Piruett

Science fiction, fantasy och allmäna nörderier – sedan 2007

Namnens makt

En flyktig idé.

Fartyg har alltid fått namn. Redan de gamla grekerna (!) döpte sina skepp. Jason och skeppet Argo hade många äventyr ihop. Mina föräldrar hade en träbåt som hette Minne Vanka. Det finns en isbrytare som heter Ymer. Olika former av krigsskepp får egna namn, så som USS Germantown. Till och med små optimistjollar brukar namnges.

Fordon som inte får egennamn: flygplan, cyklar, bilar, med flera. Nästan allt utom fartyg.

Ett vanligt motiv inom fantasy är att namn har makt. Känner man till någots namn har man makt över det.

Tänk då att varje fartyg med eget namn är en individ. Men att t.ex. flygplan, som på sin höjd har ett modellnummer, är mer av en kollektivistisk hive-mind. Varje modell är en ”individ”.

Vad vill jag med detta? Oklart. Men jag tror att det finns en berättelse där någonstans.

  6 svar

  1. Profilbild för Hampus Eckerman

   Ymer är vad min kanalbåt hette när den byggdes 1912. 10 år senare döptes den om till Ran. Och på 70-talet till… MS Åsa! Fy satan! Tack och lov målade den förre ägaren över namnet och kallade den för Mårran.

   Dags att själv fundera ut ett mer lämpligt namn nu. Numera är det t.o.m krav på att varje namn måste vara unikt. Lagstadgad indivudalism!

  2. Profilbild för Peter

   Framförallt känns det väldigt upplagt för rollspelatt ha namngivna föremål – man ger dem en identitet som gör att det är enklare och tydligare att förhålla sig till dem i berättelsen

  3. Profilbild för Gustav

   Många flygplan har faktiskt namn. En del minst lika berömda som fartyg. Enola Gay, Spirit of S:t Louis och Memphis Bell är bara några exempel.

   Även i modern tid så namnges flygplan. Titta på nosen på nästa SAS-kärra du flyger med så heter den garanterat något i stil med Ambjörn Viking.

  4. Profilbild för Olle J.
   Olle J.

   Med viss risk för att vara något av en Messerschmitt (ha!) så förekommer det ju även att flygplan får namn. Jag tänker kanske i första hand på bombplan under andra världskriget (Enola Gay). Skillnaden är la att flygplanen som döptes i första hand döptes av de som flög dem medan fartyg döps av ledningen.

   Men klart är det så att det är roligare med namn på föremål (och exempelvis hästar – är det svårare att glömma bort ens trygga men lite långsamma ridhäst ”Märta” än ”Ridhäst” som står på rollformuläret?). Sedan kan det nog vara lite kontraproduktivt att namnge allt.

  5. Profilbild för Jimmy

   O namn på familjens bil är väl inte heller helt ovanligt?

   Men jag köper din poäng oavsett. 🙂

  6. Profilbild för David

   Läst Robin Hobb’s Liveship Traders trilogy? http://www.sfbokhandeln.se/asp/serie.asp?Serie=1381

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *