Avengers!

I helgen såg jag Avengers och älskade den. Såhär fem dagar senare går jag fortfarande runt och myser när jag tänker på den. Regissör Joss Whedons tajming och känsla för detaljer är bortom allt jag tidigare sett i en superhjältefilm.

Bara en sådan sak som att han lyckas ge alla hjältar ungefär lila många tillfällen att glänsla – utan att det känns krystat. Och att de mindre kraftfulla hjältarna Black Widow och Hawkeye (tyvärr utan sin klassiska mask) känns relevanta är verkligen en bragd. På pappret överglänser Iron Man Black Widow varje gång, men inte i praktiken.

Trots att filmen är actionpackad från scen 1 så blir den aldrig så där tradig som exempelvis Transformers-rullarna. Anledningen är enkel: i Avengers är det BRA action – snygg, välregisserad och med karaktärer man bryr sig om. I Transformers var det skräp i kubik, action som inte hade något med handlingen att göra utan som snarare skymde den.

Det är en annan grej som imponerar med Avengers: mängden story som de fått in i filmen. Man får reda på en jäkla massa utan att det känns tillgjort, ja faktiskt utan att man tänker på det.

Åter till detaljerna. Whedons kärlek till superhjältar. Tänk på hur Hulken först reagerar när han i slutet står vid en fallen kamrats sida. Captain Americas glädje när han förstår en popkulturell referens. Att SHIELDs Hulkfängelse är identiskt med det som finns i Ultimates vol 1. Lokes tal – så perfekta för en halvgalen megaloman till gud. Hur Black Widow känns som en karaktär i Buffy – om Buffy handlat om kalla kriget-spioner.

Min kollega Nina påpekade dock en skavank i filmen som jag verkligen håller med om. Detta att Hulken går från oregerligt monster till att kunna göra skillnad på vänner och fiender.

Delvis kan det kanske ad hoc-förklaras med att Hulken attackerar det han upplever som det största hotet i sin närhet. Första gången var det Thor (den enda av avengersarna som ens är på samma powerlevel som Hulk), och senare var det den riktiga fienden. Men det förklarar ändå inte riktigt att han tar order från Captain America…

Tja, det är bara en liten detalj. Som helhet är Avengers ändå den bästa superrullen som gått upp på bio än så länge. Betyg: MMMMM

17 reaktioner till “Avengers!

 1. Jag vet inte jag… Jag håller med dig om att filmen var fantastisk, Men ärligt talat fick jag rätt ofta känslan av att de verkligen fick krysta för att göra B-laget (Captain America, Black Widow, Hawkeye) relevant. Och i slutstriden var de typ helt överflödiga. Whedon var väl tvungen att hitta på något för dem att göra, men att låta dem fokusera på typ en buss civila när hela stan är på väg att gå åt helvete… Deras verk kändes bara så… futilt i mina ögon. För mig var det ett större problem än Hulks kamratlighet.

  Gilla

 2. En nörd-fyra skulle jag ge den. Möjligen relativt högre om man jämför med andra s-hjältefilmer, men det är ändå en prutt i rymden jämfört med Dark Knight-filmerna.

  Om den hausas så skulle den nog få ännu sämre betyg/intryck – tur att man såg den snabbt 🙂

  Gilla

 3. Tycker nog jämförelsen är lite konstig; Dark Knightfilmerna är ju en annan genre, i mina ögon. Det är inte alls samma sorts superhjältefilm. Tycker man bör se filmerna för vad de är…

  (Sedan tycker jag att Dark Knightfilmerna är helt OK trots att de handlar om Batman…)

  Gilla

 4. Det känns som att jag borde se Iron Man 1 & 2, Captain America och Thor innan jag ser den här filmen. På plussidan så blir det mycket action att titta på. På den negativa sidan står det faktum att jag tycker att Avengers med dess hjältar känns så typiskt Amerikanskt. Kanske är det Batman känns mer tilltalande för mig som svensk.

  Gilla

 5. Min flickvän älskade Iron Man 1-2 och X men 1-2, men avskydde Captain America och Thor. Är det riskfritt att övertala henne att se denna?

  Gilla

 6. Spoiler alert

  Det är iofs några dagar sen jag såg den men var det inte när Loke hade sin besvärjelse (eller vad det var) som hullen bråkade med Thor? Eller missuppfattade jag det?
  Jag fick intrycket av att Loke påverkade dom och det var det, tillsammans med att fury faktiskt hade ljugit, som fick dom att först kivas inne i labbet och sedan slåss.

  Slut spoiler

  Gilla

   1. Det är min tolkning iaf. Var ganska tydligt filmat tycker jag med konstiga vinklar etc. Var egentligen bara inzoomningar på svettiga ansikten i konstiga vinklar och Jimmie Hendrix-covern från BSG som saknades.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s