Handla i affär?

Många böcker blir det.

Genom åren har jag handlat ganska mycket små kulturprylar. Böcker, spel, dvd:er, serier, med mera. Ett genomsnittligt år så köper jag c:a 100 böcker, 2–3 tv-spel, en handfull rollspel, någon enstaka dvd (ofta en box).

Jag handlar dessa nästan uteslutande på nätet, vilket ibland ger mig lite dåligt samvete. Man ska ju stötta sin lokala handlare, sägs det, även om jag aldrig riktigt fattat varför. Jag har inget emot fysiska butiker – om det inte är trångt med folk och stressigt och det jag vill ha inte finns inne – och om jag råkar gå förbi SF-bokhandeln eller Alvglans eller vad det nu må vara, så smiter jag in och köper något. Bara tidigare i veckan impulshandlade jag Ellen Kushners klassiker ”Swordspoint”.

Mitt normala beteende är dock att köpa via nätet. För det är så jäkla smidigt. Jag kan sitta på jobbet och plötsligt komma på ”Visst fan, Blah Blahs nya bok släpptes ju igår” och pang så är den på väg hem till mig, helt utan att jag måste planera om min eftermiddag för att hinna åka förbi en fysisk butik som eventuellt inte har boken inne.

Visst, det finns faror med nätshopping, men bortsett från det där gnagande dåliga samvetet som säger att jag borde handla i butik så … Tja, då skulle jag nog aldrig handla i butik.

Jaja, vissa saker är bättre i en affär. Man kan få hjälp av personalen (en möjlighet jag ytterst sällan nyttjar) och det är lättare att upptäcka nya saker. Eller är det egentligen lättare att hitta nya saker? När jag tänker efter så har nog internet – bokbloggar, twitter, tips på forum etc – fått mig att upptäcka oerhört mycker mer nytt än vad jag gjorde när jag var 14 och tassade runt bland hyllorna i SF-bokhandeln. Det jag har märkt med mig själv är att om jag impulshandlar en bok i butik så faller den in i en av tre kategorier:

 1. Den har en viss typ av omslag som signalerar en viss typ av berättelse.
 2. Den har en viss typ av titel.
 3. Den är skriven av en författare jag redan känner till.

Jag hade aldrig, aldrig, aldrig köpt den här boken bara på chans i en affär. Internet och onlineshandel har lett till väldigt många mer impulsköp och nya upptäckter än vad ”riktiga” butiker har gjort.

Det är i och för sig möjligt att ta med sig ett tips man fått på nätet till en fysisk butik, men i min verklighet händer det sällan. Avståndet i tid och rum mellan att t.ex. Cory Doctorow tipsar om en bok och att jag besöker en butik som har den i lager är ofta så stort att det aldrig blir av.

Så, ja, trots allt detta så gillar jag fysiska butiker. Men jag älskar nätshopping.

8 reaktioner till “Handla i affär?

 1. Själv älskar jag att knata in i SF-bokhandeln, ”riktiga” affärer är perfekta om man inte vet exakt vad man vill köpa, utan få inspiration (Okej, ofta har jag en specifik sak jag vill ha, men jag går alltid därifrån några hundra kronor fattigare än jag tänkt mig). Ingen sajts ”Andra som köpte detta köpte också…” kan slå en fysisk affär på den punkten.

  Gilla

  1. Jag älskar också bokhandeln där jag kan gå runt och klämma på de fysiska artefakterna, svepa med blicken över alla hyllorna, zooma in på något, bläddra i den och prata med andra kunder och personal.

   Gilla

 2. Jag stödköper gärna böcker i bokhandlar jag gillar. Jag har nog inte varit i Stockholm någon gång de senaste fem åren utan att köpa åtminstone ett par böcker på SF-bokhandeln, exempelvis. Men jag känner inte att jag behöver stödköpa böcker hos min lokala bokhandlare, av den anledningen att utbudet av de böcker jag är intresserad av är minimalt. Jag vill hellre gynna de ställen som säljer de böcker jag vill ha.

  Gilla

 3. Jag har väldigt svårt att stödköpa. I exemplet rollspel har produkten blivit så pass marginaliserad hos ex. SF-bokhandeln, att det är svårt att känna sig inspirerad vid ett besök. Det kanske också beror på att jag mycket sällan spontanköper böcker eller spel. Tillsammans med att många rollspelsprodukter idag inte ens går att köpa i butik, pga mängden print on demand.

  Därför föredrar jag att köpa mina böcker via webben. Det går snabbt, är billigt och jag vet att de har mina produkter inne. Det jag däremot önskar vore billigare frakt. Köp via ex. Lulu kan bli tragiskt dyra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s