Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Whelan kanaliserar Darrell K Sweet

Tor visade just upp omslaget till den sista Wheel of time-boken, A memory of light. Det är målat av legendaren Michael Whelan och ser ut så här:

Alla tidigare omslag i serien är gjorda av Darrel K Sweet, men han avled i november 2011. Det är givetvis tragiskt, men rent konstnärligt är det ingenting jag sörjer. Sweets Wheel of time-omslag var överlag fula. Okej det är väl en smaksak om man gillar dem eller ej, men faktum är att de innehöll mängder av inkonsekvenser, felaktigheter och nonsens.

Whelan är en konstnär på en helt annan nivå. Det är kanske inte så mycket hjärta i hans målningar alla gånger, men rent tekniskt så går han inte av för hackor och i det här fallet passar det perfekt. Jag gillar hur han mer eller mindre gjort en pastisch på ett Sweet-omslag: färgerna, kompositionen och – inte minst – att en snubbe står och poserar lite onaturligt utan uppenbar anledning.

I jämförelse så såg Sweets omslagsskiss till samma bok ut så här:

Utan tvekan ett udda Sweet-omslag och det hade varit roligt att se det i färdig form.

På det stora hela gillar jag Whelans målning, trots lens-flares, och jag ser fram emot att äntligen få läsa slutet på den här jävla storyn. Herregud, Wheel of time har förföljt mig ända sedan högstadiet. Det sjuka är att att de senaste böckerna – efter Jordans död och att Brandon Sanderson tagit över – är de bästa i hela serien.

7 svar

 1. Profilbild för Johan

  Att döma av de båda bilderna skulle alltså Darrel K Sweet gjort sitt första intressanta omslag medan Michael Whelan nu sett till att man fortsatt på den tidigare inslagna tråkvägen. Jaja, konsekvens har väl sitt värde.

  //JJ

  1. Profilbild för Johan

   Eller så tycker jag bättre om den bara för att den är en sketch.

   //JJ

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Man undrar ju hur skisserna till de andra omslagen såg ut, och hur pass styrt Sweet varit av förlaget. Det kan ju vara att han suttit och svurit över idiotiska förläggare och deras hjärndöda krav på förändringar.

  2. Profilbild för Fredrik L

   Haha! My thoughts exactly! 🙂

 2. Profilbild för David

  Sweeet…! Äntligen ett omslag som ser någorlunda vettigt ut, även om det fortfarande andas lite för mycket tantsnusk för att man skulle vilja visa sig offentligt med boken uppslagen (utan att ta av skyddsomslaget.)

  Jag håller med Magnus om att de senaste två böckerna faktiskt har blivit en nytändning för serien, även om jag tyckte att Jordan började släppa loss lite i KoD. Brandon Sanderson har ju dessutom RIKTIG humor, vilket man knappast kunde anklaga Jordan för…

 3. Profilbild för Magister
  Magister

  <>

  Inte för att jag skulle ta i dem med tång — första boken räckte — men det säger ju en del om serien.

 4. Profilbild för Magister
  Magister

  ”Det sjuka är att att de senaste böckerna – efter Jordans död och att Brandon Sanderson tagit över – är de bästa i hela serien.”

  Inte för att jag skulle ta i dem med tång — första boken räckte — men det säger ju en del om serien.

  Nu syntes väl allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *