så drog jag öronen åt mig.Jag vill ha några överraskningar kvar!!!

  3. Profilbild för Micke

   Jag håller med.
   Sen vill jag dra fram ett kul trailerexempel, som jag börjar tvivla att jag minns rätt kring däremot, vanilla sky. Om mitt minne inte sviker mig så såg jag en trailer till den där han bland annat sprang runt på ett kontor och sköt som besatt med en MP5a. Vilset såklart är genialt eftersom det inte ena är med i filmen.

   1. Profilbild för Bengtpetter
    Bengtpetter

    Jo, det har blivit för mkt från Prometheus. Särskilt på Facebook. De lägger ut saker utan att ha något att säga. Minst en av intervjuerna med Noomi Rapace är också riktigt intetsägande.

    Fast som fenomen tycker att förhandssnacket är intressant. Känns som att filmbolaget försöker nå en fanbase av spekulerande nördar på ett lite nytt sätt. Intressant. Men det har gått över styr. Å andra sidan: när filmen väl är ute så tror jag att allt det här glöms bort. Är filmen bra så är den bra.

    /Petter B

  4. Profilbild för Vicvolta
   Vicvolta

   Kollar aldrig trailers. Bara teasers. Det räcker. Tycker att trailers suger.

  5. Profilbild för Vicvolta
   Vicvolta

   För övrig pratade de om pre-release-hype på PP3 i P3 för några veckor sedan. Intressant där de diskuterade hype kring filmer och liknande. Någon forskare hävdar att vi nått en punkt där själva hypen är större och viktigare än själva produkten. Att det senare inte blir så intressant, eftersom när exempelvis filmen till slut har premiär har hypen förflyttats till något nytt istället. Skiftena går fortare än det går för produkten att nå ut.

  6. Profilbild för Hej

   Trailers är reklam. Jag ser inte reklam frivilligt.

   Sen brukar trailers mest förekomma kring filmer som jag inte är intresserad av, typ action-filmer.

  7. Profilbild för Citizen_kane
   Citizen_kane

   ditt eget fel om du kollar alla trailers !! och om ditt intresse svalnar skiter väl jag i ! LOL

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    LOL, verkligen.

    1. Profilbild för Citizen_kane
     Citizen_kane

     men visst kan det vara svårt att stå emot..  the force is strong in some people = )

  8. Profilbild för Emma Althea Gillerbrant

   Är det en film som spottar ur sig massa trailers och det är en film jag verkligen är pepp inför så ignorerar jag konsekvent all info som kommer efter första trailern. Jag vill helt enkelt inte veta allt innan jag sätter mig i biosalongen

  9. Profilbild för Broderick

   Scott, hemlighetsmakeriet, spår av Aliens DNA och teasern… Efter det har man ledsnat och tappat suget något.. Men ska i alla fall se den… fan som man är 😉

  10. Profilbild för Elin Gissen
   Elin Gissen

   Min princip är enkel. Jag ser de första ca 20 sekunderna av en trailer. Sedan avgör jag, har jag något som helst intresse av att se denna film någon gång i livet. Är svaret nej ser jag resten och har då fått i mig filmen i kondenserad form, är svaret ja blundar jag, håller för öronen och nynnar högt. Jag är lite av en syn i biosalongen

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *