Mord, sataniska ritualer och människooffer

Följande TT-telegram är första gången någonsin rollspel nämns i svensk press. Som jag kunnat hitta i alla fall. Telegrammet är daterat 31 oktober 1986.

Våldsspel

En man i Aneby i Småland vill ha justitieminister Sten Wickboms hjälp med att stoppa de vålds- och rollspel som blir allt populärare bland barn och ungdom.

Spelen presenteras som ”årets elakaste spel”. Råna alla du kan, tjalla på motspelare, muta dig fram och vinn på illegalt spel. Det är några av säljargumenten i de s k våldsspelen.

Spelet ”Drakar och demoner” innehåller detaljerade beskrivningar av mord, sataniska ritualer med människooffer, sadism, överlagt dödande m m.

– Även om det här är spel och inte verklighet så tror jag att barn och ungdomar blir påverkade. Det kommer att visa sig ute bland kompisar och i skolorna, skriver mannen i sitt brev till justitieministern.

I USA har läkare varnat för dessa spel som har en starkt negativ inverkan på en del unga. Flera självmord bland ungdomar är enligt läkarna en följd av de elaka spelens popularitet.

Rädda Barnen och Hem och Skola har reagerat och försökt stoppa spelen.

– Jag vädjar till dig att vidta åtgärder så att spelen försvinner från juldiskarna, skriver mannen till justitieministern.

Fint va?

18 reaktioner till “Mord, sataniska ritualer och människooffer

 1. Heh, för mig som är född en bit efter 1986 känns det ju nästan som ett dåligt skämt. »Detaljerade beskrivningar av mord [och] överlagt dödande«. Och skillnaden är …?

  Jag är långt ifrån insatt. Är dagens (eller, säg 00-talets) moralpanik kring datorspel lika hjärtskärande?

  Gilla

 2. Ett av spelen som næmns måste ju vara brædspelet ”Gangster”. ”Råna alla du kan, tjalla på motspelare, muta dig fram och vinn på illegalt spel.”

  Næstan pinsamt likt sloganen på mitt eget spel ”Sthlm Maffia” – ”STHLM MAFFIA är spelet där du ska ta dig till toppen av Stockholms undre värld genom att råna, smuggla och mörda.”

  Om jag ska vara ærlig tror jag ju att mannen hade helt rætt i førhållande till skadeverkningarna på unga. Utan rollspelens innverkan hade garanterat min sexuella utveckling sett helt annorlunda ut.

  Gilla

 3. Du sköna 80-tal! Och jag måste ge honom rätt, det är svårt att förneka att det förekommer en hel del ”mord, sataniska ritualer med människooffer, sadism [och] överlagt dödande” i DoD! 😉

  Gilla

 4. Minns att första gången jag hörde talas om rollspel var i en söndagsbilaga från Dagens nyheter/Svenska dagbladet. Det var på den tiden de såldes hemma vid dörren på söndagarna. I artikeln stod det att spelet var på engelska, Tolkieninspirerat o.s.v. En grupp ungdomar i Stockholm spelade det om jag minns rätt.

  Rör sig om tidigt 80-tal eller t.o.m. sent 70-tal för jag hade nyligen läst Sagan om ringen för första gången. Jag hade svårt för engelska på den tiden och kommer ihåg att jag tyckte att det var synd att spelet inte fanns på svenska. När sedan Drakar & Demoner dök upp några år senare blev jag väldigt glad =)

  Är helt säker på att jag inte läste den i Expressen.

  Gilla

 5. HAHAHAHAHA!

  (Det är alltid lätt – och riskfritt – att skratta i efterhand.)

  När du nu har tillgång till tidningsarkiv, kan du inte kolla när – eller om! – ”Drakar och Demoner” förekommer som benämning på ett rollspel och inte bara som ett allmänt uttryck för fantasy? Jag vet att jag en gång har gjort sökningen i Mediearkivet (1991 och framåt) men jag har för mig att rollspelet faktiskt aldrig blivit omnämnt. (Äventyrsspel hade faktiskt en uttrycklig målsättning att göra ”Drakar och Demoner” synonymt med fantasy i Sverige.)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s