Kärleksattack: Peter Bergting

En kärleksattack är ett snabbt, oväntat utbrott av varma känslor gentemot en individ. De är helt onyanserade gejsrar av affektion. Det behövs fler kärleksattacker i världen, och därför tänker jag med jämna mellanrum begå dem här på Piruett. I dag: författaren och serietecknaren Peter Bergting.

Jag upptäckte Peter Bergtings existens någon gång år 2000. Riotminds hade just släppt sin nya version av Drakar och demoner och jag var helt tagen av illustrationerna. Speciellt de ritade av denne Peter fångade en känsla som tilltalade mig väldigt mycket – en mystisk, sagolik känsla.’

Det visade sig att jag känt till Bergting väldigt länge, utan att veta om det. Hans illustrationer hade dykt lite här och var i rollspelssverige, och jag minns speciellt hur den här galna målningen från Sinkadus nr 36:

Ni kanske ser att det ”mystiska och sagolika” jag la märke till 2000 inte riktigt är närvarande här? Sant. Det jag gillar med Peter Bergting är att hans kan skapa så fundamentalt olika stämningar, och ändå ha en så karaktäristisk stil. Jämför till exempel:

The Portent
Gängkrig 145
Frank Frazetta's Creatures
Bröderna Lejonhjärta

Och så vidare.

Bergting har gjort så mycket som jag gillar: The portent. Hellboy. Legenden om Morwhale. Jorges bestiarium. Strange girl. The list goes on. Han har format mitt intresse för illustrationer och seriekonst på ett ganska påtagligt sätt, fått mig att uppmärksamma och uppskatta dem på ett annat sätt än tidigare.

Och så gillar jag ju drakar. Och Bergting ritar coola drakar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s