Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Mord, sataniska ritualer och människooffer

Följande TT-telegram är första gången någonsin rollspel nämns i svensk press. Som jag kunnat hitta i alla fall. Telegrammet är daterat 31 oktober 1986.

Våldsspel

En man i Aneby i Småland vill ha justitieminister Sten Wickboms hjälp med att stoppa de vålds- och rollspel som blir allt populärare bland barn och ungdom.

Spelen presenteras som ”årets elakaste spel”. Råna alla du kan, tjalla på motspelare, muta dig fram och vinn på illegalt spel. Det är några av säljargumenten i de s k våldsspelen.

Spelet ”Drakar och demoner” innehåller detaljerade beskrivningar av mord, sataniska ritualer med människooffer, sadism, överlagt dödande m m.

– Även om det här är spel och inte verklighet så tror jag att barn och ungdomar blir påverkade. Det kommer att visa sig ute bland kompisar och i skolorna, skriver mannen i sitt brev till justitieministern.

I USA har läkare varnat för dessa spel som har en starkt negativ inverkan på en del unga. Flera självmord bland ungdomar är enligt läkarna en följd av de elaka spelens popularitet.

Rädda Barnen och Hem och Skola har reagerat och försökt stoppa spelen.

– Jag vädjar till dig att vidta åtgärder så att spelen försvinner från juldiskarna, skriver mannen till justitieministern.

Fint va?

  18 svar

  1. Profilbild för Gnu-tobbe
   Gnu-tobbe

   Det känns skönt att det är vi Smålänningar som står upp mot omoralen…

  2. Profilbild för Möller
   Möller

   Heh, för mig som är född en bit efter 1986 känns det ju nästan som ett dåligt skämt. »Detaljerade beskrivningar av mord [och] överlagt dödande«. Och skillnaden är …?

   Jag är långt ifrån insatt. Är dagens (eller, säg 00-talets) moralpanik kring datorspel lika hjärtskärande?

  3. Profilbild för Johan Anglemark

   Eh? Expressen hade en helsida om rollspel flera år tidigare än så. Jag har sparat klippet någonstans i garaget…

  4. Profilbild för Tomas

   Tror att jag läste en artikel på Expressens kultursida några år tidigare, om AD&D. Den var positiv. Tror det var 1981.

  5. Profilbild för Magnus Edlund

   Om ni kan hitta dessa klipp vore det kanon. Arkiven jag söker i går tillbaka till åtminstone 1980, men det är möjligt att de inte är kompletta.

  6. Profilbild för Johan Anglemark

   Jag talar om samma klipp som Tomas och jag har också för mig att det var 1981. Jag vet att jag såg det ute i garaget för bara ett eller ett par år sedan, så det ska nog gå att gräva fram.

  7. Profilbild för Brior

   Jag väntar fortfarande på de utlovade effekterna. Snart har man bara de ritualspäckade dagarna på ålderdomshemmet att se fram mot.

  8. Profilbild för Henka

   Det är ju väldigt intressant att TT slår fast att rollspelen ”har en starkt negativ inverkan på en del unga”.

  9. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Det finns inget farligare än män från Aneby.

   1. Profilbild för Gustav

    Aneby, är det inte där man tillverkar lekparksutrustning. Kände de ett starkt konkurrenshot om ungdomarna tro?

    1. Profilbild för Petter B
     Petter B

     I Bibelbältet är allt utom gospel livsfarligt.

  10. Profilbild för Indifferenta

   Och så har vi ju ”De övergivnas armé”, även om det var långt senare än nämnda artiklar.

  11. Profilbild för Johannes Samuelsson
   Johannes Samuelsson

   Ett av spelen som næmns måste ju vara brædspelet ”Gangster”. ”Råna alla du kan, tjalla på motspelare, muta dig fram och vinn på illegalt spel.”

   Næstan pinsamt likt sloganen på mitt eget spel ”Sthlm Maffia” – ”STHLM MAFFIA är spelet där du ska ta dig till toppen av Stockholms undre värld genom att råna, smuggla och mörda.”

   Om jag ska vara ærlig tror jag ju att mannen hade helt rætt i førhållande till skadeverkningarna på unga. Utan rollspelens innverkan hade garanterat min sexuella utveckling sett helt annorlunda ut.

  12. Profilbild för Axel

   Du sköna 80-tal! Och jag måste ge honom rätt, det är svårt att förneka att det förekommer en hel del ”mord, sataniska ritualer med människooffer, sadism [och] överlagt dödande” i DoD! 😉

  13. Profilbild för Jürgen
   Jürgen

   Minns att första gången jag hörde talas om rollspel var i en söndagsbilaga från Dagens nyheter/Svenska dagbladet. Det var på den tiden de såldes hemma vid dörren på söndagarna. I artikeln stod det att spelet var på engelska, Tolkieninspirerat o.s.v. En grupp ungdomar i Stockholm spelade det om jag minns rätt.

   Rör sig om tidigt 80-tal eller t.o.m. sent 70-tal för jag hade nyligen läst Sagan om ringen för första gången. Jag hade svårt för engelska på den tiden och kommer ihåg att jag tyckte att det var synd att spelet inte fanns på svenska. När sedan Drakar & Demoner dök upp några år senare blev jag väldigt glad =)

   Är helt säker på att jag inte läste den i Expressen.

   1. Profilbild för Magnus Edlund

    Fan, den skulle man ju vilja läsa.

  14. Profilbild för Anders Norén
   Anders Norén

   HAHAHAHAHA!

   (Det är alltid lätt – och riskfritt – att skratta i efterhand.)

   När du nu har tillgång till tidningsarkiv, kan du inte kolla när – eller om! – ”Drakar och Demoner” förekommer som benämning på ett rollspel och inte bara som ett allmänt uttryck för fantasy? Jag vet att jag en gång har gjort sökningen i Mediearkivet (1991 och framåt) men jag har för mig att rollspelet faktiskt aldrig blivit omnämnt. (Äventyrsspel hade faktiskt en uttrycklig målsättning att göra ”Drakar och Demoner” synonymt med fantasy i Sverige.)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *