Äkta människor är bra på riktigt

Jag var skeptisk i början men nu måste erkänna att SVT:s scifi-serie ”Äkta människor” är bra på riktigt. Det som på pappret kändes som akut skämskudde (svenskt robotdrama – hallå liksom)  har visat sig vara en av de bästa scifi-serier som jag sett på många år. Efter ett par avsnitt kände jag att, shit, det här vad ”Caprica” borde ha varit.

Storyn har man sett förr, otaliga gånger: Människan har byggt robotar – här kallas de ”hubotar” – som tar hand om alla tråkiga grejer i livet, till exempel att laga frukost, dammsuga, bära tunga saker eller jobba i livsfarliga miljöer. Oundvikligen börjar vissa hubotar bli självmedvetna, samtidigt som vissa människor sluter sig samman för att bekämpa ”hubothotet”. Klassisk upplägg.

Det som lyfter serien och gör den till något mer än en trött kopia är för det första den socialrealistiska tonen, där mycket möda läggs på hur hubotar påverkar folks vardag och vilken effekt närvaron en människolik maskin – som i princip kan göra allt en vanlig människa kan, inklusive att ha sex – kan få i en vanlig familj. Detta är mycket skickligt gjort, bättre genomtänkt än vad jag sett någonstans annars.

För det andra så utspelar sig ”Äkta människor” i ett sorts tidlöst Sverige. Bilarna är från 80-talet, mobilerna från 90-talet (Nokia 3010 dyker upp överallt) och datorerna från idag. Plus att det finns robotar. Det här skapar ett sorts alternativ dimensions-Sverige som är kusligt fascinerande. Lätt att känna igen sig i, samtidigt som det är fullständigt främmande.

Min vän Ivan påpekade att serien är ett ypperligt exempel på en trend som blir allt starkare inom science fiction just nu, nämligen att det futuristiska består av en sak. Världen och samhället är densamma förutom att det finns robotar. Han har rätt. ”Äkta människor” ett sorts Folkhemssverige där någon släppt ner robotar, robotar som används för att problematisera frågor som är högst aktuella idag. Rasism, traficking, sexualitet, kärnfamiljen – för att bara nämna några.

Det finns dock vissa brister i fiktionen. Jag tycker inte att manusförfattarna har tagit konsekvenserna av att det finns artificiell intelligens tillräckligt långt, till exempel. Inte än så länge i alla fall, det är är fortfarande fyra avsnitt kvar på den här säsongen.

Som ni märker är jag mycket impad av den här tv-serien. Gillar man scifi så är man skyldig sig själv att kolla (den finns på SVT Play). Bra på riktigt.

7 reaktioner till “Äkta människor är bra på riktigt

 1. Jag gillar också Äkta människor… Visst har den brister, den är långt ifrån så tajt berättarmässigt som bra amerikanska serier är nuförtiden. Men samtidigt är den fylld med bra idéer. 0ch en läskig robot-tant.

  Gilla

 2. Den är något ojämn. Vissa saker är oerhört töntiga faktiskt, som USB portarna tex. Samtidigt är det en spännande satsning och vissa saker är väldigt intressanta. Bra för att vara svensk är ett klassiskt uttryck och det stämmer bra in på Äkta människor. Kanske till och med bra nog att inte vara svensk, och det är ett gott betyg från mig som brukar ha svårt med många svenska produktioner (inte alla, men många).

  Gilla

 3. – Spoilers! –

  Jag följer serien och tycker också om den. Tyvärr tycker jag den ibland är lite ojämn och jag får intrycket att manusförfattarna varit lite slappa. Som bombattentatet. De var tillräckligt kompetenta att tillverka en avancerad bomb som utlöstes med fjärrutlösare. Men väl på attentatsplatsen betedde de sig som Björnligan och parkerade snett, mitt på parkeringsplatsen, använde ingen maskering förutom en huvtröja och slängde fimp efter sig med DNA-spår. En fjunig tonåring som kollat på CSI hade kunnat planera det där bättre.

  Vidare mamman som jobbar på advokatbyrå. Hon måste ha flera år i yrket och sitter ändå fast med skitmål. Nog för att de vill visa på hur sidosatt hon varit av chefen, men ändå…

  Men det är egentligen mest anmärkningar i marginalen. Det säger nog en hel del om den övergripande kvaliteten att det är mest småsaker jag hänger upp mig på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s