Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

En idé om superhjältar och hjärnskador

Jag föreställer mig en fiktiv nutid, här på jorden, där det existerar människor med superkrafter. Det kan antingen vara en setting för rollspel, eller bara en enkel novell eller tecknad serie.

Premissen är denna: För några år sedan började folk som drabbats av hjärnskador (pga olyckor, våld, tumörer, sjukdom, vad det nu kan vara) manifestera något som bara kan kallas för superkrafter. Oftast mentala sådana, som telepati, esp, telekinesi, pyrokinesi, astralvandring, mind controll, med mera. Ju kraftigare hjärnskada, desto starkare är kraften, något som innebär att riktiga grönsaker – vårdpaket – ibland kan ha makten att jämna hela stadsdelar med marken, ge tusentals människor mardrömmar, eller driva ett helt sjukhus galet.

Det finns massor av typer av hjärnskador som kan påverka människor på otaliga sätt. Ofta handlar det om någon sorts personlighetsförändring, eller försämring av tidigare kapacitet. Exempelvis att plötsligt ha svårt att minnas siffror, tappa sin empati, eller förlora talförmågan.

Superhjältarna är alltså skadade, ofta med både mentala och fysiska problem, kanske till och med traumatiserade efter olyckan som gav dem hjärnskadan. Jag tänker mig att detta skapar en intressant kontrast, och framförallt öppnar upp för en hel del trubbel. När du har folk som inte kan hitta hem från Ica, men som kan lyfta en bil med tankekraft … ja då kommer skiten att träffa fläkten med en jävla kraft.

Jag har även funderat på ett snarlikt upplägg, där plötsligt alla i världen som har downs syndrom får övernaturliga krafter. Men det är ungefär så långt jag kommit med den idén.

  3 svar

  1. Profilbild för Revolvermannen
   Revolvermannen

   Låter grymt!

   ”När du har folk som inte kan hitta hem från Ica, men som kan lyfta en bil med tankekraft … ja då kommer skiten att träffa fläkten med en jävla kraft.” – Har jobbat en del inom handikappomsorgen, och där i olika sammanhang stött på en del utåtagerande autister som kunde bli überstressade och totalt ur balans för minsta lilla stressmoment eller avvikelse från den normala rutinen. Att föreställa sig en sådan person med Stålmannens styrka eller t.ex. förmågan att frysa saker i omgivningen till is låter ganska… jobbigt 😉

   Fick f.ö. en snarlik idé för några år sedan. Jag är född -87 och lekte med tanken att alla de foster som låg i livmödrar när det radioaktiva stoftet från Tjernobyl låste in över Sverige så småningom skulle utveckla superkrafter (alla som läst en serietidning vet ju att radioaktiv strålning kan ge en alla möjliga balla egenskaper). Tanken var också att alla bestrålade 86- och 87:or skulle bli varse sina egenskaper runt 20 årsdagen, så 2006 och 2007 började det ploppa upp en massa Heroes-liknande unga vuxna i Sverige (framförallt i trakterna kring Gävle).

  2. Profilbild för Petter B
   Petter B

   Samhall strikes back?!

  3. Profilbild för Jesper

   http://www.imdb.com/title/tt1183865/

   Som denna alltså? (Inte hög kvalitet direkt men kanske lite bakisunderhållande för den okräsna.)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *